Σωματεία Βόλου : Πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση και πορεία για το Πολυτεχνείο

0
image_pdfimage_print

 

Μαζική απάντηση στην ιμπεριαλιστική εμπλοκή και στην αντιλαϊκή πολιτική δόθηκε σήμερα στο Βόλο. Άνθρωποι όλων των ηλικιών, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα εργατικών σωματείων της περιοχής, τίμησαν τα 48 χρόνια από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου, αναδεικνύοντας τον πραγματικό χαρακτήρα της εξέγερσης και των μηνυμάτων της.

Με μεγάλη συγκέντρωση και πορεία στο κέντρο του Βόλου οι διαδηλωτές με τη ζωντάνια και τα συνθήματά τους, απαίτησαν την απεμπλοκή της χώρας μας από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ. Να φύγουν οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις που μετατρέπουν την πατρίδα μας σε πολεμικό ορμητήριο ενάντια σε άλλους λαούς και ταυτόχρονα σε μαγνήτη επιθέσεων σε μια ενδεχόμενη σύγκρουση των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. 

Ύψωσαν τη φωνή τους για να παρθούν μέτρα προστασίας της ζωής και της υγείας του λαού από την πανδημία, για μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους τόπους δουλειάς, για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, για αυξήσεις, για σύγχρονα δικαιώματα, για να ακυρωθούν στην πράξη όλοι οι αντεργατικοί νόμοι, ενάντια στην πολιτική των κυβερνήσεων και της ΕΕ, που συνθλίβει τα δικαιώματα και τις ανάγκες των εργαζομένων, ενάντια στο εκμεταλλευτικό σύστημα, τον καπιταλισμό που έχει σαπίσει και μόνο δεινά έχει να δώσει στους λαούς.

Χαιρετισμό στη συγκέντρωση απηύθυνε ο φοιτητής Θησέας Σαπλαούρας μέλος του ΔΣ του Φοιτητικού Συλλόγου Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας όπου ανέδειξε τα μηνύματα και τα διδάγματα του μεγάλου αυτού λαϊκού ξεσηκωμού τον Νοέμβρη του 1973.

Όπως ανέφερε: 

«Αντλούμε γνώση, έμπνευση και δύναμη από τον μεγάλο ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου 48 χρόνια πριν… Η καταστολή και ο αυταρχισμός που επιστράτευσε η κυβέρνηση πέρσι ενάντια στον εορτασμό του Πολυτεχνείου αποδεικνύουν πόσο τους τρομάζει η δύναμη του λαού, το σύγχρονο αντιϊμπεριαλιστικό μήνυμα του Πολυτεχνείου! 

 Ο αγώνας του λαού και της νεολαίας «φώτισε» και τους πιο σκοτεινούς καιρούς! Κανένας αντίπαλος δεν είναι ανίκητος απέναντί του. Όποια και εάν είναι τα σχέδια των κυβερνήσεων κάθε φορά, όσο «δεδομένοι» να μοιάζουν οι νόμοι και οι συμφωνίες τους, όσο σκληρή και αν φαίνεται η καταστολή, όσο ισχυρές και να φαίνονται οι συμμαχίες τους, η δύναμη του λαού είναι αυτή όπου μπορεί να τα κάνει κουρελόχαρτο. Ο λαός μπορεί να βάλει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις!

