Κυριακή, 9 Αυγούστου

Σωματείο ΕΝΕΔΕΠ : 7 Ιούλη Συλλαλητήριο – Συναυλία στην πλατεία Κοραή

image_pdfimage_print

Συνάδελφοι,                                                

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου ΕΝ.Ε.Δ.Ε.Π. απευθύνει κάλεσμα αγώνα σε κάθε εργαζόμενο στο λιμάνι του Πειραιά, καλούμε σε αγωνιστική επαγρύπνηση κάθε τίμιο εργαζόμενο που καλείται να πληρώσει μια νέα κρίση που προσπαθούν να φορτώσουν στην πλάτη των εργαζόμενων και του απλού λαού.

Χαιρετίζουμε το μαζικό συλλαλητήριο στην πόλη του Πειραιά στις 11 Ιούνη που αποτέλεσε απόφαση πάνω από 30 Σωματείων και μαζικών φορέων της περιοχής μας, χαιρετίζουμε τις μαζικές κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν στις 5 Ιούνη και περικύκλωσαν το λιμάνι του Πειραιά από την Πειραϊκή μέχρι το Πέραμα στέλνοντας μήνυμα πως ο εργατόκοσμος και ο λαός του Πειραιά δεν θα ζήσει μέσα στην μαυρίλα.

Στο Πειραιά έχουμε όλα τα στοιχεία  της λεγόμενης  θαυματουργού ανάπτυξης που μόνο ευημερία για την εργατική τάξη και το λαό δεν έχει φέρει. Υπάρχουν δύο διαφορετικοί κόσμοι στον Πειραιά. Υπάρχουν δύο «Ελλάδες». Υπάρχει η Ελλάδα των λίγων που «δεν ξέρουν τι έχουν» υπάρχει και  η Ελλάδα, των μισθωτών, των αυτοαπασχολούμενων, των ανέργων και των φτωχών λαϊκών οικογενειών. Από τη μία οι εκμεταλλευτές και από την άλλη εμείς, τα θύματα της εκμετάλλευσης. Από τη μία νεκροί εργάτες όπως ο δολοφονημένος εργάτης στη ζώνη και από την άλλη μπάντα τα κέρδη των αφεντικών.

Οι όροι δουλειάς χειροτερεύουν σε πολλούς χώρους δουλειάς, κλιμακώνεται η επίθεση σε κατακτημένα δικαιώματα, όπως Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας ,η κοινωνική ασφάλιση, η  ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, η δωρεάν πρόσβαση των παιδιών μας στη παιδεία,.

Η πολιτική τους δεν λογαριάζει τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον στο οποίο ζει η εργατική τάξη και ο λαός. Γίνεται με κριτήριο τα κέρδη τους χωρίς να λογαριάζει τις συνέπειες που έχει για τις ζωές μας. Επιστημονικές ανακαλύψεις και τεχνολογικά επιτεύγματα συχνά δεν αξιοποιούνται στο όνομα «αυξημένου κόστους» και αυτό το είδαμε με αφορμή την πανδημία, είδαμε πως ο χαβάς τους είναι τα κέρδη τους και όχι οι ζωές μας. Όλη η ΓΗ γέμισε με ομαδικούς τάφους και αυτό που έκαναν ήταν να σκέφτονται πως θα διασφαλίσουν τα κέρδη τους και πως θα κερδίσουν μεγαλύτερο κομμάτι από την πίτα ο καθένας για τον εαυτό του.

Το σωματείο μας δεν κάθεται με τα χέρια σταυρωμένα, δίνουμε όλες τις δυνάμεις μας για την οργάνωση της εργατικής και λαϊκής αντίστασης. Τώρα που η κυβέρνηση και οι επιχειρηματικοί όμιλοι κλιμακώνουν την επίθεση τους διαμορφώνοντας ασφυκτικές συνθήκες για τη ζωή του λαού, στερώντας μας ένα αξιοπρεπές εισόδημα, την προστασία της υγείας, τώρα απαιτείται το εργατικό και λαϊκό κίνημα να περάσει στην αντεπίθεση. Το master plan της COSCO, οι σχεδιασμοί των εφοπλιστών και των άλλων επιχειρηματικών ομίλων δεν μπορούν να μείνουν αναπάντητοι.

