ΠΕΜΕΝ – ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ: Για την πυρκαγιά στο πλοίο ΘΑΛΑΣΣΙΤΗΣ

Δημοσιεύτηκε στις

Φωτιά εκδηλώθηκε, κατά την διάρκεια επισκευαστικών εργασιών, που πραγματοποιούνταν στο RO/RO πλοίο «ΘΑΛΑΣΣΙΤΗΣ», της ναυτιλιακής εταιρείας ΑΕΙΝΑΥΤΗΣ, στο Νέο Μώλο Δραπετσώνας, σήμερα το πρωί,  21 Ιούνη. Για την κατάσβεση της επιχείρησαν ρυμουλκά σκάφη, 3 πυροσβεστικά οχήματα και 9 πυροσβέστες.

Από την πρώτη στιγμή  τα ναυτεργατικά σωμάτια ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ  και το Συνδικάτο Μετάλλου βρέθηκαν στον τόπο του συμβάντος, δίπλα στους συναδέλφους.

Για άλλη μία φορά από τύχη δεν υπήρξε σοβαρός τραυματισμός εργαζόμενου. Σύμφωνα με καταγγελίες των εργαζόμενων υπήρχαν μόλις τρεις ναυτεργάτες που εργάζονταν στο πλοίο, δεν υπήρχε υπεύθυνος για την πυρασφάλεια του πλοίου, ούτε και το απαιτούμενο πλήρωμα, για να λειτουργήσει τα μέσα πυρόσβεσης.

Οι εργαζόμενοι του επισκευαστικού συνεργείου έπαιξαν ρόλο πυροσβέστη, μετά την εκδήλωση της φωτιάς και με δική τους πρωτοβουλία εκκενώθηκε το πλοίο, όπως και τα παρακείμενα πλοία για να αποφευχθεί ο κίνδυνος πιθανής έκρηξης, γιατί εκτελούνταν εκτεταμένες θερμές εργασίες.

Προκύπτουν σοβαρές ευθύνες, που πρέπει άμεσα να απαντηθούν από τα υπουργεία ναυτιλίας και εργασίας, για τα μέτρα προστασίας της ανθρώπινης ζωής, στους χώρους εργασίας που πραγματοποιούνται επισκευαστικές εργασίες στα πλοία.

Το νομοθετικό πλαίσιο, που δίνει το δικαίωμα στις εφοπλιστικές εταιρείες, να μην ανοίγουν ναυτολόγιο και να επανδρώνουν κατά το δοκούν τα πλοία τους με «λίστες»,  δίνει αέρα στα πανιά της εργοδοτικής ασυδοσίας και εκμετάλλευσης, μετατρέποντας τους χώρους δουλειάς σε παγίδες ατυχημάτων για τους εργαζόμενους. Παράλληλα, τα ελλιπή μετρά προστασίας, όταν εκτελούνται επισκευαστικές εργασίες, υπονομεύουν  τα μετρά υγιεινής και ασφάλειας των ναυτεργατών  και των εργαζόμενων στα επισκευαστικά συνεργεία.

Απαιτούμε την πλήρη διερεύνηση των αιτιών του συμβάντος και την ενημέρωσή μας, την απόδοση ευθυνών στους αρμόδιους, την ενίσχυση των απαραίτητων ελεγκτικών μηχανισμών, τη συνεχή επίβλεψη των εργασιών από τεχνικό ασφαλείας και την επαναλειτουργία των πυροσβεστικών σταθμών Δραπετσώνας και περάματος για την άμεση αντιμετώπιση τέτοιων σοβαρών περιστατικών.

 

Περισσότερα

Σημεία προπωλήσης της συναυλίας αλληλεγγύης στην Χαλκίδα

Εισιτήρια ενίσχυσης για τη συναυλία αλληλεγγύης που θα πραγματοποιηθεί 23/07/2025 στο 3ο – 6ο...

Περιοδείες σωματείων της Πάτρας για το νομοσχέδιο για το 13ωρο

Έπειτα από την επιτυχημένη σύσκεψη με τη μαζική συμμετοχή πολλών σωματείων, που πραγματοποιήθηκε από...

Σωματείο Τουρισμού – Επισιτισμού Σάμου: Και εσύ δεν ζήταγες 13ωρο;

Συνάδελφισσα/ε, και εσύ δεν ονειρευόσουν να δουλεύεις 13 ώρες; (Μάλλον όχι) Η κυβέρνηση φέρνει λοιπόν...