Σωματεία και φορείς Δυτικής Αττικής:Συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στη ρύπανση από τα ΕΛ.ΠΕ και για την ενίσχυση του ΘΡΙΑΣΙΟΥ Νοσοκομείου και του ΚΥ Ελευσίνας με μόνιμο προσωπικό

image_pdfimage_print

Συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στη ρύπανση από τα ΕΛ.ΠΕ και για την ενίσχυση του ΘΡΙΑΣΙΟΥ Νοσοκομείου και του Κέντρου Υγείας Ελευσίνας με μόνιμο προσωπικό 

Σε συνέχιση των πολύμορφων παρεμβάσεων ενάντια στη δυσοσμία και τη ρύπανση από τα ΕΛ.ΠΕ καθώς και για την ουσιαστική αναβάθμιση του Κέντρου Υγείας Ελευσίνας και του ΘΡΙΑΣΙΟΥ νοσοκομείου, αποφάσισαν να προχωρήσουν εργατικά σωματεία και μαζικοί φορείς της Δυτικής Αττικής, κατά τη διάρκεια ανοιχτής σύσκεψης που πραγματοποίησαν την Παρασκευή 3 Ιουλίου.

Συγκεκριμένα θα συνεχισθούν οι πρωτοβουλίες ενημέρωσης των κατοίκων και εργαζομένων της ευρύτερης περιοχής, με περιοδείες και συσκέψεις σε χώρους δουλειάς και γειτονιές και θα γίνει παρέμβαση στο Δήμο Ελευσίνας με αίτημα να πραγματοποιηθεί ανοιχτή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με μοναδικό θέμα τη λήψη αποφάσεων για συγκεκριμένες δράσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τη συνεχιζόμενη ρύπανση από τα ΕΛ.ΠΕ.

Την πρωτοβουλία για τη σύσκεψη πήραν το Σωματείο Εργαζομένων «Θριάσιου» Νοσοκομείου, ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ελευσίνας, Ασπροπύργου, Μάνδρας – Ειδυλλίας, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ελευσίνας και Περιχώρων, ο Σύλλογος Γυναικών Ελευσίνας, το παράρτημα Θριασίου του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής. Συμμετείχαν επίσης ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Δυτικής Αττικής «Κώστας Βάρναλης» και εκπρόσωπος της Επιτροπής Κατοίκων Παραλίας Ελευσίνας.

Τη σύσκεψη άνοιξε ο Ν. Μαίλης, γραμματέας του Σωματείου  Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής, ενώ παρεμβάσεις έκαναν η Β. Γκίκα, πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Ελευσίνας, η Α. Ηλία, ταμίας του Συλλόγου Ερ Εργαζομένων ΟΤΑ Ελευσίνας, Ασπροπύργου, Μάνδρας – Ειδυλλίας, η Ν. Ιακώβου, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ Δυτικής Αττικής, ο Μ. Καββαδίας, εκπρόσωπος της  Επιτροπής Κατοίκων Παραλίας Ελευσίνας, καθώς και εργαζόμενοι και κάτοικοι της περιοχής.

Την κεντρική εισήγηση έκανε ο Μ. Βαρδαβάκης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων «Θριάσιου» Νοσοκομείου. Επισήμανε ότι «Η πρόσφατη μελέτη του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» επιβεβαίωσε τις καταγγελίες μας ότι για να αυξήσουν την κερδοφορία τους, τα ΕΛ.ΠΕ. – με τη στήριξη όλων των κυβερνήσεων, Περιφερειακών και Δημοτικών αρχών – δηλητηριάζουν την υγεία και βάζουν σε καθημερινό κίνδυνο τη ζωή χιλιάδων κατοίκων και εργαζομένων ενώ ταυτόχρονα αν και ζούμε και εργαζόμαστε σε μια περιοχή, με έντονη περιβαλλοντική μόλυνση, όπου τα «εργατικά ατυχήματα» είναι σχεδόν καθημερινά και οι επαγγελματικές ασθένειες «θερίζουν», οι δημόσιες μονάδες υγείας, όμως, δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες μας.»