Οι φοιτητές υπερασπίστηκαν τους συλλόγους τους, το δικαίωμά τους στον αγώνα και τη διεκδίκηση κόντρα στην προσπάθεια της δικτατορίας να παρέμβει στη λειτουργία των φοιτητικών συλλόγων.
Ενωμένοι είμαστε δυνατοί! Οι φοιτητές του ’73 είχαν τη στήριξη του εργαζόμενου λαού που είχε κατακλύσει τους δρόμους γύρω από το Πολυτεχνείο, των χιλιάδων κρατούμενων αγωνιστών στις φυλακές, την αλληλεγγύη των αγροτών της υπαίθρου. Σήμερα, ο αγώνας μας για τις σπουδές που μας αξίζουν πρέπει να ενωθεί με τον αγώνα των εργαζομένων για δουλειά με δικαιώματα!
…η ειρήνη και η φιλία των λαών ήταν και είναι οι αξίες των φοιτητών. Το σύνθημα που ήταν γραμμένο στις πύλες του Πολυτεχνείου ‘’Έξω το ΝΑΤΟ- Έξω οι ΗΠΑ’’ το κρατάμε ανεξίτηλο στον αγώνα μας ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια που γεννούν πολέμους, φτώχεια, ξεριζωμό των λαών όλου του κόσμου. Και τότε και σήμερα, φοιτητές δεν έχουμε τίποτα να κερδίσουμε από την συμμετοχή της Ελλάδας σε πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ!

Οι φοιτητές δεν συμβιβαζόμαστε με το τσάκισμα των δικαιωμάτων μας στις σπουδές, τη δουλειά και τη ζωή, με την απαράδεκτη κατάσταση που αντιμετωπίζουμε στις σχολές μας! Η πολιτική της υποχρηματοδότησης για τις ανάγκες μας, η εμπορευματοποίηση της φοιτητικής μέριμνας που συνεχίζουν όλες οι κυβερνήσεις, έχει φέρει τις σχολές μας σε οριακή κατάσταση! Το σύνθημα «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία» παραμένει επίκαιρο καθώς για ακόμα μιά χρονιά σε χιλιάδες φοιτητές στερείται το δικαίωμα στην δωρεάν σίτηση. Την ίδια στιγμή που οι φοιτητές συνωστιζόμαστε στις αίθουσες, αφού όπως μας λένε «δεν υπάρχουν λεφτά για καθηγητές και υποδομές» και μας βαραίνουν  τα υπέρογκα νοίκια, αφού «δεν υπάρχουν λεφτά για εστίες», η πρυτανεία χρηματοδοτεί την σύσταση «Μονάδας Ασφάλειας & Προστασίας» με στόχο την ένταση της καταστολής μέσα στο πανεπιστήμιο, το χτύπημα της διεκδίκησης των φοιτητών, την απαγόρευση κινητοποιήσεων σε όργανα διοίκησης και την αποτροπή διεξαγωγής συνελεύσεων».

Ο Δημήτρης Μαριεττάκης πρόεδρος του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στην κεντρική ομιλία τόνισε:

«Μπορεί να έχουν περάσει 48 ολόκληρα χρόνια από τον ιστορικό φοιτητικό και εργατολαϊκό ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου ενάντια στην επταετή δικτατορία των συνταγματαρχών, τα μηνύματά του όμως μέχρι σήμερα παραμένουν αδικαίωτα και, για αυτό, επίκαιρα.

Γιατί ο ιμπεριαλισμός είναι σήμερα ακόμα πιο στυγερός, πιο ανάλγητος.
Γιατί η μονοκρατορία του βασανίζει κάθε λαό, σε κάθε γωνιά της Γης, από τον Ειρηνικό στην Ασία, από τη Μεσόγειο στη Μέση Ανατολή, στην Αφρική, παντού, είτε με στρατεύματα είτε με επενδύσεις, για να εξασφαλιστούν τα συμφέροντα των μονοπωλιακών του ομίλων.
Γιατί η σημερινή ελληνική κυβέρνηση είναι ακόμα πιο αποφασισμένη να συνεχίσει στην ίδια ρότα που χάραξαν όλες οι προηγούμενες, επιμένοντας ότι το δέσιμο της χώρας μας στο άρμα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ είναι εκείνο που εξασφαλίζει την ανεξαρτησία μας, την εδαφική μας κυριαρχία, την ευημερία του λαού μας, την ειρήνη στην περιοχή. 

