Σωματεία Εργαζ. Νοσοκομείων Ευαγγελισμός, ΔΑΦΝΙ, Θριάσιο, ΚΑΤ, ΜΕΤΑΞΑ: 27 Σεπτέμβρη στάση εργασία νοσηλευτικού προσωπικού

Δημοσιεύτηκε στις

ΤΡΙΤΗ 27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2022

Στάση Εργασίας Νοσηλευτικού Προσωπικου (12 μ. – 3 μ.μ.)

Συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας στη 1 μ.μ.

Να ανακληθεί η υπουργική απόφαση για το καθηκοντολόγιο των Βοηθών Νοσηλευτών που διατηρεί την αδικία σε βάρος τους, αυξάνει την εντατικοποίηση και τη νομική ευθύνη για  τους ΠΕ και ΤΕ νοσηλευτές και διαιωνίζει τη πολυδιάσπαση του νοσηλευτικού προσωπικού

Να καθιερωθεί ΜΙΑ ενιαία κατηγορία νοσηλευτικού προσωπικού, με Πανεπιστημιακή εκπαίδευση

Καλούμε όλους τους συναδέλφους νοσηλευτές και βοηθούς νοσηλευτές να συμμετέχουμε στη Συγκέντρωση την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου, στη 1 μ.μ. στο Υπουργείο Υγείας για να διεκδικήσουμε την ανάκληση της απαράδεκτης Υπουργικής Απόφασης για το «Καθηκοντολόγιο Βοηθών Νοσηλευτών-τριών Νοσοκομείων και των λοιπών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων του ΕΣΥ, καθώς και των δημόσιων δομών παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας», γιατί:

  • διατηρεί την αδικία σε βάρος των ΔΕ Βοηθών Νοσηλευτών και ταυτόχρονα τους αναθέτει επιπλέον αλλότρια καθήκοντα, όπως: «μεταφορά εργαστηριακών δειγμάτων, εγγράφων, φακέλων ασθενών και άλλων αντικειμένων, από το ένα νοσηλευτικό τμήμα σε άλλο, στο φαρμακείο ή όπου αλλού παραστεί ανάγκη» (άρθρο 33) ενώ την ίδια ώρα δεν περιλαμβάνει μια σειρά από νοσηλευτικές πράξεις που περιλαμβάνονται στα προγράμματα σπουδών των σχολών των ΔΕ Βοηθών Νοσηλευτών.
  • διαιωνίζει την πολυδιάσπαση του νοσηλευτικού προσωπικού σε νοσηλευτές και βοηθούς νοσηλευτές και καλλιεργεί παραπέρα το «διαίρει και βασίλευε» ακόμα και μέσα στο ίδιο τμήμα, δεδομένου ότι αναθέτει την “αποκλειστική ευθύνη για την εκτέλεση επιπλέον νοσηλευτικών πράξεων από βοηθό νοσηλευτή στον υπεύθυνο νοσηλευτή, ο οποίος φέρει την ευθύνη να κρίνει εάν ο Βοηθός Νοσηλευτής δύναται να εκτελέσει” (άρθρο 34).
  • οδηγεί σε αδυναμία λειτουργίας εκατοντάδων νοσηλευτικών τμημάτων σε δεκάδες νοσοκομεία πανελλαδικά, ειδικά στις σημερινές συνθήκες μεγάλης υποστελέχωσης – που επιδεινώνεται από τις αναστολές εργασίας χιλιάδων συναδέλφων – και σε συνδυασμό με την αύξηση του φόρτου εργασίας των νοσηλευτών από την εισαγωγή των εντύπων του ΟΔΙΠΥ Α.Ε..

Με την υποχρέωση εκτέλεσης « οποιαδήποτε νοσηλευτικής πράξης ανατίθεται από τον υπεύθυνο νοσηλευτή», ο οποίος φέρει «την αποκλειστική ευθύνη», που προβλέπει η υπουργική απόφαση:

ΠΑΓΙΩΝΕΤΑΙ η ΑΔΙΚΙΑ να εργάζεται ένας βοηθός νοσηλευτή εκτελώντας πλήρη καθήκοντα νοσηλευτή και να πληρώνεται πολύ λιγότερα, εξασφαλίζοντας έτσι φθηνότερο εργατικό δυναμικό για κράτος και εργοδότες.

ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ η κλινική και νομική ευθύνη αλλά και η εντατικοποίηση του “αναθέτοντα” νοσηλευτή, ο όποιος   χρεώνεται τον έλεγχο και την ευθύνη για πράξεις άλλων, τους οποίους οφείλει να αξιολογεί καθημερινά.

