Σωματείο Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων : 27 Αυγούστου στην Κεντρική πλατεία Εκδήλωση Αλληλεγγύης

image_pdfimage_print

ΔΕ ΘΑ ΥΠΟΜΕΙΝΟΥΜΕ ΝΕΑ ΒΑΣΑΝΑ ΚΑΙ ΘΥΣΙΕΣ
ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΩΝ

ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ
ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ, ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ

Τώρα σε φάση νέας καπιταλιστικής κρίσης, τώρα που η κυβέρνηση εκθέτει το λαό στον κίνδυνο του κορονοϊού για τα κέρδη των μεγάλων ξενοδοχειακών – τουριστικών ομίλων, τώρα που η υγεία και η επιστήμη είναι  στα χέρια των καπιταλιστών ορθώνεται σε ανυπέρβλητο εμπόδιο για την υγεία των λαών η αλληλεγγύη, η οργάνωση της πάλης γίνεται σημαντικό καθήκον για κάθε σωματείο, για κάθε εργαζόμενο. Το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, τα σωματεία με αίσθημα ευθύνης οργανώνουν την αλληλεγγύη παίρνοντας όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα είτε με την υλοποίηση των λαϊκών μπάνιων και το αναφαίρετο δικαίωμα στις διακοπές για κάθε εργατική λαϊκή οικογένεια, είτε με τα λαϊκά μαθήματα, είτε με την καλοκαιρινή εκδήλωση όπως και κάθε άλλη δραστηριότητα που θα οργανωθεί. Κανένας εργαζόμενος μόνος, έρμαιο στα χέρια των καπιταλιστών. Στα δύσκολα πάντα ο λαός πρόβαλε την αλληλεγγύη της τάξης μας, γινόταν ένα, μια γροθιά.

ΔΕ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥΣ

Η πανδημία επιτάχυνε την καπιταλιστική κρίση και μπροστά  στη νέα μοιρασιά των κερδών τους, οι επιχειρηματικοί όμιλοι απαιτούν τσακισμένους μισθούς και δικαιώματα. Η πανδημία ανέδειξε όλη τη σαπίλα του βάρβαρου συστήματος που ζούμε. Οι εκατοντάδες χιλιάδες νεκροί, οι ομαδικοί τάφοι , οι ανταγωνισμοί για το τεστ και το εμβόλιο, οι ελλείψεις στα νοσοκομεία, ο συνωστισμός με ανύπαρκτα μέτρα στις μεγάλες βιομηχανίες τροφίμων, το άνοιγμα του τουρισμού χωρίς μέτρα, έχουν την ίδια μήτρα, το κέρδος των καπιταλιστών. Αποδείχτηκε ποιοι είναι οι χρήσιμοι και ποιοι τα παράσιτα. Χρήσιμοι είναι οι εργάτες στη βιομηχανία, οι εργαζόμενοι στα super market, στην Υγεία, οι εργαζόμενοι που ολημερίς ήταν στο δρόμο με ένα μηχανάκι, οι εργαζόμενοι που υπομένουν την τηλεργασία και παράσιτα οι καπιταλιστές που καρπώνονται τα κέρδη. 
Στην πρωτόγνωρη κατάσταση της πανδημίας το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων και τα σωματεία ήταν ξανά το αποκούμπι και ο οργανωτής της πάλης των εργαζομένων. Δεν μείναμε σιωπηλοί, αναδείξαμε τις διαχρονικές ελλείψεις στην υγεία και απαιτήσαμε επίταξη όλων των ιδιωτικών δομών και υπηρεσιών. Με κάθε μέσο, βρεθήκαμε στα εργοστάσια, στα σούπερ-μάρκετ, στα σπίτια των εργατών , για τα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς και την επίθεση των εργοδοτών και του κράτους τους. 
Βροντοφωνάξαμε στις μεγάλες πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις ο ορατός εχθρός είναι ο καπιταλισμός.

