Σωματεία ΛΑΡΚΟ: Συνάντηση μεταξύ Σωματείων που δραστηριοποιούνται στη ΛΑΡΚΟ και το Υπουργείο Εργασίας

Κυρίες και κύριοι

Μετά από 12 και πλέον μήνες επιμονής και διεκδίκησης από την πλευρά μας, πραγματοποιήθηκε συνάντηση ( τηλεδιάσκεψη 18/01/2021) μεταξύ των Σωματείων που δραστηριοποιούνται στη ΛΑΡΚΟ και το Υπουργείο Εργασίας.

Η θεματολογία της συνάντησης ήταν; «να ενημερωθούμε οι εργαζόμενοι για τον σχεδίασμά που έχει η κυβέρνηση για την συνέχιση λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, για τους εργαζόμενους, τα δικαιώματά μας, τις οικογένειές μας». Το γεγονός ότι άνοιξε ο διάλογος , έστω και καθυστερημένα, το εκτιμούμε ως θετικό.

Στην συνάντηση, εισηγητικά ειπώθηκε από την πλευρά σας ότι «οι προθέσεις σας είναι να ρίξετε γέφυρες για την επόμενη μέρα, να μην μείνει κανένας εργαζόμενος χωρίς εργασία, να βοηθήσετε τους εργαζόμενους να διαπραγματευτούν με τον ανάδοχο της ΛΑΡΚΟ από καλύτερη θέση».

Στην συνέχεια αυτού, μας προτείνατε με σαφήνεια «να συναινέσουμε, να δεχτούμε να απολυθούμε». Σε αυτό το σημείο, από την πλευρά μας θεωρούμε ατυχή διατύπωση το «πνεύμα» διλλήματος από την πλευρά σας. Δεν νομίζουμε να είναι δυνατόν ότι υπάρχει κυβέρνηση που μπορεί να αφήνει να εννοηθεί ότι «αν συναινέσετε θα πάρετε αποζημιώσεις, αν όχι θα με πιάσει πείσμα και δεν θα σας δώσω».

Παράλληλα με αυτή την αρχική σας τοποθέτηση, στην ερώτηση μας «τι θα γίνει αν δεν καρποφορήσουν οι διαγωνισμοί;» Η απάντησή σας ήταν «μάνταλο», δηλαδή θα κλείσετε την ΛΑΡΚΟ.

Στην συνέχεια μας αναπτύξατε άξονες της πρότασης σας, αλλά παρά τις ερωτήσεις μας, δεν τους προσδιορίσατε με σαφήνεια.

Π.χ. προτείνατε: «Να νομοθέτησε και να μας αποζημιώσετε όλους». «Όσοι είναι 59 ετών κλεισμένα να μπουν σε πρόγραμμα όπου θα τους καταβάλλεται μηνιαίος μισθός; θα έχουν ασφάλεια και ένσημα μέχρι να θεμελιώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης». «Κάποιοι να επαναπροσληφθούν με νέες συμβάσεις στον ειδικό διαχειριστή μέχρι να έρθει ο ανάδοχος». «Οι υπόλοιποι, μέσα από ένα πρόγραμμα που θα διαρκέσει από 8 έως 12 μήνες, να περιμένουμε στα σπίτια μας τον ανάδοχο να διαλέξει αριθμό εργαζομένων και ειδικότητες, με αποδοχές πληρωμένες από εσάς».

