Σωματείο Εργαζ. Εθνικής Λυρικής Σκηνής: Διεκδικήσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού

0
image_pdfimage_print

Με την ανακοίνωση από την κυβέρνηση των «νέων έκτακτων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού» αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι σκοπός της κυβέρνησης δεν είναι να προστατέψει την υγεία του κόσμου αλλά αντίθετα να αποπροσανατολίσει τους εργαζόμενους βάζοντάς τους σε μια συζήτηση που απέχει πάρα πολύ από την πραγματική λύση του προβλήματος. Τα διάφορα ΦΕΚ, που έχουν βγει όλο το προηγούμενο διάστημα, υποτίθεται ότι βασίζονται πάνω στις αποφάσεις των επιστημονικών επιτροπών. Αυτά όμως τα πρωτόκολλα «λάστιχο» έχουν δημιουργήσει αναπόφευκτα πολλά ερωτηματικά στον απλό κόσμο, ερωτηματικά που δυστυχώς δε φροντίζει να τα απαντήσει η κυβέρνηση με συστηματική ενημέρωση στους χώρους εργασίας από αρμόδιο εξιδεικευμένο προσωπικό (υγειονομικούς, ιατρός εργασίας κ.α. ),  αλλά αφήνει τους εργαζόμενους να κρίνουν μόνοι τους, αν πρέπει να κάνουν εμβόλιο ή όχι, από τα όσα διαδίδονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και φυσικά στα ΜΜΕ. Θεωρεί ότι είναι θέμα «ατομικής ευθύνης» να κατανοήσουν όλοι την αναγκαιότητα ενός απαραίτητου όπλου (εμβολιασμός) που δίνει η επιστημονική κοινότητα, αφήνοντας στην άκρη όλα τα υπόλοιπα δεδομένα για να καταπολεμηθεί η πανδημία του κορονοϊού, που δεν είναι άλλα απ’ αυτά που απαιτούν με τις διεκδικήσεις τους οι υγειονομικοί.

Συγκεκριμένα:

στελέχωση όλων των δημόσιων δομών υγείας με το απαραίτητο υγειονομικό προσωπικό, δημιουργία ΜΕΘ, ενίσχυση της πρωτοβάθμιας υγείας για να υπάρχει ολοκληρωμένη ενημέρωση του ιατρικού ιστορικού κάθε εργαζόμενου ώστε να κρίνεται από ιατρό η δυνατότητα εμβολιασμού, συνεχή παρακολούθηση των εμβολιασμένων πριν και μετά τον εμβολιασμό, μείωση των παιδιών στα σχολικά τμήματα, πρόσληψη εκπαιδευτικών, μέτρα στα ΜΜΜ με συχνά δρομολόγια, μέτρα στους χώρους εργασίας κ.λ.π.

Από τους χειρισμούς που κάνει η κυβέρνηση, είναι ξεκάθαρο ότι δε θέλει να δώσει λεφτά για την ολοκληρωμένη προστασία των εργαζομένων, αλλά ούτε έχει διάθεση να συνεχίσει την επιδοματική πολιτική σε ένα ενδεχόμενο lockdown. Αντίθετα, η λογική της είναι πώς θα ενισχύσει με τα ευρωπαϊκά πακέτα στήριξης (που είναι τα λεφτά των φορολογούμενων)  την ανάπτυξη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, όπως επιβεβαιώθηκε και με τις εξαγγελίες της στη ΔΕΘ.

Εμείς, δε δεχόμαστε αυτή την αντιμετώπιση. Θέλουμε να δουλεύουμε και να τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων. Δε μπορεί, αφού όπως έχει αποδειχτεί ότι ακόμα και οι εμβολιασμένοι μπορεί να μεταδώσουν και να νοσήσουν από τον κορονοϊό, να αποφασίζει η κυβέρνηση πρωτόκολλα που δε θα ελέγχονται οι εμβολιασμένοι και οι νοσήσαντες. Δε θα ανεχτούμε τον διαχωρισμό των εργαζομένων σε εμβολιασμένους και μη. Δε δεχόμαστε να μετακυλήσετε το κόστος του τεστ στους εργαζόμενους, ενώ πληρώνουν διαχρονικά τις ασφαλιστικές τους εισφορές για να έχουν πρόσβαση σε ένα δημόσιο σύστημα υγείας.

Ζητάμε η διοίκηση του θεάτρου να πάρει άμεσα θέση με το να:

  • συνεχίσει το καθεστώς ελέγχου (εβδομαδιαία με μοριακό ή rapid testαλλά και πριν από κάθε παράσταση) όλων των εργαζομένων χωρίς διαχωρισμούς
  •  αναλάβει την πρωτοβουλία να φέρει επιστήμονες για την πλήρη ενημέρωση όλων των εργαζομένων (εμβολιασμένων και μη) σχετικά με τον κορονοϊό
  • διαμορφώσει υγειονομικό πρωτόκολλο σε συνεργασία με την Επιτροπή υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας του θεάτρου (ΕΥΑΕ)
  • καλυφτεί το κόστος των τεστ που έκαναν ήδη οι εργαζόμενοι στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με ευθύνη είτε του κράτους είτε της διοίκησης
Share.

Comments are closed.