ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ, ΠΕΣ/ΝΑΤ: Για τον αποκλεισμό των ναυτεργατών από το “νέο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού”

image_pdfimage_print

Οι συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης έχουν επιδεινώσει συνολικά τη ζωή των ναυτεργατών, των εργαζομένων, των συνταξιούχων, με αποτέλεσμα οι διακοπές του καλοκαιριού να θεωρούνται είδος πολυτελείας.

Στο δικαίωμα για διακοπές και αναψυχή δεν υπάρχει καμία πολιτική μέριμνα για τους ναυτεργάτες, δεν περιλαμβάνονται ούτε στο «νέο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού», που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση για την περίοδο 2020 – 2021, που είναι στη κατεύθυνση των περικοπών, της υπονόμευσης των κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων.

          Στους ναυτεργάτες ακόμα και με τα πλασματικά στοιχεία του ΓΕΝΕ, για τον Μάιο οι άνεργοι ήταν 2790, ενώ επιδοτήθηκαν με το πενιχρό επίδομα των 350 ευρώ, οι 1076 (38%), εκατοντάδες βρίσκονται σε πολύμηνη αναμονή για δουλειά σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, με τους ελάχιστους να παίρνουν το επίδομα των 800 ευρώ.

                    Απαιτούμε:

  • Να διευρυνθούν οι δικαιούχοι του κοινωνικού τουρισμού, με κριτήρια που να παίρνουν υπόψη τους τις σημερινές συνθήκες. Να διπλασιαστούν οι μέρες διανυκτέρευσης και να είναι δωρεάν η συμμετοχή των ναυτεργατών, των εργαζομένων και των ανέργων. Να ενταχθούν όλοι οι άνεργοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Η μετακίνηση όσων κάνουν χρήση των προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού προς τα σημεία προορισμού με ΚΤΕΛ, τρένα, πλοία της ακτοπλοΐας να είναι δωρεάν. Να καταργηθούν τα διόδια.
  • Να δοθεί επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Να ανοίξουν όλες οι παραλίες για το λαό και να είναι δωρεάν η χρήση τους.
  • Να μειωθεί η τιμή των εισιτηρίων σε ΚΤΕΛ, τρένα, ακτοπλοΐα, πορθμεία, αστικές συγκοινωνίες κατά 50%. Να είναι δωρεάν για τους ανέργους.
  • Με ευθύνη των δήμων να διαμορφωθεί πρόγραμμα καθημερινών εκδρομών – μπάνιου, δωρεάν και για όλους τους πολίτες.
  • Με ευθύνη των δήμων να εξασφαλιστούν ελεύθεροι χώροι για αναψυχή, προγράμματα πολιτιστικής δραστηριότητας (π.χ. θερινά σινεμά, παραστάσεις σε δήμους κ.λπ.), δωρεάν και για όλους τους πολίτες.
  • Να λειτουργήσουν οι δήμοι τα καλοκαιρινά camp δωρεάν για όλα τα παιδιά που θέλουν να συμμετάσχουν. Να αξιοποιηθούν όλες οι αθλητικές εγκαταστάσεις που υπάρχουν στους δήμους, γυμναστήρια που υπάρχουν σε σχολεία, δημοτικές και σχολικές αίθουσες εκδηλώσεων για θεατρικά παιχνίδια και άλλες δραστηριότητες. Για το σκοπό αυτό να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού (γυμναστές, θεατρολόγοι κ.ά.) και να μετατραπούν οι συμβάσεις των ήδη υπαρχόντων εργαζομένων σε αορίστου χρόνου.
  • Να λειτουργήσουν οι παιδικές κατασκηνώσεις και με ευθύνη του κράτους και των δήμων να τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των παιδιών και των εργαζομένων. Να διευρυνθεί ο αριθμός των παιδιών – δικαιούχων με βάση τα κριτήρια των υποδομών και των μέτρων προστασίας.

 

Comments are closed.