Παρά τις ερωτήσεις μας δεν διευκρινίσατε (;): Τι αποζημιώσεις προτείνετε να καταβάλλετε. Το % (σε σχέση με αυτό που έχουν) ύψος του μισθού που προτείνετε να καταβάλλετε σε αυτούς που θα μπουν σε πρόγραμμα μέχρι να συνταξιοδοτηθούν. Αν αυτό το πρόγραμμα καλύπτει τους συναδέλφους που κατοχυρώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα στα 67 έτη. Τι επιπτώσεις έχουν όσοι εντάσσονται σε αυτά τα προγράμματα στην περίπτωση αλλαγής του ασφαλιστικού συστήματος και αύξησης των ορίων ηλικίας. Πόσοι εργαζόμενοι θα επαναπροσληφθούν στο ειδικό διαχειριστή, τι συμβάσεις θα είναι οι καινούργιες, τι αμοιβές θα έχουν. Το % (σε σχέση με αυτό που έχουν) ύψος του μισθού που προτείνετε να καταβάλλετε σε αυτούς που θα μπουν σε πρόγραμμα και θα περιμένουμε στα σπίτια μας τον ανάδοχο. Τι θα κάνετε συγκεκριμένα, για αυτούς που ενδεχομένως δεν θα πάρει ο ανάδοχος. Τι θα γίνουν οι συνάδελφοι που μέχρι σήμερα καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες της ΛΑΡΚΟ μέσω του σκλαβοπάζαρο των εργολαβιών. Τι θα γίνει σε σχέση με την καταβολή των απαιτήσεων των εργαζομένων, που προκύπτουν από την διακοπή των ιδιωτικών ασφαλιστηρίων συμβολαίων. (;).

Τα διοικητικά συμβούλια των Σωματείων ενημέρωσαν τους εργαζόμενους, προβληματίστηκαν με την τοποθέτηση – πρότασή που κάνατε, την επεξεργάστηκαν και προς το παρόν τοποθετούμαστε με τα εξής:

Ως προς την πρόταση που με σαφήνεια μας ζητήσατε να συναινέσουμε, σας δηλώνουμε με την ίδια σαφήνεια ότι δεν μπορούμε να συναινέσουμε στις απολύσεις μας. Επίσης με σαφήνεια

τοποθετούμαστε και λέμε ότι δεν μπορούμε να δεχτούμε πως η προοπτική συνέχισης της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ κρίνεται από το αν βρεθεί ή δεν βρεθεί επενδυτής. Σας θυμίζουμε πώς και εσείς οι ίδιοι λέτε ότι «το νικέλιο και το κοβάλτιο έχει προοπιικές, μπορεί να υπάρξει με βάση τη ΛΑΡΚΟ ανάπτυξη κτλπ», τα οποία τα επιβεβαιώνουμε και ισχύουν Για μας είναι σίγουρο και τεκμηριωμένο ότι η ΛΑΡΚΟ έχει τεράστιες δυνατότητες Θεωρούμε αντίφαση να τις αναγνωρίζετε και την ίδια στιγμή να λέτε πως «αν δεν βρεθεί επενδυτής, η λύση είναι να κλείσει».

Σε κάθε περίπτωση, για την επίτευξη των προθέσεων που μας δηλώσατε ότι έχετε (να ρίξετε γέφυρες για την επόμενη μέρα έτσι ώστε να μην μείνει κανένας εργαζόμενος χωρίς εργασία, έτσι ώστε να βοηθήσετε τους εργαζόμενους να διαπραγματευτούν με τον ανάδοχο της ΛΑΡΚΟ από καλύτερη θέση), οι εργαζόμενοι θεωρούμε ότι, είτε βρεθεί ανάδοχος, είτε όχι, είμαστε σε θέση ισχύος παραμένοντας στην εργασία μας και παράγοντας όσο το δυνατόν περισσότερο.

Με ευκαιρία αυτήν την πρόταση σας, έχει αξία να τονίσουμε ότι μέχρι σήμερα, οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, παρά τη «λάσπη» που δεχτήκαμε από διάφορους κονδυλοφόρους, η αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε μάθει να καθόμαστε στα σπίτια μας και να πληρωνόμαστε με λεφτά που δεν είναι βγαλμένα από τον ιδρώτα μας. Παράλληλα σας καλούμε να πάρετε σοβαρά υπόψη ότι οι τιμές του σιδηρονικελίου είναι τέτοιες (19.000 $/ ton και η ΛΑΡΚΟ μπορεί να παράξει 1600 ton/Μήνα) που σήμερα επιτρέπουν η ΛΑΡΚΟ να παράγει, να εργαζόμαστε όλοι, να μην «μπαίνει μέσα», να είναι κερδοφόρα και να πληρωνόμαστε από την παραγωγή της. Σε κάθε περίπτωση δεν χρειάζεται να απολυθούμε. Στο κάτω – κάτω της γραφής εάν και εφόσον βρεθεί ανάδοχος, οι εργαζόμενοι θα είμαστε στην εργασία μας και διαπραγματευτούμε μαζί του.