ΤΖΑΜΠΑ ΓΕΥΜΑ ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ

Όλα τα αντεργατικά μέτρα αυτής της περιόδου ήρθαν για να μείνουν. Οι απολύσεις, οι μειώσεις μισθών, η εκ περιτροπής εργασία, η τηλεργασία, η μετατροπή της ασφάλισης σε ατομική υπόθεση, η απαγόρευση των διαδηλώσεων έρχονται να θωρακίσουν την απρόσκοπτη κερδοφορία τους.
Μπούκωσαν στα κέρδη, και στην κρίση και στην ανάπτυξη τους. Τα ματωμένα δισεκατομμύρια που τάζουν
στη νέα μοιρασιά, οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι θα τα βλέπουν μόνο στους τίτλους των ειδήσεων. Οι «σκληρές διαπραγματεύσεις» ανάμεσα στους καπιταλιστές είναι για το μερίδιο στην πίτα μεταξύ τους και καμία σχέση δεν έχει με τις λαϊκές ανάγκες. Το <<Ταμείο Ανάκαμψης>> και οι συμβιβαστικές λύσεις που προωθούν έχουν στα σίγουρα χαμένο το λαό της Ελλάδας, τους λαούς όλης της Ευρώπης.
Στην ουσία πρόκειται για αντιθέσεις που αφορούν για το ποιοι όμιλοι και ποια lobby θα καρπωθούν τα πακέτα της Ε.Ε. Σε κάθε περίπτωση οι λαοί είναι αυτοί που θα κλιθούν να πληρώσουν το μάρμαρο.

ΟΧΙ ΑΛΛΕΣ ΘΥΣΙΕΣ, ΤΕΡΜΑ ΠΙΑ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΣΚΛΑΒΙΑ
ΒΑΖΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΓΚΕΣ 

• Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων.
• Κανένας εργαζόμενος κάτω από τα 751€. Υπογραφή κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων. Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης στα Πτηνοσφαγεία.
• Επίδομα ανεργίας για όλο το διάστημα της ανεργίας, με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη. Καμία διακοπή ρεύματος, νερού σε ανέργους, απλήρωτους εργαζόμενους.
• Απαγόρευση πλειστηριασμών και κατασχέσεων για  την εργατική λαϊκή οικογένεια

• Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Όχι στην ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης. Επαναφορά όλων των απωλειών των συνταξιούχων. 
• Αγώνας ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις. Όχι στην παράδοση του δημόσιου πλούτου στους επιχειρηματικούς ομίλους.
• Κατάργηση όλων των ευέλικτων μορφών απασχόλησης.
• Δημόσια και δωρεάν υγεία, παιδεία, πολιτισμός, αθλητισμός για όλο το λαό.

Είμαστε οι δημιουργοί όλου το πλούτου! Η Ελλάδα έχει τεράστιες  παραγωγικές δυνατότητες που μπορούν να εξασφαλίσουν τη λαϊκή ευημερία, την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας. Μπορούμε να κάνουμε κουμάντο στο τόπο και στο πλούτο που παράγουμε οι εργαζόμενοι σε συμμαχία με του  φτωχούς αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους  μπορούν και θα φέρουν τα πάνω κάτω.

ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ τα συνδικάτα μας σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε κλάδο, σε κάθε γειτονιά.  ΖΩΝΤΑΝΕΥΟΥΜΕ τα σωματεία μας με πρωτοβουλίες και αγωνιστικές αποφάσεις. ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ συλλογικά τις μορφές των αγώνων μας. ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ κάθε εργαζόμενο που δεν συμβιβάζεται με τη μιζέρια και σηκώνει κεφάλι. ΑΠΟΜΩΝΟΝΟΥΜΕ την συνδικαλιστική μαφία της ΓΣΕΕ και τους ντόπιους εκφραστές της. 

ΚΕΡΔΗ ΠΟΥ ΖΑΛΙΖΟΥΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ Ν’ ΑΝΑΠΝΕΥΣΩ,

I can’t brathe !