Ο λαός μας, όμως, έχει νιώσει στο πετσί του πόσο ψευδεπίγραφο είναι το δόγμα του “ανήκομεν εις την Δύσιν”, που πρωτοειπώθηκε τη δεκαετία του ’70 και χρόνια τώρα ταλανίζει τη χώρα μας.
Ένα δόγμα που, με την πάροδο των χρόνων, έχει επιβάλει την εγκατάσταση, επέκταση και εκσυγχρονισμό των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων σε όλη την ελληνική επικράτεια.
Την υπογραφή επιθετικών συμφωνιών, που μετονομάζονται σε αμυντικές, με κράτη-δολοφόνους.
Την αύξηση των ΝΑΤΟικών εξόδων για εξοπλισμούς που σε τίποτα δεν εξασφαλίζουν την αμυντική θωράκιση της χώρας μας παρά μόνο τα κέρδη των πολεμικών βιομηχανιών.
Τη συμμετοχή της χώρας μας στους επιθετικούς σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ εναντίον άλλων λαών.
Και στην πόλη μας εδώ στο Βόλο, η προώθηση του ενεργειακού σχεδιασμού των ΗΠΑ με τη μεταφορά και αποθήκευση του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) που κάνει το λιμάνι πυριτιδαποθήκη σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η περιοχή μας (στρατόπεδο «Γεωργούλα», Στεφανοβίκειο, Αγχίαλος) μετατρέπεται σε μια απέραντη αμερικανοΝΑΤΟική βάση με την υπογραφή της νέας επέκτασης της λεγόμενης «Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ», αποτελεί ένα μείγμα άμεσου κίνδυνου για τον λαό του Βόλου, αφού γίνεται στόχος – μαγνήτης επιθέσεων σε μια ενδεχόμενη σύγκρουση των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Όπως τότε, έτσι και σήμερα, το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ και η ΕΕ, όχι μόνο δεν είναι προστάτες αλλά αντίθετα αποτελούν παράγοντες αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας και εμπλοκής του λαού σε επικίνδυνες περιπέτειες.
Δεν “προστατεύουν” τους λαούς, τους δολοφονούν!
Καμία ιμπεριαλιστική συμμαχία δεν μπορεί να προστατέψει τις ζωές μας!

Ο λαός, με τους αγώνες και τις θυσίες του, απέδειξε ότι η δύναμη βρίσκεται στην οργάνωση και τη συλλογική δράση, στο ζωντάνεμα και το δυνάμωμα των σωματείων ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία και τις αντεργατικές μεθοδεύσεις των κυβερνήσεων.
Δυναμώνουμε τα σωματεία μας, την αγωνιστική διεκδίκηση κόντρα στην προσπάθεια της κυβέρνησης να εντείνει την τρομοκρατία, να παρέμβει στις συλλογικές μας διαδικασίες όπως κάνει με τον νόμο έκτρωμα του Χατζηδάκη.
Τα συνδικάτα θα υπερασπιστούμε την αυτοτέλειά μας, ώστε να παραμείνουμε οργανώσεις των εργατών και όχι των εργοδοτών.
Δε θα τους περάσει να μην υπάρξουν αντιδράσεις στην υλοποίηση του αντεργατικού τους σχεδιασμού.
Η ταξική πάλη δεν καταργείται με νόμο! Ο νόμος θα έχει σαν αποτέλεσμα τα δικαστήρια να γεμίσουν από αγωνιστές εργαζόμενους. Δεν πρέπει να το επιτρέψουμε.

Διεκδικούμε:

  • Άμεση ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας και επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας!
  • Κατάργηση του νόμου – εκτρώματος Χατζηδάκη.
  • Αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις. Κανείς εργαζόμενος χωρίς ΣΣΕ.
  • Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων που περιορίζουν και καταργούν εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα. Επαναφορά της υποχρεωτικότητας των κλαδικών ΣΣΕ
  • Σταθερή δουλειά με σύγχρονα δικαιώματα, 7ωρο – 5νθήμερο – 35ωρο.
  • Προστασία της συνδικαλιστικής δράσης. Όχι στις απολύσεις συνδικαλιστών.
  • Απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους.
  • Κατάργηση της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις Στρατιωτικές Βάσεις 
  • Καμία συμμετοχή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό, σε στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά άλλων λαών».
Share.

Comments are closed.