Σωματεία Ν. Ηρακλείου : Για την παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο

0
image_pdfimage_print

Σήμερα πραγματοποιήθηκε με επιτυχία κινητοποίηση στη Λότζια και ταυτόχρονα παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο για την αύξηση των δημοτικών τελών σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους κλπ κατά 33%.

Ο Δημήτρης Βουρλιώτης, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων Γάλακτος Τροφίμων και Ποτών, εκ μέρους των σωματείων πήρε το λόγο και απαίτησε από το Δημοτικό Συμβούλιο να μη τολμήσει να πάρει τέτοιου είδους απόφαση.

«Δεν θα επιτρέψουμε άλλο αυτό το σαρωτικό κύμα ανατιμήσεων να «κατατρώει» ακόμα περισσότερο το ήδη πετσοκομμένο εισόδημά μας.

Οι αυξήσεις αυτές έρχονται να καλύψουν την τεράστια έλλειψη κρατικής χρηματοδότησης προς τους Δήμους, την μεγάλη αύξηση των ανταποδοτικών τελών κατά 5εκ ευρώ που έχει φορτώσει η Κυβέρνηση αλλά και τις αυξήσεις ρεύματος στη ΔΕΗ που πληρώνει ο Δήμος.

Δεν έφταναν δηλαδή οι δικοί μας λογαριασμοί που έχουν αυξήσεις έως και 50% στο ηλεκτρικό ρεύμα, η τιμή της βενζίνης και του πετρελαίου που έχει εκτοξευτεί, οι αυξήσεις σε δεκάδες προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, όπως ο καφές, τα ζυμαρικά, οι παιδικές τροφές. Τώρα μας καλούν να επωμιστούμε και νέα βάρη στο όνομα των ανταποδοτικών τελών.

Η κυβέρνηση επιδιώκει να παρουσιάσει τις αυξήσεις τιμών ως «ένα πρόσκαιρο και παροδικό φαινόμενο, που συμβαίνει παντού και δεν μπορούμε να το αποφύγουμε γιατί είναι αποτέλεσμα της πανδημίας». Οι Δήμοι «ποιούν την νήσσαν» ότι τάχα μου δεν φταίνε αυτοί με τις κυβερνητικές επιλογές όταν δεν έχουν πει κουβέντα, δεν έχουν αντιδράσει αλλά αντιθέτως συμφωνούν με την ουσία με τα ανταποδοτικά τέλη δηλαδή με το φόρτωμα βαρών στους δημότες για μια σειρά υπηρεσιών του δήμου.

Σε κρίση και ανάπτυξη, με οποιαδήποτε κυβέρνηση, το μόνο που μένει σταθερό είναι η εκμετάλλευση των εργαζομένων και το ξεζούμισμα του λαού, γιατί κριτήριο είναι το κέρδος των λίγων, σε βάρος των λαϊκών δικαιωμάτων και αναγκών.»

Τέλος κατέθεσε τα αιτήματα τα σωματείων που στρέφονται προς το Δήμο, το κράτος και την εργοδοσία:

  • Άμεσες γενναίες μειώσεις των δημοτικών τελών, κατάργηση τους για ανέργους και ευπαθείς ομάδες.
  • Μείωση κατά 50% των τιμολογίων σε ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, internet και των εισιτηρίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Μείωση των τιμών στα βασικά διατροφικά αγαθά και στα καύσιμα.
  • Μείωση του ΦΠΑ και κατάργηση των έμμεσων φόρων στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τις εργατικές και λαϊκές οικογένειες. Αφορολόγητο στα 12.000€ με προσαύξηση 3.000 € για κάθε παιδί.
  • Άμεση επιδότηση ενοικίου για λαϊκές οικογένειες και εργαζόμενους με χαμηλό εισόδημα και πολύτεκνες οικογένειες. Χορήγηση μηνιαίου στεγαστικού επιδόματος 300 ευρώ, σε όλους τους φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από την οικία τους.
  • Ουσιαστική προστασία των ανέργων. Επίδομα ανεργίας στα 600 ευρώ για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Κανένα σπίτι εργατικής-λαϊκής οικογένειας να μη βγαίνει σε πλειστηριασμό, πάγωμα κατασχέσεων και χρεών προς τράπεζες.
  • Δωρεάν Rapid Test για όλο το λαό, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, από το δημόσιο σύστημα υγείας.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ / ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΓΑΛΑΚΤΟΣ, ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ / ΕΝΩΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ / ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ «ΓΑΛΑΤΕΙΑ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ» / ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ / ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

 

 

Share.

Comments are closed.