Τρίτη, 27 Ιουλίου

Σωματείο Εργαζ. Χρηματοπιστωτικών και Συναφ. Επιχειρήσεων Ν. Ζακύνθου : Για τις εξελίξεις στις τράπεζες

0
image_pdfimage_print

ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ

ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ – ΖΩΗ ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ

 

Συνάδελφοι,

Στο όνομα της ψηφιακής μετάβασης των τραπεζών αλλά και της ανάγκης να μειωθεί και άλλο το λειτουργικό τους κόστος, οι τραπεζικοί όμιλοι συνεχίζουν την επίθεση στα δικαιώματα των τραπεζοϋπαλλήλων αξιοποιώντας όλες τις μορφές και τους τρόπους πίεσης. Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε καταστήματα και υπηρεσίες να κλείνουν και να συρρικνώνονται, συνάδελφους να αποχωρούν με εθελούσια κάτω από συνεχείς πιέσεις της εργοδοσίας, τη στιγμή που όσοι μένουν συνεχίζουν να δουλεύουν πιο εντατικά.

Τον προηγούμενο μήνα μάλιστα η Εθνική τράπεζα ανακοίνωσε κλείσιμο 25 καταστημάτων της ενώ λουκέτο βάζει και η τράπεζα Πειραιώς σε 64 καταστήματα. Ξέρουμε από πρώτο χέρι ότι η τράπεζα Πειραιώς, όπως βέβαια γίνεται σε ALPHABANK και EUROBANK, έχει ξεκινήσει πιέσεις για να αποχωρήσουν συνάδελφοι μας με εθελούσια. Με τηλέφωνα, email, αξιοποιώντας διευθυντικά στελέχη και υπηρεσίες απειλούν, εκβιάζουν και τρομοκρατούν. Πολλοί συνάδελφοι μας αποχωρούν κάτω από τις πιέσεις αυτές, χάνουν συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα. Άλλοι αναγκάζονται να φύγουν από το μόνιμο τόπο κατοικίας τους, αφήνουν πίσω οικογένεια, υποχρεώσεις, την κοινωνική τους ζωή.

Ξέρουμε πολύ καλά ότι τα μέτρα αυτά είναι αναγκαία και για τους τραπεζικούς ομίλους ώστε να αυξήσουν τα κέρδη τους, με εργαζόμενους που δε θα σηκώνουν κεφάλι, εργαζόμενους λάστιχο,

 Στην εποχή της λεγόμενης <<4ης βιομηχανικής επανάστασης>> που η τεχνολογία, η αυτοματοποίηση, η ρομποτική κάνουν θαύματα, μία χούφτα μονοπωλιακοί όμιλοι θέλουν να μας πάνε ενάμιση αιώνα πίσω. Απαιτούν να σκύψουμε το κεφάλι, να εργαζόμαστε 10-12 ώρες χωρίς δικαιώματα, μακριά από την οικογένεια μας, χωρίς ελεύθερο χρόνο, αναψυχή, ψυχαγωγία.

Καλούμε τους συναδέλφους στο νησί να συσπειρωθούν στο κλαδικό Σωματείο στις τράπεζες. Παρά το φόβο που μπορεί να δημιουργεί η εργοδοσία, παρά το γεγονός ότι καλούν τους εργαζόμενους να ψάξουν για ατομικές λύσεις, υπάρχει πλούσια πείρα από τη δράση μας στο νησί. Η συσπείρωση των συναδέλφων με το Κλαδικό Σωματείο στο νησί έχει φέρει μικρές και μεγάλες νίκες στα 12 χρόνια ζωής τους σωματείου. Μαζί καταφέραμε να φρενάρουμε την μετάθεση των συναδέλφων της Εθνικής τράπεζας σε πόλεις της Πελοποννήσου όταν έκλεισε το ένα από τα δύο καταστήματα το 2019. Μαζί με τους συναδέλφους έχουμε καταφέρει να τηρείται έστω και με δυσκολίες το ωράριο εργασίας.

Το επόμενο διάστημα θα ενταθεί η επίθεση στα δικαιώματα των τραπεζοϋπαλλήλων. Οι τραπεζικοί όμιλοι θα εντείνουν τις πιέσεις απέναντι στους εργαζόμενους. Θα απαιτήσουν μεγαλύτερη ευελιξία στην εργασία (τηλεργασία, συμβάσεις εργασίας), λιγότερα εργασιακά δικαιώματα, μείωση του προσωπικού.

Απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις το ΔΣ του Σωματείου καλεί όλους τους συναδέλφους να μη μείνουν μόνοι, να συσπειρωθούν στο σωματείο μας. Με συσκέψεις, συζητήσεις, γενικές συνελεύσεις να οργανώσουμε τη δική μας απάντηση για δουλειά με δικαιώματα και ζωή με αξιοπρέπεια.

Share.

Comments are closed.