Είναι φανερό ότι η πρόσφατη υπουργική απόφαση για το καθηκοντολόγιο εντάσσεται στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για ένταση της εκμετάλλευσης και των διαχωρισμών σε βάρος όλου του νοσηλευτικού προσωπικού, ιδιαίτερα σε βάρος των ΔΕ συναδέλφων, στα πλαίσια της επέκτασης λειτουργίας των δημόσιων μονάδων υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

ΔΕΝ είναι η πρώτη φορά που «ανοίγει η συζήτηση» για τη νοσηλευτική εκπαίδευση, τα καθηκοντολόγια των νοσηλευτών και βοηθών νοσηλευτών και τη θεσμοθέτηση ενιαίου ή ξεχωριστών νοσηλευτικών κλάδων.

  • το 2014, η κυβέρνηση της ΝΔ είχε αποσύρει το νομοσχέδιο για θεσμοθέτηση κλάδου ΠΕ – ΤΕ νοσηλευτών, κάτω από την πίεση των Ιατρικών Συλλόγων διότι προβλεπόταν και επέκταση νοσηλευτικών αρμοδιοτήτων που οι Ιατρικοί Σύλλογοι θεώρησαν αντιποίηση ιατρικών πράξεων.
  • το 2017, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ απέσυρε την πρόταση νόμου για δημιουργία ενιαίου νοσηλευτικού κλάδου, κάτω από την «πίεση» – υποτίθεται – κινητοποιήσεων της ΕΝΕ – ΠΑΣΥΝΟ και της πλειοψηφίας της ΠΟΕΔΗΝ.
  • το 2018, επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, η πρόταση του Εθνικού Συμβουλίου Ανάπτυξης Νοσηλευτικής (ΕΣΑΝ) ήταν η δημιουργία μιας νέας υποβαθμισμένης επαγγελματικής κατηγορίας (με επικρατέστερη ονομασία: «φροντιστής ασθενών») και άγνωστα καθήκοντα και επαγγελματικά δικαιώματα.
  • το 2020, η κυβέρνηση της ΝΔ δεν προχώρησε στην υλοποίηση της πρότασης για θεσμοθέτηση ξεχωριστών κλάδων για τους ΠΕ – ΤΕ νοσηλευτές και τους ΔΕ βοηθούς νοσηλευτές αντίστοιχα.

Είναι σταθερή η επιδίωξη όλων των κυβερνήσεων να διαιωνίζεται η πολυδιάσπαση του νοσηλευτικού προσωπικού, με διατήρηση των βοηθών νοσηλευτών ως ακόμη φθηνότερο εργατικό δυναμικό, προς όφελος της εργοδοσίας, είτε πρόκειται για τον επιχειρηματία – εργοδότη είτε για το κράτος – εργοδότη.

Οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί φαίνεται επίσης ότι υπηρετούν τον στόχο για ανάπτυξη του ιδιωτικού επαγγέλματος, μέσω εταιρειών, του «κατ’ οίκον» νοσηλευτή που είναι διαχρονικό αίτημα της ΕΝΕ-ΠΑΣΥΝΟ.

Γι’ αυτό και στην υπουργική απόφαση (17/10/2019) για την τροποποίηση λειτουργίας του ΕΣΑΝ ορίζεται ότι: «Συγκροτεί επιτροπή για την διαμόρφωσης πλαισίου που αφορά στα επαγγέλματα που ανήκουν στη Νοσηλευτική Υπηρεσία και άσκησης ιδιωτικού έργου (καθορισμός καθηκοντολογίου, περιγραφή νοσηλευτικών πράξεων, όροι και προϋποθέσεις άσκησης ιδιωτικού έργου, κ.α.)

Πολύτιμες υπηρεσίες στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς προσφέρει ο κυβερνητικός συνδικαλισμός

Χαρακτηριστική είναι η στάση της πλειοψηφίας της ΠΟΕΔΗΝ, που, το 2017, συντάχθηκε, με την ΕΝΕ-ΠΑΣΥΝΟ.ΕΣΥ ενάντια στη δημιουργία ενιαίου κλάδου ενώ το 2020 είχε υιοθετήσει το αίτημα για «Ενιαίο Κλάδο Νοσηλευτικού Προσωπικού με διακριτά καθήκοντα», ενώ το σχετικό ψήφισμα της ΑΔΕΔΥ ανέφερε: «Η ΠΟΕΔΗΝ δεν επιδιώκει να καταργήσει τις εκπαιδευτικές βαθμίδες στο Νοσηλευτικό Προσωπικό» Δηλαδή, ξεκάθαρη ομολογία ότι θέλουν να συνεχίζεται η πολυδιάσπαση του νοσηλευτικού προσωπικού.