Αναφέρθηκε ότι στόχος της σύσκεψης είναι «να συζητήσουμε και να συναποφασίσουμε κοινές αγωνιστικές πρωτοβουλίες γιατί δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε με τη σημερινή άθλια κατάσταση:

  • αν και η Ελλάδα είναι πλούσια σε ενεργειακές πηγές και τα καθαρά κέρδη των ΕΛΠΕ και της ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ ξεπέρασαν τα 460 εκατ. ευρώ μόνο για το 1ο εννιάμηνο 2019, εμείς που «ζούμε κάτω από τα φουγάρα τους» δεν μπορούμε ούτε να θερμάνουμε τα σπίτια μας.
  • για να εξασφαλιστεί η επιχειρηματική κερδοφορία, δεν παίρνονται τα αναγκαία μέτρα για την προστασίας της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων, με χαρακτηριστικά παραδείγματα την έκρηξη στην «Πετρόλα» το 1992 με 14 νεκρούς και αρκετούς τραυματίες, το ατύχημα στα ΕΛΠΕ στον Ασπρόπυργο το 2015 με 4 νεκρούς και η πρόσφατη έκρηξη στη ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ, με τους 4 εγκαυματίες.
  • είναι υπαρκτός και μεγάλος ο κίνδυνος βιομηχανικού ατυχήματος μεγάλης έκτασης, αφού συνεχίζεται η απαράδεκτη γειτνίαση βιομηχανικών μονάδων και χώρων κατοικίας.

Και φυσικά, τόσο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της ΝΔ δεν επέβαλαν τη λήψη κανενός ουσιαστικού μέτρου για τη δυσοσμία, τη ρύπανση και τα συχνά ατυχήματα. Αντίθετα, μαζί με τις τοπικές δημοτικές και περιφερειακές αρχές, διευκολύνουν την επέκταση των διυλιστηρίων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις εξελίξεις με τον χώρο της πρώην ΠΥΡΚΑΛ και το ενδεχόμενο επέκτασης των εγκαταστάσεων, ακόμα πιο κοντά στα σπίτια μας, καθώς και τη διακηρυγμένη πρόθεση σύνδεσης των διυλιστηρίων Ελευσίνας και Ασπροπύργου, μέσω αγωγού μεταφοράς καυσίμων, ο οποίος θα διέρχεται μέσα από κατοικημένες περιοχές.

  • Οι κυβερνητικοί πανηγυρισμοί για τη διαχείριση της επιδημίας δεν μπορούν να κρύψουν τις ευθύνες της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, όχι μόνο για την ουσιαστική ανυπαρξία μέτρων για την προστασία της υγείας στους χώρους δουλειάς, αλλά και για τις μεγάλες ελλείψεις στις δημόσιες μονάδες υγείας.που δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν με προσλήψεις συμβασιούχων, που καλύπτουν προσωρινά μικρό μόνο μέρος των χιλιάδων κενών οργανικών θέσεων, και τις δωρεές εκπροσώπων επιχειρηματικών ομίλων – που αξιοποιούνται για να «ξεπλύνουν» τις δικές τους ευθύνες για την επιβάρυνση της υγείας μας.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι ελλείψεις προσωπικού και γιατρών βασικών ειδικοτήτων στο Κέντρο Υγείας Ελευσίνας, η ανάγκη για δημιουργία Κέντρων Υγείας σε Μάνδρα και Μαγούλα καθώς και οι μεγάλες ελλείψεις προσωπικού στο ΘΡΙΑΣΙΟ Νοσοκομείο. Προειδοποιούμε ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει αν απολυθούν οι 77 συμβασιούχοι εργαζόμενοι (ανάμεσα τους και 17 γιατροί) στο ΘΡΙΑΣΙΟ νοσοκομείου και οι 13 συμβασιούχοι στο Κέντρο Υγείας Ελευσίνας, που οι συμβάσεις λήγουν τους επόμενους μήνες.

Ταυτόχρονα, συνεχίζεται το διαχρονικό έγκλημα, με το ΧΥΤΑ Φυλής που εδώ και δεκαετίες μολύνει την περιοχή μας ενώ μέσα στο κατακαλόκαιρο του 2019 αποφάσισαν στην Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΔΣΝΑ τη δημιουργία 3ου ΧΥΤΑ στη Φυλή και  με τις ψήφους των περιφερειακών παρατάξεων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και τη σύμπραξη του Τζήμερου επικύρωσαν αυτή την απόφαση στο Περιφερειακό Συμβούλιο τον Οκτώβριο του 2019.»