Τα χρόνια της κρίσης (2009-2016) τα χρόνια που ο λαός πραγματικά μάτωνε οι μεγάλες επιχειρήσεις του νομού μας ΠΙΝΔΟΣ, ΝΗΤΣΙΑΚΟΣ, ΒΙΚΟΣ, ΧΗΤΟΣ, ΔΩΔΩΝΗ, θησαύρισαν με κέρδη δεκάδες εκατομμύρια, εφαρμόζοντας όλα τα αντεργατικά μέτρα που τους πρόσφεραν απλόχερα οι κυβερνήσεις. Το 2017 και το 2018 υπερδιπλασίασαν τα κέρδη τους. Δε χορταίνουν παρά την κερδοφορία που ζαλίζει. Σήμερα αξιοποιούν όλα το αντεργατικό οπλοστάσιο που τους χάρισε η κυβέρνηση με ΠΝΠ και επιβάλλουν μειώσεις μισθών, εκ περιτροπής εργασία, αναστολή εργασίας, 7 ήμερα, επιχειρούν με την κάλπικη μέθοδο
των κουπονιών να μειώσουν μισθούς. Τέτοια προσπάθεια αποτραπηκε με παρέμβαση του Συνδικάτου Τροφίμων Ποτών στο εργοστάσιο ΖΑΓΟΡΙ.
Η εντατικοποίηση, η τρομοκρατία, ο φόβος της απόλυσης είναι καθημερινότητα. Έφθασαν μάλιστα στο σημείο τα μεγάλα πτηνοτροφία, θέλοντας να πάρουν μέρος στη μοιρασιά της πίτας, να εκβιάζουν ανοιχτά ότι αν δε στηριχτούν θα απολύσουν, θα μειώσουν μισθούς. Αυτές οι εξελίξεις στον κλάδο της πτηνοτροφίας κάνουν επίκαιρη όσο ποτέ την πάγια θέση του Συνδικάτου Γάλακτος Τροφίμων Ποτών για υπογραφή ενιαίας σύμβασης εργασίας για όλο το Νομο που θα περιλαμβάνει αυξήσεις στους μισθούς, σταθερό ημερήσιο εργάσιμο χρόνο, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Τώρα πρέπει να γίνει η υπογραφή της, αντικείμενο πάλης των ίδιων των εργαζομένων του κλάδου και του Συνδικάτου τους.
Τώρα πρέπει οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις εμφιάλωσης (ΧΗΤΟΣ- ΒΙΚΟΣ) αλλά και στη ΔΩΔΩΝΗ να απαιτήσουν να σταματήσει το αίσχος των εποχικά εργαζόμενων, να σταματήσουν τα 7ήμερα , να μη δεχθούν να τους ροκανίζει η εργοδοσία τις άδειές τους.
Στον τουρισμό και τον επισιτισμό, τη βαριά βιομηχανία της εκμετάλλευσης, οι απολύσεις χτύπησαν κόκκινο. Εκατομμύρια χαρίζουν στους μεγαλοξενοδόχους βάζοντας σε κίνδυνο την δημόσια υγεία, ενώ οι εργαζόμενοι του κλάδου με μπόλικη ατομική ευθύνη καλούνται να ζήσουν με τα επιδόματα των 400€.
Μπορεί η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα του κεφαλαίου να προσπαθούν να μας παραμυθιάσουν με τα ΔΙΣ που <<θα έρθουν>> από τα ταμεία της ΕΕ. Εμείς όμως ξέρουμε ότι οι σχολικοί τροχονόμοι (176€/ το μήνα) έμειναν απλήρωτοι.
Εμείς ξέρουμε ότι οι μουσικοί και οι οικογένειές τους είναι σε τραγική θέση από την πολιτική της κυβέρνησης. Ξέρουμε ότι στα σουπερ μάρκετ οι εργαζόμενοι της πρώτης γραμμής μετά τα μπράβο εισπράττουν απλήρωτη εργασία, εντατικοποίηση και εκ περιτροπής εργασία.
Ξέρουμε. Και σε αυτό τον δρόμο της οργάνωσης και της διεκδίκησης καλούμε τους εργαζόμενους με ένα σύνθημα, πληρώσαμε πολλά, δε θα πληρώσουμε ξανά, να πληρώσουν το κράτος και η εργοδοσία.