Δε χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για ν’ απαντήσει στο ερώτημα τι συνέπειες έχουν ήδη και θα έχουν προσεχώς για όλους εμάς.  Όποιος ζει στον Πειραιά και έχει τα μάτια και τ’ αφτιά του ανοιχτά ξέρει τη σωστή απάντηση το νιώθει στο πετσί του καθημερινά. Πώς πέτυχε η Cosco στον Πειραιά την τεράστια κερδοφορία της κατά την τελευταία δεκαετία; Την πέτυχε με την εντατικοποίηση των εργαζόμενων, που δουλεύουν ακόμα χωρίς κατοχυρωμένο ρεπό, με ατομικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου και εκ περιτροπής εργασίας, μέσα σε επικίνδυνες συνθήκες εργασίας, σε συνθήκες ψυχολογικής πίεσης και επαγγελματικού στρες. Την πέτυχε γιατί οι κυβερνήσεις  ΣΥΡΙΖΑ ΝΔ, ΠΑΣΟΚ εξαίρεσαν με νόμους που εμφάνιζαν τους λιμενεργάτες στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ ως ανειδίκευτους, ενώ και ο ΣΕΒ προσφεύγει  στο  ΣτΕ κατά της ένταξης των λιμενεργατών στα ΒΑΕ με κύριο επιχείρημα ότι το λιμάνι δεν είναι λιμάνι και δεν πρέπει να χαρακτηριστεί ως τέτοιο.

Την πέτυχε γιατί με το νέο κανονισμό που συμφώνησε με τις δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού πέρασε τη δουλειά 7 μέρες τη βδομάδα, χωρίς υπερωριακή αμοιβή, την εισαγωγή του ενεργού και ανενεργού χρόνου, τις απολύσεις με απλή καταγγελία. Αυτήν τη θεαματική κερδοφορία υπερασπίζεται σήμερα το κράτος με τις αποφάσεις καρμπόν των δικαστηρίων που βγάζουν όλες τις απεργίες παράνομες και καταχρηστικές και την Επιθεώρηση Εργασίας που δε βλέπει τους σοβαρούς κινδύνους από την παραβίαση των διαλειμμάτων, την ελλιπή εκπαίδευση, την εντατικοποίηση εργαζόμενων που δουλεύουν σε μεγάλο ύψος και πολλά ακόμα.

Τι συνέπειες έχει για τους κατοίκους της Δραπετσώνας , του Περάματος της Πειραϊκής  η κατασκευή και ο εκσυγχρονισμός της προβλήτας πετρελαιοειδών από την Cosco και η αναβάθμιση της λειτουργίας των 4 εταιριών πετρελαιοειδών που λειτουργούν μέσα στον οικιστικό ιστό του Περάματος , η βιομηχανική δραστηριότητα της OIL ONE στη Δραπετσώνα και η επέκταση της προβλήτας στη Πειραϊκή για να έρχονται μεγαλύτερα κρουαζιερόπλοια; Οι συνέπειες είναι να αυξηθεί ο κίνδυνος βιομηχανικού ατυχήματος μεγάλης έκτασης, αν λάβουμε υπόψη τις μεγάλες ποσότητες καυσίμων και τις αποστάσεις των δεξαμενών μεταξύ τους και από τον οικιστικό ιστό. Περιττό να μιλήσουμε για τις πραγματικές ανύπαρκτες δυνατότητες υλοποίησης Σχεδίου Αντιμετώπισης Ατυχήματος Μεγάλης Έκτασης και τη σημερινή ικανότητα συντονισμού των αρμόδιων φορέων.

Τεράστιος είναι και ο κίνδυνος της βιομηχανικής ρύπανσης. Οι κάτοικοι σε περιοχές που γίνεται βιομηχανική επεξεργασία πετρελαιοειδών έχουν αυξημένη πιθανότητα να εμφανίσουν καρκίνο του πνεύμονα.

Ξεσκεπάζουμε και απομονώνουμε τα πολιτικά ξεφτιλισμένα  τσιράκια της εργοδοσίας, που προκαλούν λέγοντας ότι οι εργατικοί αγώνες διώχνουν τις δουλειές από τον Πειραιά,. Αν δέχονταν αυτή τη θέση οι εργαζόμενοι, δε θα είχε γίνει κανένας απεργιακός εργατικός αγώνας και δε θα είχαν κατακτηθεί ούτε τα βασικά εργατικά δικαιώματα στον 20ό αιώνα. Απομονώνουμε αυτούς που κάνουν τον αγώνα πίσω από ένα πληκτρολόγιο , αυτούς που χρησιμοποιούν εργολάβους και διευθυντές για να γράψουν νέα μέλη , αυτούς που έταζαν θεσούλες σε μηχανήματα και τώρα που σφίγγουν τα λουριά ξεπέφτουν και τάζουν διασφάλιση των θέσεων εργασίας μας. Τα ψωμιά τους είναι μετρημένα, τα οξυμένα προβλήματα που θα φέρει η νέα κρίση θα αποδείξει την γύμνια τους.

