Πρωτομαγιά 2021: Κάλεσμα σε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις για απεργιακή απάντηση στις 6 Μάη

Δημοσιεύτηκε στις

Τα κέρδη τους – Οι νεκροί μας! Βαδίζουμε στο δρόμο της ανατροπής!

Μετά από πολύ καιρό αφωνίας και απραξίας για τα ζητήματα που καίνε τους εργαζόμενους και το λαό μας, η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ εμφανίστηκε, καλώντας σε διαδικτυακή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, για τον «εορτασμό της Πρωτομαγιάς»!

Ας μην τους «αδικούμε», όμως! Όλο αυτό το διάστημα, που οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα τους παλεύουν για την υπεράσπιση της ζωής και της υγείας τους μέσα κι έξω από τους χώρους δουλειάς, παλεύουν απέναντι σε εργοδοσία και την κυβέρνηση για τη λήψη μέτρων προστασίας, για να μη γίνονται οι χώροι δουλειάς, χώροι διασποράς του κορονοϊού, που αγωνίζονται για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας και την επίταξη του ιδιωτικού τομέα, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των ορών εργασίας ενάντια στην εργοδοτική και κυβερνητική επέλαση και την καταστολή, αυτή η ηγετική ομάδα είναι πολύ απασχολημένη και δραστήρια στο διάλογο με τα κυβερνητικά και εργοδοτικά επιτελεία.

Ένας διάλογος που σκοπό έχει τη συνδιαμόρφωση των όρων με τους οποίους θα τσακιστούν παραπέρα τα δικαιώματα των εργαζόμενων για να ενταθεί η εκμετάλλευσή τους αλλά και του τρόπου με τον οποίο θα ελέγχονται τα εργατικά σωματεία από τους εργοδότες και το κράτος τους. Είναι γεγονός ότι αυτή η ηγετική ομάδα έχει συμβάλει «εποικοδομητικά» με τις μελέτες και τις «ρυθμιστικές» προτάσεις της, στη στήριξη των εργοδοτικών και κυβερνητικών σχεδίων για την ενίσχυση της κερδοφορίας και ανάπτυξης των επιχειρήσεων, της καπιταλιστικής οικονομίας, για την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζόμενων. Δηλαδή, όλα αυτά που συνιστούν το περιεχόμενο του νομοσχεδίου-κόλαφο για τις εργασιακές σχέσεις και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες που ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση.

Δε μας κάνει εντύπωση, λοιπόν, το γεγονός ότι ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ χαρακτήρισε την απεργιακή κινητοποίηση στις 26 Νοέμβρη ως «γελοιότητα» και τα εκατοντάδες πρωτοβάθμια σωματεία, τις δεκάδες δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που την προκήρυξαν «γελοία», υπερασπιζόμενος το Υπουργείο εργασίας και την κυβέρνηση με το επιχείρημα ότι «δεν είναι γνωστό το περιεχόμενο του νομοσχεδίου»! Την ίδια ακριβώς στιγμή ο ίδιος ο Υπουργός εργασίας Χατζηδάκης ήταν σε τηλεοπτική εκπομπή παρουσιάζοντας το έκτρωμα του και ενώ όλες αυτές τις μέρες φιλοξενείται σε όλα τα τηλεοπτικά κανάλια και στις εφημερίδες, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ δεν ξέρει, δεν είδε, δεν άκουσε! Κυβέρνηση και η γνωστή πλέον σε όλους ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ είναι ένα σώμα και μια ψυχή, συνδιαμορφώνουν από κοινού τη νέα επίθεση στα εργατικά δικαιώματα.