Ακόμη πιο αποκαλυπτική είναι η πρόταση της φιλοκυβερνητικής πλειοψηφίας της ΠΑΣΥΝΟ (που είναι ταυτόχρονα και ηγεσία της Ε.Ν.Ε.) για καθιέρωση «υπεύθυνου νοσηλευτή», με 16ωρη βάρδια ή «εφημερία» (8ωρη πρωινή και σε συνέχεια απογευματινή ή νυχτερινή) που θα «εποπτεύει και θα εκχωρεί αρμοδιότητες στον βοηθό νοσηλευτή». Δηλαδή «εκτόξευση» της εντατικοποίησης για τους ΤΕ και ΠΕ συναδέλφους και ακόμη μεγαλύτερη υποβάθμιση για τους ΔΕ συναδέλφους

Να καταργηθεί η πολυδιάσπαση του νοσηλευτικού προσωπικού.

Να δυναμώσει ο αγώνας για τα δικαιώματα όλων των νοσηλευτών

Η πολυδιάσπαση και η συνεχιζόμενη εκμετάλλευση του νοσηλευτικού προσωπικού όλων των κατηγοριών υπηρετεί την πολιτική κυβερνήσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης για λειτουργία των δημόσιων μονάδων υγείας, ως «αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες»,  και εντάσσεται στους σχεδιασμούς για το «νέο ΕΣΥ»..

Βασικό χαρακτηριστικό του «νέου ΕΣΥ» είναι η λειτουργία των μονάδων υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με βάση τις κατευθύνσεις του ΟΔΙΠΥ Α.Ε. (για την «αύξηση του ανταγωνισμού μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών νοσοκομείων») και τα κριτήρια «Κοστολόγησης Ομοιογενών Διαγνωστικών Κατηγοριών» (DRGs) που διαμόρφωσε το ΚΕΤΕΚΝΥ Α.Ε. (μετεξέλιξη της ΕΣΑΝ Α.Ε.) στη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

 Δεδομένου ότι στο κόστος λειτουργίας θα συμπεριλαμβάνεται και η μισθοδοσία του προσωπικού, για να μπορεί το νοσοκομείο – επιχείρηση να είναι «αποδοτικό» και «ανταγωνιστικό» με τις αντίστοιχες ιδιωτικές κλινικές, ώστε να «κλείνει συμφωνίες» με τις ασφαλιστικές εταιρείες και τον ΕΟΠΥΥ (που θα λειτουργεί ως «ιδιωτικός ασφαλιστικός οργανισμός») θα πρέπει να έχει όσο το δυνατό λιγότερο και φθηνότερο προσωπικό.

Η μόνη πρόταση που συμβάλλει στην εξασφάλιση των δικαιωμάτων όλου του νοσηλευτικού προσωπικού αλλά και των αναγκών των ασθενών είναι η κατάργηση της πολυδιάσπασης (και των διαφορετικών εκπαιδευτικών βαθμίδων) και η δημιουργία μίας ενιαίας κατηγορίας με Πανεπιστημιακή  Εκπαίδευση στα πλαίσια ενός αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος Παιδείας και Υγείας.

Να αναγνωρισθεί η προσφορά των ΔΕ Βοηθών νοσηλευτών (που χρόνια εκτελούν καθήκοντα νοσηλευτών) με αποκατάσταση της μισθολογικής αδικίας σε βάρος τους και ταυτόχρονα να τους δοθεί η δυνατότητα πρόσβασης στις δημόσιες πανεπιστημιακές σχολές με διευκολύνσεις και εκπαιδευτικές άδειες.

Να ενταχθούν ΑΜΕΣΑ οι ΤΕ νοσηλευτές στην ΠΕ κατηγορία (δεδομένου ότι οι σχολές τους έχουν ήδη μετατραπεί σε ΑΕΙ) με την αντίστοιχη μισθολογική αναβάθμιση

Ξεκαθαρίζουμε ότι οι ελλείψεις προσωπικού, η επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, οι άθλιες συνθήκες εργασίας, δεν θα λυθούν από  κανένα καθηκοντολόγιο αλλά απαιτούν αγώνα για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ανάκληση των αναστολών εργασίας, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, ουσιαστικές αυξήσεις και επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος και ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά

Περισσότερα

Διαμαρτυρία στο Παίδων «Αγία Σοφία» για την υπομετάγγιση παιδιών με μεσογειακή αναιμία(ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)

Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το κέντρο διοίκησης του Παίδων «Αγία Σοφία» πραγματοποίησαν σωματεία , φορείς με...

Παν-Καρδιτσιώτικο συλλαλητήριο διεκδίκησης στο Παλαμά(ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)

Κάντε κλικ για περισσότερες φωτογραφίες Ενός λεπτού σιγή για τα θύματα των πλημμυρών στο Παλαμά...

Ενιαίος Σύλλογος Εργαζ. ΨΝΑ Δαφνί: Κινητοποίηση και στάση εργασίας 13 Οκτώβρη με συγκέντρωση την πύλη του νοσοκομείου

Κάλεσμα του Ενιαίου Συλλόγου Εργαζομένων σε κινητοποίηση και στάση εργασίας την Παρασκευή 13/10/2023 στην...