Δεν  μπορούμε να πιστεύουμε στο παραμύθι ότι υπάρχει δίκαιη ανάπτυξη που μπορεί να ωφελήσει ταυτόχρονα τους θύτες και τα θύματα. Δε διαλέγουμε ποια από τις ανάγκες μας θα θυσιάσουμε, τη δουλειά μας ή την υγεία τη δική μας και των παιδιών μας, για να συνεχίσουν να αυξάνουν τα κέρδη τους η COSCO και η OIL ONE. Απαιτούμε να ζήσουμε μια καλύτερη ζωή που μας αξίζει και όχι απλά να επιβιώσουμε. Αυτή πρέπει να είναι και θα είναι η απάντηση μας σε όσους μας ζητούν να μειώσουμε τις απαιτήσεις μας, να σκύψουμε το κεφάλι και να είμαστε ευχαριστημένοι όταν έχουμε προσωρινά δουλειά, με επικίνδυνες συνθήκες, μόλυνση του περιβάλλοντος και μισθούς πείνας. Το επόμενο διάστημα θα καλεστούμε όλοι μας να επιλέξουμε πως θέλουμε να ζήσουμε, ως σύγχρονοι σκλάβοι ή ως νοικοκύρηδες στον τόπο μας,  παλεύοντας να δώσουμε ένα καλύτερο αύριο στα παιδιά μας.

ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ – ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΟΥΝ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 7 ΙΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΩΡΑ 19:00 ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑΚΟΡΑΗ

Διεκδικούμε:

 • Υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις. Μια ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους στο λιμάνι. Καμιά διάκριση σε παλιούς και νέους, να μετατραπούν όλες οι ΣΣΕ σε πλήρους απασχόλησης με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα. Όλοι οι εργαζόμενοι στο λιμάνι να γίνουν μισθωτοί
 • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους με 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο. ΚΑΜΙΑ απόλυση στο λιμάνι από τον όμιλο της “COSCO”.
 • Επαναφορά, υποχρεωτικότητα των ΣΣΕ, ΕΣΣΕ στα 751 ευρώ.
 • Να σταματήσει η κωλυσιεργία και να εφαρμοστεί άμεσα η ένταξη όλων των εργαζομένων στα ΒΑΕ
 • Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών – αντεργατικών νόμων όλων των μνημονίων που έφεραν ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ -ΑΝΕΛ.
 • Διασφάλιση της Υγιεινής και Ασφάλειας. Να γυρνάμε σώοι και αβλαβείς στις οικογένειες μας.
 • 6άρα πόστα στους λιμενεργάτες

 

Απαιτούμε:

 1. Άμεσα μέτρα για την περίπτωση Βιομηχανικού Ατυχήματος Μεγάλης Έκτασης (ΒΑΜΕ). Ενίσχυση των υποδομών και των υπηρεσιών (Πολιτική Προστασία, Πυροσβεστική, Λιμενικό) με όλο το απαραίτητο προσωπικό και μέσα. Ενημέρωση των κατοίκων για σχέδιο έκτακτης κατάστασης, σχέδιο που αφορά Πυροσβεστική, Λιμενικό και Αστυνομία, διαθεσιμότητα υποδομών σε συγκεκριμένο νοσοκομείο, εναλλακτικός δρόμος διαφυγής, κ.λπ.
 2.  Ελεύθερη πρόσβαση του λαού του Πειραιά στη Θάλασσα. Καμιά επιχειρηματική και εμπορική δράση στους ελεύθερους χώρους. Όλοι οι χώροι (π.χ. Λιπάσματα, Αρμός) να αποδοθούν στο λαό της περιοχής και να αναπλαστούν με αποκλειστικά κρατική χρηματοδότηση και με βάση τις προτάσεις του εργατικού και λαϊκού κινήματος.
 3.  Το σύνολο των 640 στρεμμάτων της περιοχής των Λιπασμάτων με απαλλοτρίωση όλης της έκτασης χωρίς αποζημίωση, για να αξιοποιηθεί για τις ανάγκες του λαού.
 4. Να ενταθούν οι έλεγχοι του ΣΕΠΕ και του ΚΕΠΕΚ σε όλες τις δραστηριότητες, σε όλο το λιμάνι του Πειραιά. Στελέχωση όλων των ελεγκτικών υπηρεσιών με κατάλληλο προσωπικό, με σταθερή δουλειά και δικαιώματα.
 5. Να φύγουν η “OILONE” και τα καζάνια του θανάτου από τις γειτονιές μας. Να ανακληθούν άμεσα όλες οι άδειες των βιομηχανιών που ρυπαίνουν την περιοχή, να απομακρυνθούν οι εγκαταστάσεις τους μακριά από κατοικημένες περιοχές. Άμεσα μέτρα για τη ρύπανση στην περιοχή από τις βιομηχανίες.

ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΝ.Ε.Δ.Ε.Π. ΕΙΝΑΙ ΔΙΠΛΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΟΡΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ , ΜΙΣΘΩΝ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ ΜΑΣ – ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ-ΟΛΟΙ ΝΑ ΔΥΝΑΜΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΑΣ

 

 

 

Comments are closed.