Τετάρτη, 8 Δεκεμβρίου

Σωματεία Ν. Χανίων :Κινητοποίηση σωματείων Χανίων στην Ένωση Ξενοδόχων

0
image_pdfimage_print

 Την Δευτέρα 11/10  με κάλεσμα του σωματείου Ιδιωτικών υπαλλήλων Ν. Χανίων στο ΕΚΧ πραγματοποιήθηκε σύσκεψη σωματείων του Νομού Χανίων και συμμετείχαν με απόφαση των Δ.Σ , το σωματείο Επισιτισμού Ν.Χανίων, το Σωματείο Τροφίμων και Ποτών, ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση, η Ένωση Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ν.Χανίων, το Παράρτημα Χανίων του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών, ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου Χανίων, ο Σύλλογος Εργαζομένων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Παρόντες ήταν οι πρόεδροι από των σωματείων Διανομέων, του Παραρτήματος του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου και πολλοί εκλεγμένοι συνδικαλιστές από εργατικά σωματεία και φοιτητικούς συλλόγους.

Βασικό θέμα συζήτησης ήταν ο νόμος Χατζηδάκη και ο τρόπος που επηρεάζει τον κάθε κλάδο. Κοινό συμπέρασμα ήταν πως αυτός ο νόμος είναι κομμένος και ραμμένος στις επιθυμίες της μεγαλοεργοδοσίας και του κεφαλαίου. Ήδη έχουμε δει  εργοδότες ,βασισμένοι στο νομικό οπλοστάσιο που τους παρέχει η κυβέρνηση ,να ξεκινάνε  επίθεση στους εργαζόμενους.Απολύσεις για συνδικαλιστικούς λόγους, εντατικοποίηση , ατελείωτα ωράρια και ατομικές συμβάσεις. Η κατάργηση του Ν.1264/82 του νομικού πλαισίου με τον οποίο λειτουργούν τα συνδικάτα εδώ και 40 χρόνια αποτελεί ξεκάθαρη παρέμβαση του κράτους στην εσωτερική λειτουργία των σωματείων. Θέλουν σωματεία χειροκροτητές της αντιλαϊκής πολιτικής, θέλουν να κρατήσουν μακριά τους εργάτες από τις μαζικές διαδικασίες, με στόχο να μπει το συνδικαλιστικό κίνημα στον γύψο.

Δηλώνουμε ότι δεν θα τους περάσει!! Η μεγάλη απεργία στις 10 του Ιούνη , καθώς και οι μάχες που δόθηκαν το προηγούμενο διάστημα, δείχνουν τον δρόμο! Ο επιτυχημένος αγώνας των εργαζομένων στην efood, η μαζική απεργία των εκπαιδευτικών, οι αγώνες των υγειονομικών , αλλά και οι μικροί και μεγάλοι αγώνες πολλούς χώρους δουλειάς, δείχνουν τον δρόμο.

Στην σύσκεψη αποφασίστηκε ένα πλούσιο αγωνιστικό πρόγραμμα δράσης, με αρχή την Δευτέρα 18/10  όπου τα σωματεία βρέθηκαν έξω από την ένωση   ξενοδόχων στον Σταλό για την άδικη απόλυση της καμαριέρας, που εργαζόταν στο SantaElena , επειδή ζήτησε να τηρηθεί η ΚΣΣΕ.

Την Τρίτη 19/10 και ώρα 8 πμ θα αντιπροσωπεία των σωματείων θα παρευρεθεί έξω  από τα γραφεία  της ΔΕΗ, συμπαραστεκόμενοι στον αγώνα των εργαζομένων. Κινητοποιούμαστε ενάντια ακρίβεια και στην εκ νέου ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.

Την Τετάρτη 20/10 και ώρα 7μμ στο θέατρο Μίκης Θεοδωράκης θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα : Εξελίξεις γύρω από τον εμβολιασμό ενάντια στον SARS-COVID 2.

Την Πέμπτη 21/10 και ώρα 12:00  στην πύλη του νοσοκομείου τα σωματεία θα σταθούν δίπλα στον αγώνα των  συναδέλφων στο νοσοκομείο στα δίκαια αιτήματα τους .