Εξήγησε ότι «Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν, για άλλη μια φορά, ότι δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη που να ωφελεί ταυτόχρονα και τους καπιταλιστές και τις λαϊκές οικογένειες. Αντίθετα, το παράδειγμα της ανάπτυξης του κλάδου των διυλιστηρίων, επιβεβαιώνει ότι για να αυξηθούν τα επιχειρηματικά κέρδη θυσιάστηκαν και εξακολουθούν να θυσιάζονται οι δικές μας ανάγκες.

Ένοχη είναι η κυβέρνηση της ΝΔ και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις που υπηρετούν τους στόχους του μεγάλου κεφαλαίου και «μοιράζουν» παραπλανητικές υποσχέσεις για τα μεγάλα οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν για το λαό απ’ την παραχώρηση της έρευνας και της εξόρυξης υδρογονανθράκων σε ντόπιους και ξένους επιχειρηματικούς ομίλους.  Ένοχες είναι οι περιφερειακές και δημοτικές αρχές που συγκαλύπτουν και διευκολύνουν αυτή την κατάσταση.

Εμείς δεν θα κερδίσουμε τίποτα, ούτε καν πιο φτηνά καύσιμα για να μειωθεί η ενεργειακή φτώχεια των λαϊκών νοικοκυριών. Αντίθετα, θα κλαπούν, στην ουσία, πολύτιμοι και αναντικατάστατοι ενεργειακοί πόροι, που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών.

Ακόμα πιο επικίνδυνη είναι η επιλογή να προχωρήσουν οι έρευνες χωρίς να γίνονται βήματα για την οριοθέτηση της ΑΟΖ, τη στιγμή που η Τουρκία προαναγγέλλει έμπρακτη αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας μέσα απ’ τη σύναψη συμφωνίας με τη Λιβύη.»

Κλείνοντας, κάλεσε όλα τα σωματεία και μαζικούς φορείς, όλους τους εργαζόμενους και κατοίκους της περιοχής να οργανώσουμε μαζί τον αγώνα για την υγεία των λαϊκών οικογενειών, διεκδικώντας:

► Μέτρα για την προστασία της υγείας και της ζωής των εργαζομένων και κατοίκων της περιοχής από την ανεξέλεγκτη ρύπανση και δυσοσμία των ΕΛΠΕ. Ιδιαίτερα για την πρόληψη και την αντιμετώπιση ενός βιομηχανικού ατυχήματος μεγάλης έκτασης.

► Να αποδοθεί ο χώρος της πρώην ΠΥΡΚΑΛ στο λαό της περιοχής, με σκοπό την κάλυψη των αναγκών του σε πράσινο, την ελεύθερη πρόσβασή του στο παραλιακό μέτωπο αλλά και τη δημιουργία «ζώνης ασφαλείας» μεταξύ των κατοικημένων περιοχών και των ΕΛ.ΠΕ.

► Να παρθεί πίσω η απόφαση για δημιουργία νέου ΧΥΤΑ στη Φυλή. Να κλείσει τώρα ο ΧΥΤΑ Φυλής. Να αποκατασταθούν ο χώρος και η ευρύτερη περιοχή, να μετεγκατασταθεί σε ασφαλή θέση ο αποτεφρωτήρας, να εκπονηθεί ολοκληρωμένη επιδημιολογική μελέτη χωρίς καθυστερήσεις. Να απαγορευθεί κάθε νέα δραστηριότητα διαχείρισης αποβλήτων στην ευρύτερη περιοχή.

► Να ενισχυθεί το Θριάσιο Νοσοκομείο και το Κέντρο Υγείας Ελευσίνας με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και επαρκή κρατική χρηματοδότηση. Να δημιουργηθεί πλήρως στελεχωμένο Κέντρο Υγείας στη Μάνδρα και Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία στη Μαγούλα και στις Εργατικές Κατοικίες. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.

«Για να έχουν προοπτική οι αγώνες μας, χρειάζεται να διεκδικούν την αξιοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας μας για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών και όχι τα κέρδη των καπιταλιστών. Σε αυτόν το δρόμο σας καλούμε να αγωνιστούμε μαζί

Σωματείο Εργαζομένων ΘΡΙΑΣΙΟY Nοσοκομείου ● Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ελευσίνας και Περιχώρων ● Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ελευσίνας, Ασπροπύργου, Μάνδρας – Ειδυλλίας  ● Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής ● Σύλλογος Γυναικών Ελευσίνας ● Παράρτημα Ελευσίνας Συνδικάτου Μετάλλου ● Επιτροπή Κατοίκων Παραλίας Ελευσίνας

Comments are closed.