Η ΤΑΞΙΚΗ ΠΑΛΗ ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΗΝ
ΑΔΕΙΑ ΤΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

Ο νόμος για τον περιορισμό των διαδηλώσεων δείχνει το φόβο τους από τις λαϊκές αντιδράσεις. Ξέρουν ότι οι εργαζόμενοι δεν θα καθίσουν άπραγοι με τις εργασιακές σχέσεις που έχουν επιβάλλει στους χώρους δουλειάς και τους έχουν μετατρέψει σε σύγχρονα κάτεργα, δεν θα καθίσουν άπραγοι να τους παίρνουν οι τράπεζες το σπίτι, να τους κόβουν το νερό και το ρεύμα, να στέκονται στις ουρές του ΟΑΕΔ. Δε θα καθίσουν άπραγοι μπροστά στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Οι μεγάλοι αγώνες και οι κατακτήσεις του 8ώρου, της κοινωνικής ασφάλισης δεν είχαν την άδεια της αστυνομίας.
Οι εργάτες του Σικάγου, οι καπνεργάτες του ’36, οι φοιτητές του Πολυτεχνείου, οι μεγάλοι αγώνες των οικοδόμων που ξήλωναν τα πεζοδρόμια, δεν είχαν τη «βούλα» των κυβερνήσεων και τη συναίνεση του κεφαλαίου. Η ιστορία γράφεται με πάλη ταξική

. Φοβούνται τον οργανωμένο λαό, είναι ο μεγαλύτερος εφιάλτης τους γι’ αυτό ποινικοποιούν το σκοπό της
συγκέντρωσης, θεσπίζουν «οργανωτή» των διαδηλώσεων ώστε με τις προβοκάτσιες που τις έχουν «ψωμοτύρι» να στέλνουν αγωνιστές στα δικαστήρια. Είναι γελοίο το επιχείρημα ότι οι διαδηλώσεις κλείνουν τα μικρομάγαζα. Τα μικρομάγαζα στην Κ.Α. Φεβρουαρίου, στην Ανεξαρτησίας και σε άλλους δρόμους δεν τα έκλεισαν οι διαδηλώσεις αλλά η θηλιά που πέρασαν στους αυτοαπασχολούμενους, η πολιτική όλων των κυβερνήσεων και της Ε.Ε.

ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΩΝ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ ΕΧΕΙ
ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Δεν υπάρχει νόμος της ΝΔ που να μην πατά πάνω στους νόμους του ΣΥΡΙΖΑ και των προηγούμενων κυβερνήσεων. Όσο κι αν ψάξεις δε θα τον βρεις.
●Νόμος λαιμητόμος Κατρούγκαλου-Βρούτση με συντάξεις πείνας έως τα βαθιά γεράματα, και ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης.
●Αναπτυξιακοί νόμοι για το κεφάλαιο με φοροαπαλλαγές και ιδιωτικοποιήσεις. Ενέργεια στα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων.
●Εκπαίδευση βραχνάς στις τσέπες των λαϊκών οικογενειών και προσαρμοσμένη στις ανάγκες των επιχειρήσεων για το γρήγορο ξεζούμισμα των παιδιών μας.
●Υγεία εμπόρευμα με τα νοσοκομεία – επιχειρήσεις και τους γιατρούς πωλητές.
●Η απαγόρευση των διαδηλώσεων είναι συνέχεια του απεργοκτόνου νόμου του ΣΥΡΙΖΑ και του ιδιώνυμου του ΣΥΡΙΖΑ για τους πλειστηριασμούς.
●Διαγωνίζονται Μητσοτάκης και Τσίπρας στον ΣΕΒ ποιος θα τάξει περισσότερα.