            Κλιμακώνουμε τον αγώνα μας με την οργάνωση συλλαλητηρίου στις 4 Νοέμβρη στις 7 μ.μ στην Πλατεία Δημοτικής Αγοράς και πανεργατική πανελλαδική απεργία στο τέλος Δεκέμβρη.

Συντονιζόμαστε για ένα μαζικό, ενωτικό, αγωνιστικό μέτωπο ενάντια στους αντεργατικούς νόμους και διεκδικούμε:

 • Κατάργηση του νόμου – εκτρώματος Χατζηδάκη.
 • Αυξήσεις στους μισθούς. Κανείς εργαζόμενος χωρίς ΣΣΕ.
 • Επαναφορά της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, κατάργηση του ν. Βρούτση – Αχτσιόγλου ως αφετηρία για την ουσιαστική αύξηση του κατώτατου μισθού.
 • Επαναφορά της υποχρεωτικότητας των κλαδικών ΣΣΕ, της αρχής της ευνοϊκότερης Σύμβασης, των τριετιών.
 • Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων που περιορίζουν και καταργούν εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.
 • Σταθερή δουλειά με σύγχρονα δικαιώματα, 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο.
 • Οχι στη μονιμοποίηση της τηλεργασίας.
 • Επαναφορά της Κυριακής – αργίας σε όλους τους κλάδους.

Καλούμε τα υπόλοιπα σωματεία του Νομού μας, σε καθολική καταδίκη και απειθαρχία στις αντεργατικές διατάξεις

 

 • Να μείνει ανενεργό το ΓΕΜΗΣΟΕ. Κανένα σωματείο να μην καταθέσει μητρώα, καταστατικό, οικονομικές καταστάσεις, στο κρατικό μητρώο.
 • Οχι στο ηλεκτρονικό φακέλωμα και στην ηλεκτρονική ψηφοφορία. Καμία ηλεκτρονική λίστα με ονόματα και άλλα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα στο κράτος και στους εργοδότες. Υπερασπίζουμε την ελευθερία επιλογής και τη μυστικότητα της ψήφου των εργαζομένων για την εκλογή ΔΣ και αντιπροσώπων, το δικαίωμα ενεργής συμμετοχής στις μαζικές διαδικασίες, τη συζήτηση και τη λήψη αποφάσεων.
 • Προστασία της συνδικαλιστικής δράσης, προστασία του συνόλου των ιδρυτικών μελών ενός σωματείου. Κατοχύρωση της ανεμπόδιστης συνδικαλιστικής δράσης στους χώρους δουλειάς, εξασφάλιση των συνδικαλιστικών αδειών.
 • Οχι στις απολύσεις συνδικαλιστών. Ακύρωση κάθε απόλυσης και κάθε δίωξης για συνδικαλιστική δράση.
 • Κάτω τα χέρια από τις συνδρομές και τα οικονομικά των συνδικάτων. Ενίσχυση του ΟΑΕΔ για την αποκλειστική χρηματοδότηση και την πραγματική προστασία των εργαζομένων, των ανέργων και των οικογενειών τους.
 • Επαναφορά των ποσοστών συμμετοχής στις Γενικές Συνελεύσεις που προβλέπονταν πριν από τον νόμο ΣΥΡΙΖΑ το 2018.
 • Απειθαρχία και κατάργηση του απεργοσπαστικού μηχανισμού με τίτλο «προσωπικό εγγυημένης παροχής υπηρεσιών».
 • Επαναφορά της δυνατότητας στα κλαδικά συνδικάτα, στα δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια συνδικαλιστικά όργανα να ασκούν ανεμπόδιστα τη συνδικαλιστική τους δραστηριότητα, μεταξύ άλλων να μπορούν να καλύπτουν τον αγώνα κάθε συνδικάτου με τη μορφή πάλης που θα επιλέξει το ίδιο.
 • Προστασία του απεργιακού δικαιώματος έναντι της απεργοσπασίας και απαγόρευση της ανταπεργίας (lockdown).
 • Κατάργηση της προβοκατόρικης διάταξης περί «άσκησης ψυχολογικής βίας» που αποτελεί όχημα δίωξης αγωνιστών που περιφρουρούν τον αγώνα του

 

Share.

Comments are closed.