Γι’ αυτό και στη σημερινή συνεδρίαση ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ προσπάθησε να εφησυχάσει, ότι τάχα το νομοσχέδιο αργεί αλλά και όταν έρθει «θα αξιολογήσουν… αν και εφόσον… χρειάζεται αγωνιστική απεργιακή απάντηση». Τα λόγια στερεύουν και για τη ΔΑΚΕ που επί λέξη μέσω του εκπροσώπου της ανέφερε πως “είμαστε υπέρ του διαλόγου. Μπορεί και να πείσουμε την κυβέρνηση”. Η δήλωση όμως του Παναγόπουλου πως «οι αγώνες και οι διαδηλώσεις παίζουν με τις ζωές των εργαζομένων» ξεπέρασε σε συκοφαντία και αθλιότητα ακόμα και τις πιο ακραίες και αντιδραστικές φωνές της κυβέρνησης. Συντασσόμενοι πλήρως με το Υπουργείο εργασίας αρνήθηκαν επιδεικτικά την πρόταση εκατοντάδων σωματείων και συνδικαλιστών όλων των παρατάξεων για να γιορταστεί η Πρωτομαγιά αγωνιστικά, απεργιακά στις 6 Μάη και επικύρωσαν την πρόταση του “υπουργού του δεκάωρου” για την Τρίτη του Πάσχα!

Είναι κάτι παραπάνω από ξεκάθαρο, ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από αυτές τις δυνάμεις που είναι ταγμένες με τα συμφέροντα της εργοδοσίας και των εκάστοτε κυβερνήσεων.  

Η 1η Μάη είναι μέρα-σύμβολο στον αγώνα για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο και γιορτάζεται με απόφαση των εργαζόμενων, των συνδικάτων τους και όχι των κυβερνήσεων και των εργοδοτών.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που πέρσι τέτοιες μέρες έδωσαν με την οργάνωση τους και την πειθαρχία τους το μήνυμα της ελπίδας σε ολόκληρο τον κόσμο, που έσπασαν στην πράξη τις κυβερνητικές απαράδεκτες απαγορεύσεις δίνοντας εικόνες λάμψης για το μήνυμα της εργατικής Πρωτομαγιάς στις άγριες συνθήκες της πανδημίας, πρέπει να κάνουν δική τους υπόθεση την οργάνωση της φετινής εργατικής Πρωτομαγιάς.

Καλούμε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις σε κάθε κλάδο και κάθε πόλη, συνολικά τους εργαζόμενους να προσπεράσουν τα παιχνίδια της ήδη απαξιωμένης ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ, που θέλει να γιορτάσει μαζί με την κυβέρνηση την κατάργηση του 8ώρου, 101 χρόνια μετά την κατάκτησή του στην χώρα μας, το 1920. Να οργανώσουμε την απεργιακή μας απάντηση την Πέμπτη 6 Μάη τιμώντας τους νεκρούς της τάξης μας και απαντώντας αγωνιστικά στο αντεργατικό νομοσχέδιο-έκτρωμα της κυβέρνησης που φέρνει τις ανατροπές του αιώνα.

Είναι ιστορική πρόκληση για όλους τους εργαζόμενους της πατρίδας μας, 135 χρόνια από την απεργία στο Σικάγο για το αιματοβαμμένο 8ωρο, η κυβέρνηση να νομοθετεί το 10ωρο, να βάζει τα συνδικάτα στο γύψο και να επιβάλει σιγή νεκροταφείου. Είναι ώρα ευθύνης και αγώνα για όλους!

Απευθύνουμε κάλεσμα να οργανώσουμε την απεργία στις 6 Μάη με το περιεχόμενο και τα χαρακτηριστικά της 1ης Μάη, του ταξικού αγώνα των εργατών, που γράφτηκε με αίμα στις πιο λαμπρές σελίδες της ιστορίας του εργατικού κινήματος και φώτισε το δρόμο και την προοπτική για τους εργάτες όλου του κόσμου.

Περισσότερα

Μεγάλες αγωνιστικές στιγμές στη ΛΑΡΚΟ – Νεκρωσε η Λοκρίδα (ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ)

Η μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση στη ΛΑΡΚΟ στέλνει μήνυμα: Κανείς δεν πρόκειται να πετάξει έξω...

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΤΙΣ 12 ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ

Κανείς δεν πρόκειται να πετάξει έξω από τη δουλειά τους, τα σπίτια τους, τον...

Συγκέντρωση Τετάρτη 17 Ιούλη στις 10.30 στην είσοδο του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα

Οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ δεν είναι μόνοι τους 10.30π.μ. στην είσοδο του εργοστασίου στη...