Σωματείο ΕΝ.Ε.Δ.Ε.Π. : Να παρθούν άμεσα μέτρα για την προστασία της υγείας των εργαζομένων στο λιμάνι του Πειραιά

0
image_pdfimage_print

Να παρθούν άμεσα μέτρα για την προστασία της υγείας των εργαζομένων στο λιμάνι του Πειραιά. Κυβέρνηση και εργοδοσία έχουν ατομική ευθύνη για τη πρόληψη και προστασία από τη πανδημία

Συνάδελφοι,

Η προσπάθεια της κυβέρνησης, των υπουργών της, να μεταθέσουν την ευθύνη σε εμάς τους εργαζόμενους με το πολυχρησιμοποιούμενο πλέον όρο «ατομική ευθύνη» προσκρούει στην πραγματικότητα που ζούμε μέσα στους χώρους του λιμανιού, μέσα στα μέσα μαζικής μεταφοράς (λεωφορεία, Μετρό, ηλεκτρικό), μέσα στα σχολεία που στέλνουμε τα παιδιά μας, μέσα στα ίδια τα νοσοκομεία. Η επικίνδυνη αύξηση των κρουσμάτων επιβεβαιώνει τη γύμνια της κυβέρνησης.

Κυβέρνηση και εργοδοσία έχουν την «ατομική ευθύνη» γιατί η μεν κυβέρνηση έχει αφήσει γυμνές τις δομές υγείας, τα μέσα μαζικής μεταφοράς κι τα σχολειά,  από προσωπικό και μέσα και η δε εργοδοσία δεν παίρνει ουσιαστικά μέτρα ενώ ταυτόχρονα αποσιωπά τα κρούσματα στο λιμάνι.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 σε συνάδελφους εργαζόμενους στο λιμάνι πόσο μάλλον τα πολλά περισσότερα που πιθανόν αποσιωπούνται για να μη στραπατσαριστεί το «κοινωνικό πρόσωπο» των “COSCO”-ΣΕΠ – Dport , επιβάλλουν την άμεση λήψη επιπλέον ουσιαστικών μέτρων  για την προστασία της υγείας των εργαζομένων σε όλες τις  Προβλήτες του λιμανιού, ώστε να αποφευχθεί πιθανή εξάπλωση της επιδημίας. Η «λειτουργική ενοποίηση» έχει μετατρέψει σε μια μεγάλη υγειονομική βόμβα όλα το λιμάνι του Πειραιά.

Η διοίκηση της εταιρείας αρνείται να δεχθεί αντιπροσωπεία του Σωματείου μας για ζητήματα που αφορούν τη προστασία της υγείας, πόσο μάλλον μετά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στο λιμάνι.  Φθάνει πια! Κανείς δεν μπορεί να παίζει με την υγεία τη δική μας και των παιδιών μας. Είναι καθήκον όλων των εργαζομένων, πρώτα και κύρια των εργαζομένων στο λιμάνι, να μην το επιτρέψουμε!

Άμεσα να πραγματοποιηθούν τεστ σε όλους τους εργαζόμενους σε όλες τις βαρδιες και σε όλες τις ειδικότητες.

Τα αναγκαία μέτρα προστασίας για την προφύλαξη μας από  την εξάπλωση του κορονοϊού δεν μπορεί να συνοδεύονται μόνο μάσκες προστασίας κι απαγορεύσεις κυκλοφορίας από την κυβέρνηση αλλά κυρίως με ενεργητικά και ουσιαστικά μέτρα στήριξης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, καλύπτοντας εδώ και τώρα κενά και ελλείψεις που αποτελούν βόμβα για την υγεία του λαού, ιδιαίτερα σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης. Η κυβέρνηση όλες αυτές τις μέρες και με καμπάνιες αναδεικνύει την ατομική ευθύνη για να κρύψει κάτω από το χαλί τις τραγικές ελλείψεις στα νοσοκομεία, σε προσωπικό και εξοπλισμό. Οι ΜΕΘ στα νοσοκομεία έχουν κτυπήσει «κόκκινο», ενώ οι καταγγελίες από υγειονομικούς αναδεικνύουν τις άμεσες ανάγκες στα νοσοκομεία.

