Συνέντευξη τύπου των σωματείων
Καλούμε όλες και όλους στην απεργιακή συγκέντρωση την Πέμπτη 1 Μαΐου στις 10.30πμ στο Άγαλμα Βενιζέλου.
Παίρνουμε τη σκυτάλη από τους μεγάλους αγώνες του προηγούμενου διαστήματος. Αφού, τίποτα δεν είναι ίδιο μετά την ιστορική απεργία στις 28 Φεβρουαρίου, όπου εκατομμύρια απήργησαν και διαδήλωσαν σε όλη τη χώρα. Η δύναμη του λαού μας φάνηκε στη συγκλονιστική απεργία και στις κινητοποιήσεις που ακολούθησαν. Αυτές οι κινητοποιήσεις ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της λαϊκής οργής και δυσαρέσκειας για όλη μας τη ζωή, για την ασφυξία που μας έχουν επιβάλλει.
Στρίμωξαν την κυβέρνηση της Ν.Δ. και αποκάλυψαν ακόμα πιο εμφατικά ότι το κέρδος και οι πολιτικές της εμπορευματοποίησης – ιδιωτικοποίησης στον σιδηρόδρομο, που ακολούθησαν πιστά και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ, είναι δολοφονικές. Το σύνθημα «ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας» αποτυπώνει την καθημερινή πραγματικότητα που ζει ο λαός μας.
Ακόμη και αυτές τις μέρες που πανηγυρίζουν για το πρωτογενές πλεόνασμα των 11,4 δισ. ευρώ για το 2024, δεν μπορεί να κρυφτεί η ζοφερή πραγματικότητα για τον λαό. Αφού εκατομμύρια λαϊκά νοικοκυριά αναγκάζονται να κόβουν από τις βασικές τους ανάγκες, ακόμα και στα βασικά είδη διατροφής. Ταυτόχρονα, μοιράζουν μερικά ψίχουλα, όπως ακριβώς έκανε χτες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που ανακοίνωσε από τα περίπου 70 δις των φορολογικών εσόδων του 2024, μετρά ύψους μόλις περίπου 1 δισ. για τον λαό! Στην πραγματικότητα, είτε με πλεόνασμα είτε με έλλειμμα ο λαός πληρώνει τα σπασμένα και οι επιχειρηματικοί όμιλοι βγαίνουν ωφελημένοι.
Η Πρωτομαγιά είναι η ημέρα της εργατικής τάξης. Τιμάμε τους ιστορικούς αγώνες και τις θυσίες της για μια ζωή χωρίς φτώχεια, πολέμους και εκμετάλλευση. Σήμερα συνεχίζουμε, 139 χρόνια μετά από τον απεργιακό αγώνα των εργατών του Σικάγο για «8 ώρες εργασία – 8 ώρες ανάπαυση – 8 ώρες για ό,τι θέλουμε».
Η Πρωτομαγιά μας βρίσκει σε πρωτόγνωρες εξελίξεις όπως:
- Τους ανταγωνισμούς για την πρωτιά στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, όπως δείχνει ο εμπορικός πόλεμος των δασμών. Με τρισεκατομμύρια να ¨παίζονται¨ στα χρηματιστήρια από τους δασμούς των ΗΠΑ ή τα αντίποινα της Κίνας, κηρύσσοντας τη λιτότητα για το λαό.
- Την πολεμική προετοιμασία σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης. Με την ΕΕ να χρηματοδοτεί εξοπλισμούς και «επενδύσεις» για την πολεμική προετοιμασία σε όλους τους κλάδους της οικονομίας. Με τις προετοιμασίες για γενίκευση του ιμπεριαλιστικού πολέμου, την κλιμάκωση του μακελειού στη Μέση Ανατολή, τη συνέχιση των συγκρούσεων στην Ουκρανία. Με την ελληνική κυβέρνηση να καμαρώνει για τη συμμετοχή της στη «συμμαχία των προθύμων» με αποστολή ακόμα και στρατευμάτων στα πεδία των μαχών.
- Την ένταση της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης, που, από τη μία, παράγει πλούτο με όλο και πιο σύγχρονα μέσα και, από την άλλη, ζει και δουλεύει με χειρότερους όρους.
