ΠΟΣΕΥΓ:Aναγκαία μέτρα για την πρόληψη της διασποράς του κορωνοϊού, αλλά και τη διασφαλιση της υγείας των εργαζομενων

Δημοσιεύτηκε στις

Απευθυνόμαστε σε όλους τους συναδέφους που καθημερινά επικοινωνούν με την Ομοσπονδία και τα πρωτοβάθμια σωματεία μέλης της για να εκφράσουν την ανησυχία τους. Τους διαβεβαιώνουμε ότι δεν στεκόμαστε ούτε θεατές ούτε αμέτοχοι στην κατάσταση που βιώνουμε.

Η Ομοσπονδία, συναισθανόμενη την κρισιμότητα της κατάστασης και την αναγκαιότητα να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την πρόληψη της διασποράς του κορωνοϊού, αλλά και τη διασφαλιση της υγείας των   εργαζομενων έχει προβέι σε μια σειρά ενέργειες που έκρινε αναγκαίες απευθυνόμενοι τόσο προς την πολιτική ηγεσία όσο και στους αρμόδιους φορείς  (ΕΟΔΥ, Υπ. Υγείας κ.ά.), τις οποίες και σας κοινοποιούμε (αριθ. πρωτ. 10/10-3-2020, 11/16-3-2020, 12/16-3-2020 και 13/17-3-2020 ανακοινώσεις της Ομοσπονδίας).

Έχοντας υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι τόσο στους εργαζόμενους που εκπροσωπούμε, αλλά και συνολικά απέναντι στον ελληνικό λάο δεδομένου ότι το  έργο του Υπουργείο συνδέεται άμεσα με ζητήματα προστασίας της δημόσιας υγείας, του περιβάλλοντος, των παραγωγών και των καταναλωτών, επανερχόμαστε και ζητάμε από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να διασφαλιστεί αφενός η αναγκαία λειτουργία του ΥΠΑΑΤ, ακόμη και σε δυσμενέστερες συνθήκες χωρίς όμως να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των εργαζομένων ούτε σε βάρος της δημόσιας υγείας.

Στο πλαίσιο αυτό, ζητάμε από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ τα εξής:

  1. Προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα συγχνωτισμού, συγχρωτισμού και συνωστισμού των υπαλλήλων στις υπηρεσίες του υπουργείου, αλλά και για την προστασία αυτών στο πλαίσιο του κινδύνου που αναδύεται λόγω των μετακινήσεων του προσωπικού την αξιοποίηση των προβλεπομένων στην από 14-3-2020 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 64) με θέμα «Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19» για την οργάνωση της δουλειάς στους χώρους εργασίας (εκ περιτροπής εργασία, εξ αποστάσεως, προσωπικό ασφαλείας κ.ά.) για την περίοδο αντιμετώπισης της πανδημίας, όπως έχει προκριθεί π.χ. στο Υπ. Τουρισμού, ΑΑΔΕ, Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. κ.ά..
  2. Την εξυπηρέτηση των πολιτών μέσω τηλεφωνικής και διαδικτυακής επικοινωνίας. Οι εξαιρετικά επείγουσες περιπτώσεις θα εξυπηρετούνται μόνο κατόπιν ραντεβού και να δοθούν επιπλέον μέσα προστασίας και οδηγίες στους συναδέλφους που έρχονται σε επαφή με κοινό (θυρωρείο, πρωτόκολλο, κ.ά.).
  3. Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας:

-Παροχή ατομικών ειδών προστασίας (μάσκα, γάντια, απολυμαντικά).

-Αγορά πιστοποιημένων απορρυπαντικών απολυμαντικών και τοποθέτηση αυτών σε κάθε χώρο εργασίας και όχι ένα (1) αντισηπτικό ανά κτίριο στην καλύτερη περίπτωση!!!

-ΑΜΕΣΗ απολύμανση ΟΛΩΝ των κτιρίων του ΥΠΑΑΤ.

-ΑΜΕΣΗ απολύμανση εκείνων των κτιρίων όπου θα υπάρξει έστω και ένας εργαζόμενος που ήρθε σε επαφή με κρούσμα.

-Πιο συχνή καθαριότητα – απολύμανση, καλός εξαερισμός και συχνή απολύμανση των χώρων εργασίας.

