Σχόλιο της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου για τις μεθοδεύσεις της Jumbo

image_pdfimage_print

Την ίδια στιγμή που οι εργαζόμενοι στα εμπορικά καταστήματα βιώνουν την ανασφάλεια για τη δουλειά και τα εισοδήματά τους και ενώ ήδη έχουν βιώσει στο πετσί τους την εντατικοποίηση τα ελαστικά ωράρια, τα ελλιπή έως ανύπαρκτα μέτρα ατομικής προστασίας η επιχείρηση Jumbo επιλέγει να το πάει ένα ακόμη βήμα παραπέρα δίνοντας υποχρεωτική άδεια στους εργαζόμενους που δεν είχαν λάβει το σύνολο των ημερών που δικαιούνται για το έτος 2020 μέσα στο lockdown!

Μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις, οι εργαζόμενοι δεν ενημερώθηκαν ποτέ για την άδεια που έλαβαν υποχρεωτικά καθώς γνώριζαν ότι με απόφαση της κυβέρνησης τα καταστήματα κλείνουν και οι ίδιοι θα τεθούν σε αναστολή των συμβάσεων εργασίας τους.

 Ο λόγος που η επιχείρηση προχώρησε σε αυτό το μέτρο φανερώνει το προφανές, ότι θέλει δηλαδή να τελειώνει τώρα με τις άδειες των εργαζόμενων, ώστε την περίοδο αυξημένης κίνησης του Δεκέμβρη μόλις ανοίξουν τα καταστήματα, να μπορεί να έχει όλο το προσωπικό στη διάθεσή της για να τα βγάλουν πέρα με την τεράστια κίνηση που αναμένεται.

Παρά την ξεκάθαρη διατύπωση του νόμου που προβλέπει ότι ο εργαζόμενος πρέπει να έχει γνώση για την άδεια του, πρώτού αυτή χορηγηθεί η εταιρία επέλεγε να ξεκόψει για ακόμη μια φορά τους εργαζόμενους από τις οικογένειες τους μέσα στις γιορτές προκειμένου να μη χάσει ούτε ευρώ από το επικείμενο άνοιγμα.  

Για όσους έχουν δουλέψει στο εμπόριο Νοέμβρη – Δεκέμβρη και δη στην εν λόγω αλυσίδα ξέρουν πολύ καλά τι σημαίνει ξεχειλωμένα ωράρια, εντατικοποίηση ενώ θυμίζουμε ότι από τις 15 Δεκέμβρη έως τις 31 μεσολαβεί μία εβδομάδα εξαήμερης εργασίας και 3 Κυριακές με ανοικτά καταστήματα.

Ζητάμε την άμεση παρέμβαση του σώματος επιθεώρησης εργασίας προκειμένου εφαρμοστεί η προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία.

Comments are closed.