Κυρίες και κύριοι

Δηλώνουμε την ειλικρινή διάθεση να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο διαλόγου μαζί σας έτσι ώστε να διασφαλιστεί η συνέχιση της ενιαίας λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ. Να εξασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων, είτε αυτό είναι το δικαίωμα στην εργασία, είτε αυτό είναι η καταβολή του συνόλου των υποχρεώσεων που έχουν συσσωρευτεί από την εργασία μας στη ΓΜΜΑΕ ΛΑΡΚΟ. Από αυτήν την άποψη θεωρούμε αναγκαίο ότι πρέπει να γίνει διάλογος με όλα τα αρμόδια υπουργία .

Κατά τη γνώμη μας, η επίλυση τέτοιων ζητημάτων είναι υποχρέωση της πολιτείας και στην περίπτωση της ΛΑΡΚΟ αυτή η υποχρέωσή πολλαπλασιάζεται, γιατί το κράτος, οι εκάστωτε κυβερνήσεις δηλαδή, είναι και εργοδότης της. Κάθε λογικός άνθρωπος κατανοεί ότι αν το κράτος ως εργοδότης δεν είναι πρότυπο σεβασμού των δικαιωμάτων που έχουν οι εργαζόμενοι, δικαιωμάτων που έχουν θεσμοθετηθεί μέσα από νομότυπες συλλογικές συμβάσεις και συμφωνίες, τότε πως μπορεί να ελέγξει και να συμμορφώσει τους εργοδότες στον ιδιωτικό τομέα (;).

Στις 29 Ιανουάριου 2021 έχουμε ορίσει από κοινού νέα συνάντηση. Τις θέσεις μας για την αξιοποίηση της ΛΑΡΚΟ τις γνωρίζετε, σας τις έχουμε κοινοποιήσει πολλές φορές. Πάρα ταύτα ξανά τονίζουμε ότι οι εργαζόμενοι έχουμε τη διάθεση να τοποθετηθούμε. Έχουμε τη διάθεση να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο επίλυσης των ζητημάτων μέσα από το διάλογο με στόχο την διασφάλιση συνέχισης της ενιαίας λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Για να το κάνουμε όμως αυτό πρέπει να γνωρίζουμε συνολικά την πρότασή σας, αυτό μας ζήτησαν και εργαζόμενοι που ενημερώθηκαν με μαζική διαδικασία.

Σε αυτή τη βάση σας καλούμε να μας στείλετε γραπτώς και με σαφήνεια συνολικά την πρότασή σας. Σας καλούμε να αναλύσετε με σαφήνεια τους άξονες που μας αναφέρατε.

Θεωρώντας δεδομένο ότι οι προσπάθειες να επιλυθούν όλα τα ζητήματα μέσα από το διάλογο θα εξαντληθούν και από τις δύο πλευρές, αναμένουμε γραπτώς, ολοκληρωμένα και με σαφήνεια τη συνολική πρότασή σας και σε κάθε περίπτωση θα συζητήσουμε στις 29/01/2021.

Σωματείο Εργαζομένου ΛΑΡΚΟ ΑΑΡΥΜΧΑ (ΣΕΛ)

Ένωση Εργαζομένων Εταιρίας «ΑΑΡΚΟ» Α.Ε. Μεταλλεία ΕΥΒΟΙΑΣ

Σωματείο Εργαζομένων Μεταλλωρύχων ΛΑΡΚΟ ο «ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ»

Σωματείο Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ & ΣΕΡΒΙΩΝ

Συνδικαλιστικό Σωματείο Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ Α.Ε. (ΑΘΗΝΑ)

Comments are closed.