Ποια «ατομική ευθύνη» έχει ο εργαζόμενος που δεν ξέρει αν θα πληρωθεί ή αν θα έχει δουλειά; Ποια «ατομική ευθύνη» έχει ο εργαζόμενος όταν η “COSCO” ΣΕΠ DPORT του επιβάλει να πάρει κανονική  άδεια; Ποια «ατομική ευθύνη» έχει ο συνάδελφος όταν καθημερινά ερχόμαστε αντικειμενικά σε επαφή χιλιάδες εργαζόμενοι μέσα στο λιμάνι.

Από «ήρωες» στη περίοδο της πανδημίας και της καραντίνας, που καθημερινά βρισκόμαστε στο πόστο μας, που κρατήσαμε ανοικτό το λιμάνι για τη τροφοδοσία με εμπορεύματα της χώρας πλέον αντιμετωπιζόμαστε ως «υπεύθυνοι» για τη μετάδοση του κορονοιού, πολύ περισσότερο ως «αναλώσιμοι» από την εργοδοσία.

Το λιμάνι του Πειραιά αποτελεί «υγειονομική βόμβα»  πιθανής μεγάλης μετάδοσης του ιού. Και ενώ η καθαριότητα πρέπει να είναι συνεχής, οι εργαζόμενοι στα πλοία εργάζονται χωρίς να έχει γίνει καμία απολύμανση, ενώ οι καταγγελίες του Σωματείου προς τους υπεύθυνους των βαρδιών είναι καθημερινές.  Κανείς υγειονομικός έλεγχος δεν γίνεται στα πληρώματα των πλοίων.

Με καταγγελίες εργαζομένων επιβεβαιώνεται ότι η απολύμανση των γεφυρών, των ανυψωτικών μηχανημάτων και των νταλικών είναι ελλιπής. Την ίδια στιγμή συμπληρώνεται μια φόρμα από τους εργαζόμενους για το αν είναι ανοιχτά τα παράθυρα στα μηχανήματα, φαίνεται πως μόνο με ανοιχτό παράθυρο αντιμετωπίζεται ο ιός.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ:

             Τώρα να πραγματοποιηθούν δωρεάν επαναλαμβανόμενα μαζικά διαγνωστικά τεστ σε όλους τους εργαζόμενους στο λιμάνι(εργάτες, χειριστές, οδηγούς, υπάλληλους γραφείων, αποθηκάριους, εργαζόμενοι στο τεχνικό) με ΤΕΣΤ για τον  κορωνοϊό με ευθύνη της εργοδοσίας και του κράτους. Σε περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος διενέργεια διαγνωστικού τεστ για όλα τα μέλη τις οικογένειας χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση του εργαζομένου

             Με ευθύνη του κράτους και των COSCO-DPORT να υπάρχει συνεχής προμήθεια προϊόντων για απολύμανση με πιστοποίηση. Απολυμαντικά διαλύματα για καθαρισμό χεριών και επιφανειών αλλά και μέτρα για την απολύμανση των εργαλείων της δουλειάς των εργαζομένων (νταλίκες, ανυψωτικά μηχανήματα, κλαρκ, πλοία κοκ). Να υπάρχει αντισηπτικό για κάθε εργαζόμενο.

             Οι εργαζόμενοι που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες πρέπει εδώ και τώρα να προστατευτούν και να είναι εκτός εργασίας χωρίς να έχουν καμία απώλεια εισοδήματος ή άδειας με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας.

             Να ισχύσουν τα μέτρα καραντίνας σε όσους έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα σε όλους τους χώρους του λιμανιού, γραφεία, προβλήτες, αποθήκες χωρίς καμιά επίπτωση στον εργαζόμενο.

             Να μετατραπούν όλες οι 16αρηδες, σε θέσεις πλήρους απασχόλησης με όλα τα εργασιακά δικαιώματα. Να δοθεί το επίδομα των ΒΑΕ κι έκτατο επίδομα ανθυγιεινής εργασίας. 

             Κανένας εργαζόμενος να μη μείνει απλήρωτος. Να σταματήσει η εργοδοσία τις άδειες άνευ αποδοχών, τις υποχρεωτικές άδειες των εργαζομένων.

             Άμεσα απαιτούμε στελέχωση των δομών Υγείας, των Νοσοκομείων, με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, δημιουργία νέων κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και του απαραίτητου εξοπλισμό στα νοσοκομεία.

             Επίταξη της Ιδιωτικής Υγείας εδώ και τώρα για την αντιμετώπιση της δύσκολης κατάστασης που διαμορφώνεται.

Share.

Comments are closed.