Μας οργίζει, οι εξαγγελίες της κυβέρνησης της Ν.Δ και των υπόλοιπων κομμάτων της ΕΕ που μιλάνε για την «ευελιξία της οικονομίας» ή για τη «δημοσιονομική σταθερότητα» και να χαρακτηρίζουν «εξαλλοσύνες» μια σειρά κατακτήσεις που τσάκισαν όλες οι κυβερνήσεις τα προηγούμενα χρόνια. Ενώ ταυτόχρονα, εμείς να αδυνατούμε να καλύψουμε ακόμα και τις στοιχειώδεις ανάγκες μας, όπως στην υγεία, που πρέπει να βάλουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη ακόμα και στα δημόσια νοσοκομεία, με την εμπορευματοποίηση και τη γενίκευση των απογευματινών χειρουργείων. Στην παιδεία, με τα φροντιστήρια αλλά και την υποχρηματοδότηση του σχολείου, που φτάνει να γίνεται επικίνδυνο για τα παιδιά μας και να βρέχει σοβάδες, αλλά και τον αποκλεισμό ενός σημαντικού τμήματος των εργαζομένων από την τέχνη, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό, που αποτελούν βασικές κοινωνικές ανάγκες. Να βρισκόμαστε μέσα σε χώρους εργασίας – παγίδες θανάτου και νέες «κοιλάδες των Τεμπών» με 300 νεκρούς στον βωμό των κερδών των αφεντικών μόνο τα τελευταία 2 χρόνια. Να βλέπουμε τα κοράκια των τραπεζών και των funds να ορμάνε με λύσσα πάνω στη λαϊκή κατοικία και να γενικεύουν το αίσχος των πλειστηριασμών.
Δε θα πληρώσουμε εμείς τις ματωμένες μπίζνες, τους εμπορικούς και τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους των καπιταλιστών. Αυτό το σάπιο σύστημα, το κράτος των λίγων και οι διεθνείς συμμαχίες των ιμπεριαλιστών είναι εχθρικά για το λαό. Δεν αλλάζουν, δεν αποκτούν ανθρώπινο πρόσωπο. Παίρνουμε οξυγόνο από τη δύναμη του οργανωμένου αγώνα.
Ο γίγαντας λαός μπορεί να βάλει και θα βάλει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις στον δρόμο της ανατροπής της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης.
Γι αυτό δυναμώνουμε την οργάνωσή μας σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε κλάδο, ενισχύουμε την οικοδόμηση της συμμαχίας της εργατικής τάξης με τους βιοπαλαιστές αγρότες και αυτοαπασχολούμενους, τον ενιαίο πανελλαδικό συντονισμό του αγώνα μας με στόχο την ανατροπή. Δίνουμε τη δική μας απάντηση στην εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης και των υπόλοιπων κομμάτων, του κεφαλαίου, της Ε.Ε. και του Ν.Α.Τ.Ο.
Αυτό επιβεβαιώνει η ιστορία των αγώνων της τάξης μας. Από το Σικάγο του 1886 και τους αγώνες για το 8ωρο ως την ματωμένη Πρωτομαγιά του 1936 στη Θεσσαλονίκη και την ηρωική θυσία των 200 κομμουνιστών στην Καισαριανή την Πρωτομαγιά του 1944 ένα κόκκινο νήμα συνδέει την ασίγαστη πάλη για την απελευθέρωση από τα δεσμά της εκμετάλλευσης. Οι σκληροί ταξικοί αγώνες που βάφτηκαν με το αίμα χιλιάδων εργατών και εργατριών φωτίζουν τους αγώνες του σήμερα, για να γράψουμε τις επόμενες λαμπρές σελίδες στους αγώνες της τάξης μας απέναντι στο κεφάλαιο, τα κόμματα και τις ενώσεις τους, για δουλειά και ζωή με δικαιώματα, για να ανοίξει ο δρόμος για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.
Βγαίνουμε πιο αποφασιστικά στον δρόμο του αγώνα. Προσπερνάμε τον θλιβερό εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό, των ηγεσιών της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, που στηρίζουν την πολιτική του κεφαλαίου και τις αυταπάτες για τη θεραπεία «των παθογενειών του κράτους». Του άδικου και σάπιου κράτους, που δεν μπορεί να εξασφαλίσει ούτε τα πιο στοιχειώδη δικαιώματα του λαού μας.
Τιμάμε την εργατική Πρωτομαγιά– δυναμώνουμε τον αγώνα της τάξης μας