Σωματεία Ν. Πρέβεζας : Παρέμβαση στο εργοστάσιο Olympic (συσκευασίας και εξαγωγής Σολομού)

0
image_pdfimage_print

Tη Δευτέρα 12/4 πραγματοποιήθηκε κοινή παρέμβαση του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Πρέβεζας και του Συλλόγου εργαζομένων Νοσοκομείου Πρέβεζας στο εργοστάσιο ΟLYMPIC(συσκευασίας και εξαγωγής σολομού) στην Πρέβεζα.

Στη συνάντηση που είχαν με εκπρόσωπο της εργοδοσίας τονίστηκε η ανάγκη τήρησης όλων των προβλεπόμενων υγειονομικών μέτρων, έπειτα και από το νέο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού στην επιχείρηση, οι τακτικές απολυμάνσεις των χώρων, η ιχνηλάτηση, τα διαλλείματα ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε ξεχωριστούς και εξαεριζόμενους χώρους για κάθε βάρδια, η χορήγηση αδειών ειδικού σκοπού σε εργαζόμενους όπου χρειάζεται.

Τονίστηκε επίσης ότι η εντατικοποίηση της εργασίας και η αύξηση της παραγωγής οδηγεί συχνά σε φαινόμενα συνωστισμού αφού πολλοί εργαζόμενοι δουλεύουν καθημερινά ο ένας πάνω στον άλλο για να γεμίζουν κι άλλο οι τσέπες των αφεντικών.

     Με το πρόσχημα της πανδημίας η εργοδοσία συνεχίζει να αλωνίζει ελεύθερα εντείνοντας την εκμετάλλευση της, την πίεσή της προς τους εργαζόμενους για αύξηση της αποδοτικότητάς τους στη βάρδια σύμφωνα με τις ανάγκες της παραγωγής και την μεγαλύτερη κερδοφορία της επιχείρησης, κάτι που αποτελεί κριτήριο και για την ανανέωση ή όχι των 3μηνων ή 6μηνων συμβάσεων εργασίας. Αξιοποιώντας βέβαια τους ανύπαρκτους ελέγχους στους χώρους δουλειάς από το κράτος και το νομοθετικό πλαίσιο που είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της. Επιπλέον στο 8ωρο (ουσιαστικά 9ωρο) η μία ώρα διαλείμματος δεν πληρώνεται ως υπερωρία. Η εργοδοσία επίσης έχει στο μυαλό τις 6ήμερες συμβάσεις εργασίας τις οποίες ήδη έχει επιβάλλει στο τμήμα καθαριστών της επιχείρησης.

    Όλη αυτή την περίοδο της πανδημίας ο κλάδος έχει θεαματική αύξηση της κερδοφορίας και τη μερίδα του λέοντος στην αύξηση των εξαγωγών. Από όλο αυτό το φαγοπότι και τον πλούτο δεν βρέθηκε ούτε ένα ευρώ αύξηση για αυτούς που τον παράγουν και δοκιμάζουν τις αντοχές τους καθημερινά μέσα σε δύσκολες συνθήκες.

Στη συνάντηση επίσης συζητήθηκε το ζήτημα της πρόσφατης απόλυσης εργαζόμενου ο οποίος εργαζόταν για 3 χρόνια στην επιχείρηση. Από την πλευρά της η εργοδοσία προσπάθησε να δικαιολογηθεί αναφέροντας για έναν ιδιόρρυθμο χαρακτήρα εργαζόμενου και τα προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί με συναδέλφους του (κατα την πάγια τακτική των εργοδοτών).Εκείνο που ουσιαστικά ενόχλησε και ενοχλεί την εργοδοσία είναι οι εργαζόμενοι οι οποίοι σηκώνουν κεφάλι, που δυσανασχετούν με την εντατικοποίηση της εργασίας και την εκμετάλλευση, την αλλαγή βαρδιών που είναι σε βάρος του προσωπικού χρόνου του, τη μετακίνηση εργαζομένων από το ένα πόστο στο άλλο. Αυτόματα γίνονται το «μαύρο πρόβατο» της επιχείρησης.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΑΚΛΗΘΕΙ ΑΜΕΣΑ Η ΑΠΟΛΥΣΗ.

Παράλληλα με τη χθεσινή συνάντηση των Σωματείων με εκπρόσωπο της εργοδοσίας, πραγματοποιήθηκε περιοδεία ενημέρωσης προς τους εργαζόμενους  στη διάρκεια διαλείμματος για το νομοσχέδιο-τερατούργημα που φέρνει η κυβέρνηση με τη 10ωρη εργασία, τις απλήρωτες υπερωρίες, την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης, το νέο χτύπημα της συνδικαλιστικής δράσης. Τους απηύθυναν κάλεσμα συμμετοχής στη σύσκεψη των ταξικών Σωματείων την Τετάρτη 14/4,στις 7μμ,στο Θεατράκι του Πυροβολικού για την οργάνωση της πάλης ενάντια στο νομοσχέδιο και ενόψει της Πρωτομαγιάς.

  Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων συνεχίζει τον αγώνα δυναμικά και διαμηνύει με κάθε τρόπο πως δεν θα παραιτηθεί από τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων.

 Καλούμε τους εργαζόμενους να οργανωθούν στο Σωματείο τους χωρίς αναβολές και να διεκδικήσουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, αύξηση του μισθού και ασφαλείς συνθήκες εργασίας. Έχουν που να απευθυνθούν, δεν είναι μόνοι τους απέναντι στην εργοδοσία.

    Να απαιτήσουμε:

  • Να διασφαλιστεί άμεσα ο εμβολιασμός των εργαζομένων στα εργοστάσια και στην εφοδιαστική αλυσίδα. Να εξασφαλίσει τώρα η κυβέρνηση όλα τα διαθέσιμα και εγκεκριμένα εμβόλια, ανεξαρτήτου χώρας προέλευσης. Να διασφαλιστεί ο άμεσος εμβολιασμός όλου του λαού.
  • Επίταξη των ιδιωτικών εργαστηρίων για την διασφάλιση επάρκειας των τεστ. Να γίνεται ιχνηλάτηση των κρουσμάτων με επιστημονικά κριτήρια.
  • Διεκδικούμε ανυποχώρητα Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και Επιχειρησιακές Συλλογικές Συμβάσεις, με αυξήσεις! Κανένας εργαζόμενος κάτω από 751€.Να σταματήσει η εντατικοποίηση!
  • Απαιτούμε να παρθούν όλα τα μέτρα προστασίας για την υγεία και τη ζωή μας από την κυβέρνηση και την εργοδοσία!
Share.

Comments are closed.