Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Επιχείρησης ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ: Ανυπόστατα ψεύδη του υπουργού Εργασίας Άδωνη Γεωργιάδη εις βάρος των απεργών της ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ

Δημοσιεύτηκε στις

Ανυπόστατα ψεύδη του υπουργού Εργασίας Άδωνη Γεωργιάδη στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων (14 Σεπτεμβρίου 2023)  εις βάρος των απεργών της ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ σε συζήτηση για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο και το σχετικό ζήτημα της περιφρούρησης της απεργίας.

Σε ένα κρεσέντο παραπληροφόρησης των μελών της Επιτροπής ο υπουργός Εργασίας Άδωνης Γεωργιάδης, ο οποίος δήλωσε ότι γνωρίζει καλά το θέμα της «ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ» επειδή ήταν τότε υπουργός Ανάπτυξης, ξεπέρασε τον εαυτό του με την γελοία και ψευδή αναφορά, ότι «οι εργάτες μάς παρακαλούσαν να μπούνε μέσα να δουλέψουν»! (sic)

Ποιοι εργάτες παρακαλούσαν τον κ. Γεωργιάδη, αφού όλοι οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση απεργούσαν και βρισκόταν καθημερινά μπροστά στην πύλη του εργοστασίου; 

Επειδή η απεργία μας βρίσκεται σε αναστολή και αναμένουμε τις αποφάσεις των δικαστηρίων για τις προσφυγές μας εις βάρος των ιδιοκτητών (παράνομες απολύσεις, παράνομη απασχόληση τρίτων κ.α.) και για να φρεσκάρουμε λίγο την μνήμη του κ. Άδωνη Γεωργιάδη θα του υπενθυμίσουμε το ιστορικό της υπόθεσης: Η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης που ενέκρινε το σχέδιο εξυγίανσης ρητά αναφέρει ότι θα διατηρηθούν οι υφιστάμενοι ογδόντα πέντε (85) εργαζόμενοι της επιχείρησης στην ειδικότητα και με τα μισθολογικά και εργασιακά δικαιώματα που είχαν.

Αντ’ αυτού η εταιρεία από την 1η Μαρτίου 2022 που πέρασε στα χέρια του νέου επενδυτή, αφού αυτός αρνήθηκε την υπογραφή νέας επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης εργασίας, θέλησε να επιβάλλει στους εργαζόμενους ατομικές συμβάσεις. Επειδή η συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων αρνήθηκε, προς εκφοβισμό και εκβιασμό τους, προχώρησε στις πέντε πρώτες απολύσεις. Αφού αυτή η προσπάθεια τρομοκράτησης δεν είχε αποτέλεσμα, εφόσον οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε απεργιακές κινητοποιήσεις, συνέχισε την ίδια τακτική εξαπολύοντας νέο κύμα διώξεων, απολύοντας παράνομα άλλους δώδεκα εργαζόμενους, μεταξύ τους και τον πρόεδρο του επιχειρησιακού σωματείου και άλλα μέλη της διοίκησης του και το πρόεδρο του κλαδικού σωματείου και μέλους της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. (Με αυτά είχε ήδη παραβιαστεί η απόφαση του πρωτοδικείου!)Στη θέση τους συνεχίζεινα χρησιμοποιεί παράνομα  ενοικιαζόμενους εργαζόμενους που τους περιφέρει από την οινοποιία ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ στις θυγατρικές εταιρείες του ομίλου του νέου ιδιοκτήτη.Με αυτά τα τεχνάσματα παραβιάζετε το σύνταγμα και καταργείται στην πράξη το δικαίωμα της απεργίας.

Επίσης διερωτόμαστε τι ακριβώς εννοεί ο κ. Γεωργιάδης όταν λέει, ενώπιον των μελών της Επιτροπής ότι «με κόπο βρήκαμε επενδυτές» και προσπαθεί, μάλιστα, να οικειοποιηθεί προσωπικά αυτή την «επιτυχία», όταν όλοι γνωρίζουν ότι η επιχείρηση ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ πέρασε στα χέρια του γαμπρού επ’ αδελφή του υπουργού Κ. Σκρέκα με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους. Στην οικογένεια σχεδόν χαρίστηκαν τριάντα (30) και πλέον εκατομμύρια ευρώ των χρεών της επιχείρησης και τα υπόλοιπα θα καταβάλλονταν άτοκα σε… πολλές-πολλές δόσεις.

Ο κ. Γεωργιάδης αναζητώντας άλλοθι για την ποινικοποίηση της περιφρούρησης της απεργίας που προωθεί ως υπουργός χρησιμοποίησε μια ακόμη ανακρίβεια (ή μήπως εσκεμμένο ψέμα;) ότι δηλαδή εμείς οι απεργοί αποκλείσαμε την είσοδο του εργοστασίου για να εμποδίσουμε τους εργαζόμενους να μπουν να δουλέψουν.

Ποιους εργαζόμενους εννοεί εφόσον όλοι μας συμμετείχαμε στην απεργία και στεκόμασταν στην πύλη του εργοστασίου υπερασπιζόμενοι το δικαίωμα στην εργασία, όπως ρητά προβλέπει η δικαστική απόφαση του σχεδίου εξυγίανσης της επιχείρησης; (Διάβασε ως υπουργός Ανάπτυξης την απόφαση του Πρωτοδικείου και αν αυτή εφαρμόστηκε;)

Αυτά ως προς τα πραγματικά γεγονότα. Ο κ. Γεωργιάδης πρέπει να αναζητήσει άλλο «παράδειγμα» ως άλλοθι για τα άνομα σχέδιά του να ποινικοποιήσει τους εργατικούς αγώνες…

 

Περισσότερα

Ομοσπονδία Οικοδόμων: Με αγώνα θα υπερασπιστούμε τη ζωή μας. 24ωρη απεργία στο έργο του Ελληνικού 14 Ιούλη

ΟΙ ΧΩΡΟΙ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΡΕΝΕΣ ΘΑΝΑΤΟΥ ΜΕ ΑΓΩΝΑ ΘΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ 24ΩΡΗ...

Ομοσπονδία Οικοδόμων: Καταγγέλλουμε την καταστολή και τη βία των αστυνομικών δυνάμεων εναντίον φοιτητών και εργαζομένων

Η κυβέρνηση καταφεύγει στην αστυνομική βία και καταστολή, στο ξυλοφόρτωμα φοιτητών και εργαζομένων για...

Ομοσπονδία Οικοδόμων: Ακόμη ένας οικοδόμος έχασε τη ζωή του

Η Ομοσπονδία Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας, καταγγέλλει το νέο έγκλημα με νεκρό έναν...