Σωματεία Ρόδου : Επιτυχημένο το συλλαλητήριο των σωματείων στην πλατεία Κύπρου, οργανώνεται η συνέχεια

0
image_pdfimage_print

Επιτυχημένο το συλλαλητήριο των σωματείων στην πλατεία Κύπρου, οργανώνεται η συνέχεια

Με μαζική συμμετοχή πραγματοποιήθηκε χθες 13 Μάη, το συλλατήριο των εργατικών σωματείων στη Ρόδο.

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν  το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ρόδου, το Σωματείο Εργαζομένων Amilia Mare, το Σωματείο Εργαζομένων Mirmare, το Σωματείο Εργαζομένων Sheraton, ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ, η ΤΔΕ CTS Δωδεκανήσου (πρώην ΠΕΤ-ΟΤΕ) και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών  Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ρόδου.

 Χαιρέτισαν, ο Τάσος Γιουρούκογλου, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, η Ντέπη Μιχαηλίδη, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Υπαλλήλων του Δήμου Ρόδου, ο Χάρης Μπαρός, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου, η Θεανώ Κουντούρη, πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ρόδου, ενώ την κεντρική ομιλία έκανε ο Μιχάλης Τσουρούτης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο ξενοδοχείο Miramare και μέλος του ΔΣ του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων.

Όλοι οι ομιλητές στάθηκαν σε πλευρές του νομοσχεδίου που αφορούν τα εργασιακά, την παρέμβαση που κάνει στη συγκρότηση και λειτουργία των ίδιων των σωματείων, του δικαιώματος της απεργίας, της διάλυσης της επιθεώρησης εργασίας και τη μετατροπή της σε ανεξάρτητη αρχή με επικεφαλής πρώην διευθυντή του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων.

Ο Μ. Τσουρούτης στην ομιλία του τόνισε ότι εδώ και πολλούς μήνες τα σωματεία που οργάνωσαν αυτή τη συγκέντρωση, ενημερώνουν πλατιά τους εργαζόμενους της περιοχής, διαπιστώνουν την αγωνία και την αγανάκτιση, που τώρα όμως πρέπει να εκφραστεί με οργανωμένο αγώνα.

Σύνδεσε το νομοσχέδιο με τον κλάδο του τουρισμού, όπου ήδη προβλέπεται η διευθέτηση του χρόνου εργασίας μέσα από τη Συλλογική Σύμβαση στα ξενοδοχεία, παρότι ως τώρα δεν είχε εφαρμοστεί σε μαζική κλίμακα. Για τους εποχικούς εργαζόμενους, στην πραγματικότητα διευθέτηση του χρόνου εργασίας σημαίνει απλήρωτες υπερωρίες που δε επιστρέφονται ούτε ως ρεπό, αφού θα τελειώνει η σαιζόν και οι εργαζόμενοι θα απολύονται. Θα σημάνει επιδείνωση συνολικά των όρων δουλειάς για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου.

Κλείνοντας, τόνισε ότι είναι κρίσιμο το επόμενο διάστημα να κλιμακωθεί ο αγώνας για εξασφάλιση εισοδήματος αφού παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης τα ξενοδοχεία παραμένουν κλειστά, αλλά και να εξασφαλιστεί η πρόσληψη όλων των εργαζομένων το αργότερο στις 25 Μάη, με όλα τα δικαιώματά τους χωρίς καμιά αρνητική μεταβολή.

Πριν το κλείσιμο της συγκέντρωσης, ο Μανώλης Μπακάλης, μέλος του ΔΣ του Σωματείου ξεναγών διάβασε ένα ψήφισμα για την καταδίκη της επίθεσης του δολοφονικού κράτους του Ισραήλ στην Παλαιστίνη το οποίο εγκρίθηκε από τους συγκεντρωμένους.

Στη συνέχεια ανακοινώθηκε νέα σύσκεψη εργατικών σωματείων για την κλιμάκωση της πάλης και την προετοιμασία απεργίας το επόμενο διάστημα, την Κυριακή 16 Μάη στις 6.30 το απόγευμα στο αρχαίο στάδιο.

Τέλος οι εκπρόσωποι των σωματείων κάλεσαν σε συμμετοχή στη σημερινή συγκέντρωση που οργανώνει το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου έξω από το Εργατικό Κέντρο, στις 5.00 το απόγευμα.

Ακολούθησε μαχητική πορεία στο κέντρο της πόλης της Ρόδου με συνθήματα ενάντια στην κατάργηση του 8ώρου και του νομοσχεδίου. Η πορεία επέστρεψε στην πλατεία Κύπρου όπου η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε.

Share.

Comments are closed.