Σωματείο Ενέργειας ν.Πελοποννήσου – Σχετικά με το νέο ατύχημα στο ορυχείο της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη

0

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Προβληματίζουν τα επαναλαμβανόμενα ατυχήματα στους χώρους εργασίας στη ΔΕΗ Μεγαλόπολης. Μετά την πτώση της μπούμας του εκσκαφέα Ε13 πριν ένα μήνα είχαμε κι άλλα ατυχήματα. Πιο συγκεκριμένα την Παρασκευή 8 Ιούλη στον χώρο της απόθεσης Τέφρας στο ορυχείο ΔΕΗ Μεγαλόπολης, ένα υπηρεσιακό φορτηγό της ΔΕΗ που ξεφόρτωνε τέφρα από την 4η μονάδα, τράκαρε με άλλο φορτηγό ιδιωτικής εταιρίας εργολάβου με αρκετές υλικές ζημιές χωρίς ευτυχώς να τραυματιστεί  κανένας συνάδελφος. Λίγες μέρες νωρίτερα ντεραπάρισε γερανός της ΔΕΗ που εκτελούσε εργασίες κι ευτυχώς και σ’ αυτό το συμβάν δεν είχαμε τραυματισμό συναδέλφου.

Στην προηγούμενη ανακοίνωση του Σωματείου μας αναφερθήκαμε λεπτομερώς στα αίτια αυτών των περιστατικών και για το ποιοι έχουν την ευθύνη. Καταθέτοντας εκείνη την ανακοίνωσή μας έγινε αναφορά στη βουλή από το ΚΚΕ με αριθμό πρωτοκόλλου 2608/10-6-2022 και είναι υποχρεωμένοι  οι αρμόδιοι υπουργοί Εργασίας και  Ενέργειας καθώς και ο πρόεδρος της ΔΕΗ Α.Ε  Στάσσης να απαντήσουν σε εύλογο χρονικό διάστημα στις αιτιάσεις μας. Περιμένουμε να μας απαντήσουν γιατί η ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη παραμένει υποστελεχωμένη με τεράστιες ελλείψεις σε ειδικευμένο προσωπικό (οδηγοί, μηχανοτεχνίτες, ηλεκτροτεχνίτες, χειριστές κλπ.), γιατί δεν συντηρείται ο εξοπλισμός κι έχουν απαξιωθεί κι εγκαταλειφθεί τα λιγνιτορυχεία, γιατί απαξιώνεται ο λιγνίτης ως ορυκτός πλούτος ενώ θα μπορούσε να είναι η απάντηση και η λύση στην ενεργειακή κρίση για ρεύμα φτηνό για τα λαϊκά νοικοκυριά.

Τα παραπάνω ατυχήματα ευτυχώς είχαν μόνο υλικές ζημιές και δεν είχαμε σοβαρό τραυματισμό συναδέλφου. Δυστυχώς όμως η καθημερινότητα στους χώρους εργασίας μέσα στα απαξιωμένα και κακοσυντηρημένα  λιγνιτορυχεία της ΔΕΗ, με 12ωρες βάρδιες για κάποιους συναδέλφους,  δίχως το απαιτούμενο προσωπικό, συνθέτουν ένα εκρηκτικό μίγμα έτοιμο να εκραγεί ! Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος  για όλους τους εργαζόμενους  να γίνει κάποιο σοβαρό εργατικό «ατύχημα». 

Επαναλαμβάνουμε ακούραστα ότι την ευθύνη γι’ αυτή την κατάσταση  έχουν όλες οι κυβερνήσεις που εφάρμοσαν την οδηγία της Ε.Ε για την απελευθέρωση της ηλεκτρικής ενέργειας και την απολιγνιτοποίηση για να θησαυρίζουν επιχειρηματικοί όμιλοι, οι διοικήσεις της ΔΕΗ που συντάχτηκαν μαζί τους και ο εργοδοτικός – κυβερνητικός συνδικαλισμός. Καλούμε τους συναδέλφους να  μην σωπαίνουν σε κάθε αυθαιρεσία, σε κάθε τι που εκθέτει τη ζωή τους  σε κίνδυνο στους  χώρους εργασίας, να οργανωθούν στο Σωματείο μας και συλλογικά, μαζικά και οργανωμένα να παλέψουμε για ασφάλεια στους χώρους εργασίας, για σταθερή και μόνιμη εργασία με ικανοποιητικούς μισθούς και ωράρια που θα καλύπτουν τις ανάγκες μας.

Τέλος, καταγγέλλουμε το νέο εργοδοτικό έγκλημα που έγινε στη Μακρακώμη Φθιώτιδας την Παρασκευή 8 Ιούλη που είχε σαν αποτέλεσμα 31χρονος συνάδελφος σε εργολαβία της ΔΕΗ να χάσει τη ζωή του από ηλεκτροπληξία, στη διάρκεια καθαρισμού ηλεκτροφόρων καλωδίων από κλαδιά δέντρων. Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας και τη συμπαράστασή μας στην οικογένεια του συναδέλφου.

Ζούμε τραγωδία χωρίς τέλος με τα αλλεπάλληλα εργοδοτικά εγκλήματα στον κλάδο της ενέργειας  στο βωμό του κέρδους, της εντατικοποίησης, της αδιαφορίας για την ανθρωπινή ζωή από την εργοδοσία. Περισσεύει η αδιαφορία του κράτους για τη ζωή των εργαζόμενων αφού επιτρέπει να λειτουργούν χωρίς μέτρα προστασίας, με μεγάλη έλλειψη έλεγχων για ασφαλές περιβάλλον εργασίας σε κάθε χώρο δουλειάς.

Print Friendly, PDF & Email
Share.

Comments are closed.