  1. Στους εργαζόμενους να παρέχονται όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και να λαμβάνονται όλες οι αναγκαίες προφυλάξεις για την μετακίνησή τους και την άσκηση των καθηκόντων τους που έχουν να κάνουν με ζητήματα δημόσιας υγείας, πρστασίας του περιβάλλοντος και ασφάλειας τροφίμων.
  2. Άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή είναι γονείς με παιδιά ΑΜΕΑ να πάρουν ειδική άδεια με πλήρεις αποδοχές όχι από την κανονική τους και σε όσους εργαζόμενους νοσούν προκειμένου να αναρρώσουν αλλά και για πρόληψη της διασποράς εάν κάποιος εργαζόμενος έχει άρρωστο κάποιο μέλος της οικογένειας ή παιδί.
  3. Ευθύνη του αρμόδιου/ων υπουργείων είναι η διασφάλιση της ασφάλειας της πληροφορίας, των προσωπικών δεδομένων των εργαζομένων αλλά και των υπηρεσιακών δεδομένων για την περίοδο εργασίας στο σπίτι. Καμία μετακύληση ευθυνών στον εργαζόμενο.
  4. Με ευθύνη και κόστος που θα επιβαρύνει το υπουργείο οι εργαζόμενοι που εξακολουθούν να έρχονται σε επαφή με κοινό να εξετάζονται άμεσα αν είναι και οι ίδιοι φορείς, σε περίπτωση που έρθουν σε επαφή με κάποιο κρούσμα ή νοσήσουν.
  5. Τροποποίηση της 11-3-2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 55) με θέμα «Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19» αναφορικά με τις άδειες ειδικού σκοπού. Πιο συγκεκριμένα, να μην υποχρεώνονται οι εργαζόμενοι να παίρνουν στις 4 μέρες 1 μέρα κανονική άδεια, γιατί πολλοί συνάδελφοι θα έχουν πάρει όλες τις προβλεπόμενες, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, άδειες (π.χ. αναρρωτική, κανονική κτλ.) πριν ‘’ομαλοποιηθεί’’ η κατάσταση και θα πρέπει είτε να επιστρέψουν στη δουλειά μαζί με τα παιδιά τους είτε να αποδεχτούν την εργασία εξ αποστάσεως έχοντας παράλληλα τη φροντίδα των ανήλικων τέκνων τους.
  6. Εκπονήση και εφαρμογή σχεδίου έκτακτης κατάστασης ώστε να μπορεί να λειτουργήσει με τις απολύτως απαραίτητες υπηρεσίες εφόσον κριθεί απαραίτητο τις επόμενες ημέρες.
  7. Συνεδρίαση όλων των συλλογικών οργάνων με τηλεδιάσκεψη εφόσον καθίσταται δυνατή.

Η πρόληψη δεν μπορεί να περιορίζεται στην ατομική ευθύνη και την απομόνωση που είναι αναγκαία για τη μη διασπορά του ιού.  Απαιτεί δημόσιο σύστημα Υγείας με επαρκές ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό σε όλα τα νοσοκομεία, αλλά και στις μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, είδη απολύμανσης και προφύλαξης δωρεάν από το κράτος σε όλες και σε όλους.

ΚΑΛΟΥΜΕ τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους μας να είναι σε άμεση επικοινωνία με την Ομοσπονδία και τους Α’ βάθμιους Συλλόγους για ότι τους απασχολεί.

Περισσότερα

Εργατικό Κέντρο Φωκίδας: Για το εργατικό ατύχημα σε εργολαβία στους Ευρωπαϊκούς Βωξίτες

Εργατικό ατύχημα συνέβη χθες σε στοά που εκμεταλλεύεται η εταιρεία Ευρωπαϊκοί Βωξίτες, όταν εργαζόμενος...

Σωματείο Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ: Συνεχίζουμε να παλεύουμε για την επαναλειτουργία της

Για την κατάσταση που επικρατεί στις οικογένειες των απολυμένων της ΛΑΡΚΟ και στα ΛΑΡΚΟΧΩΡΙΑ...

Εργατικό Κέντρο Πειραιά: Καταγγέλλει την επίθεση με χημικά και ΜΑΤ σε εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πειραιά καταγγέλλει την προχθεσινή επίθεση με χημικά και ΜΑΤ σε εκπαιδευτικούς,...