Βαθαίνει η εμπλοκή της χώρας μας σε σχέδια των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – Ε.Ε. Αντί ο λαός μας να ζει με πραγματικά οφέλη και σταθερή ειρήνη με συνεργασία με όλους τους λαούς, ζει υπό τη διαρκή απειλή όπως αυτή αποτυπώνεται στις επικίνδυνες εξελίξεις με την κλιμάκωση της Τουρκικής επιθετικότητας. Με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε στρατιωτικό ορμητήριο των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ- Ε.Ε., παίρνει ενεργό μέρος στα Ιμπεριαλιστικά σχέδια συμμετέχει σε 15 αποστολές εκτός συνόρων. Το δόγμα αυτής της πολιτικής που συμπυκνώνεται στο ότι «όσο η Ελλάδα είναι το καλό παιδί των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, της ΕΕ,<< εξασφαλίζει τα σύνορα και τα κυριαρχικά της δικαιώματα>> , χρεοκοπεί με πάταγο. Από
κοινού παζαρεύουν την συνεκμετάλλευση. Είναι ολοκληρωτικά ψεύτικο κι επικίνδυνο το δίλλημα «υποχώρηση σε κυριαρχικά δικαιώματα με την Τουρκία ή πολεμική σύγκρουση». Αφενός γιατί μπορεί μια πολεμική εμπλοκή να επισπεύσει τα σχέδια συνεκμετάλλευσης. Αφετέρου τα σχέδια συνεκμετάλλευσης
φέρουν το σπέρμα μιας επόμενης σύγκρουσης αφού δεν πρόκειται για συνεργασία λαών αλλά επιχειρηματικών κολοσσών, μέσα σε συνθήκες αυξανόμενων ανταγωνισμών διεθνώς.

ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ είναι τα Λαϊκά Μαθήματα Αλληλεγγύης που στηρίζουν δωρεάν 100άδες παιδιά λαϊκών οικογενειών.
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ είναι να ματώνεις έξω απ τους χώρους δουλειάς, κόντρα στην καταστολή και την εργοδοσία, για απολύσεις , απλήρωτους μισθούς, και δικαιώματα.
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ είναι να βάζεις μπροστά τις ανάγκες της τάξης σου και όχι τα συμφέροντα της εργοδοσίας.
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ είναι να οργανώνεσαι στην σωματειακή επιτροπή του χώρου σου, πλάι στο συνάδελφο σου και να οργανώνεις τη πάλη σου.
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ είναι να αποτρέπεις τη διακοπή του ρεύματος, του νερού, του πλειστηριασμού του σπιτιού του συναδέλφου σου.
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ είναι η στήριξη των εργατών που συμμετέχουν στην ποδοσφαιρική ομάδα των σωματείων ΜΑΧΗΤΗΣ και διατρανώνουν το δικαίωμα του λαού για δημόσιο και δωρεάν αθλητισμό.
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ είναι να επιμένεις με τα Λαϊκά μπάνια των σωματείων για το δικαίωμα της λαϊκής οικογένειας στην αναψυχή και τις διακοπές.
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ είναι η πάλη για συλλογικές συμβάσεις εργασίας που να διασφαλίζουν ζωή με αξιοπρέπεια.
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ είναι να αγκαλιάζεις τους πρόσφυγες διεκδικώντας ανθρώπινες συνθήκες ζωής.
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ ΔΙΝΕΙΣ ΤΗ ΖΩΗ ΣΟΥ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΖΩΗ ΧΩΡΙΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ

Στηρίζουμε τη λαχειοφόρο, διακινούμε το λαχνό, ενισχύουμε οικονομικά τη δράση των σωματείων
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Comments are closed.