Σχετικά με την επίσκεψη και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού στο Υπουργείο Εργασίας

Δημοσιεύτηκε στις

Ως σύγχρονη εκδοχή της Μαρίας Αντουανέτας εμφανίστηκε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας στο Υπουργείο Εργασίας. Αναγνώρισε ότι οι εργαζόμενοι ζητούν ψωμί και αυτός πρότεινε “παντεσπάνι”.

Τι άλλο μπορεί να υποθέσει κανείς όταν ακούει τον κύριο Μητσοτάκη να υπόσχεται ότι θα αντιμετωπίσει την ανεργία των νέων, κρατώντας τους συνταξιούχους στη δουλειά μέχρι τα βαθιά γεράματα λόγω των πενιχρών συντάξεων τους. Οτι θα αντιμετωπίσει την ανεργία των νέων και των γυναικών, όχι μειώνοντας το χρόνο εργασίας όσων ήδη εργάζονται αλλά αυξάνοντας το ωράριο εργασίας τους σε 9 έως 13 ώρες την ημέρα με βάση και προηγούμενους νόμους. Ειδικότερα με την πρόσφατη εγκύκλιο που βγάζει το διάλειμμα και την προετοιμασία των εργαζομένων από τον “παραγωγικό χρόνο” εργασίας, επιτυγχάνεται για λογαριασμό των εργοδοτών πρόσθετος απλήρωτος χρόνος. Πρακτικά ένας εργαζόμενος θα δουλεύει από 9 έως 10.30 ώρες αλλά θα αμείβεται για 8. Και όλη αυτή την αθλιότητα, έχει το θράσος ο πρωθυπουργός να την αποκαλεί πρόοδο, ότι έτσι θα ανέβει το εισόδημα των εργαζομένων.

Σε αυτό που ήταν πράγματι ειλικρινής ο κος Μητσοτάκης ήταν ότι ομολόγησε ότι ήρθε στο υπουργείο εργασίας να προαναγγείλει εφαρμογή της κάρτας εργασίας με βάση τις ανάγκες των μεγαλοεργοδοτών ανά κλάδο. Αυτό σημαίνει απογείωση της ευελιξίας και κατακερματισμός των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Σε αυτή την κατεύθυνση ανοίγει το δρόμο η κατάπτυστη εγκύκλιος για την ψηφιακή κάρτα εργασίας.

Ο κύριος Μητσοτάκης για άλλη μια φορά μας έδειξε από τα λεγόμενα του ότι αγνοεί προκλητικά τις διεκδικήσεις των εκατοντάδων εργατικών συνδικάτων, των χιλιάδων εργαζομένων, των συνταξιούχων για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις. Αγνοεί τις διεκδικήσεις για την επαναφορά της υποχρεωτικής εφαρμογής των Συλλογικών Συμβάσεων, την επαναφορά των τριετιών, για μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

Απέδειξε για άλλη μια φορά ότι εκτελεί τις εντολές των εργοδοτών, των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Με λίγα λόγια ο κ. Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα στα αφεντικά ότι η κυβέρνηση και η νέα ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας θα προχωρήσει την εφαρμογής 6 μέρες την εβδομάδα, στην αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, στην απλήρωτη δουλειά και στις απλήρωτες υπερωρίες.

Στη συνάντηση μάλιστα που πραγματοποιήθηκε στη συνέχεια ανάμεσα σε εκπροσώπους του Υπουργείου και της ΓΣΕΕ, η κα Κεραμέως υπερασπίστηκε με μεγάλο ζήλο τις ανατροπές που φέρνει η νέα εγκύκλιος στα δικαιώματα των εργαζομένων, ενώ από τη μεριά των εργοδοτικών και κυβερνητικών συνδικαλιστών δεν ειπώθηκε καμία απαίτηση να αποσυρθεί άμεσα η κατάπτυστη εγκύκλιος, παρά μόνο να γίνουν σεμινάρια για την εφαρμογή της. Μόνο ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ έθεσε επιτακτικά αυτό το θέμα. Επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά ότι αυτή η θλιβερή ηγεσία της ΓΣΕΕ, ούτε θέλει ούτε μπορεί να οργανώσει την αντεπίθεση των εργαζομένων, αποτελεί μέρος του προβλήματος.

Καλούμε όλα τα σωματεία, τα Εργατικά Κέντρα και τις Ομοσπονδίες, να συνεχίσουν με ακόμα μεγαλύτερη μαχητικότητα των αγώνα για να μην εφαρμοστεί πουθενά, σε κανένα χώρο ούτε το 6ημερο, ούτε η απλήρωτη δουλειά. Ηδη υπάρχουν σωματεία και χώροι δουλειάς που το έχουν καταφέρει, έχουν μετατρέψει αυτούς τους αντεργατικούς νόμους σε κουρελόχαρτο.

Περισσότερα

Απαράδεκτη Απόφαση του δικαστηρίου για τους εργάτες της ΛΑΡΚΟ

Για άλλη μια φορά η δικαιοσύνη με την απόφασή της τάσσεται με την πολιτική...

16 Ιούλη στις 11πμ στο Υπ. Υγείας για να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο – έκτρωμα για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση

 ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ –ΕΚΤΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ Η κυβέρνηση της ΝΔ έδωσε...

Καταγγελία στη Δημοτική Αρχή Ηλιούπολης για την προσπάθεια φίμωσης του σωματείου εργαζομένων

Τις τελευταίες μέρες εξελίσσεται ακόμα ένα επεισόδιο στην προσπάθεια φίμωσης του Σωματείου Εργαζομένων του...