ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ : Κάτω τα χέρια από τον ΕΛΟΕΝ και την περιουσία των ναυτεργατών

Δημοσιεύτηκε στις

Πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση της Ε.Ε της ΠΝΟ με αφορμή έγγραφο του υπουργείου Εργασίας, στο οποίο αναφέρεται περικοπή των οικογενειακών βοηθημάτων, που χορηγεί ο Ειδικός Λογαριασμός Οικογενειακών Επιδομάτων Ναυτικών (ΕΛΟΕΝ).

Συγκεκριμένα στο έγγραφο του υπουργείου Εργασίας επισημαίνεται  ότι: «ο φορέας έχει προβεί σε δαπάνες καθ’ υπέρβαση των εγγεγραμμένων πιστώσεων. Ειδικότερα, το ύψος της πραγματοποιηθείσας δαπάνης ανέρχεται σε 10,8 εκ. €, ενώ η εγκεκριμένη πίστωση ανέρχεται σε 10,6 εκ. € ».

Στο σχετικό έγγραφο του υπουργείου Εργασίας γίνεται επίσης αναφορά για ●Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ ΕΛΟΕΝ και υπουργείου Εργασίας (με αρ. πρωτ. 58683/15-06-2023) και όπως ανέφερε στη συνεδρίαση της Ε.Ε ο Γ.Γ της ΠΝΟ, ήταν σε γνώση του Προέδρου του ΕΛΟΕΝ κ. Καλυβρούση, ο οποίος το απέκρυψε. Στη συνεδρίαση συμμετείχε και ο Διευθυντής της Εστίας Ναυτικών κ. Ριζεάκος ο οποίος δεν τοποθετήθηκε.

Επισημαίνουμε ότι με βάση το Π.Δ 213/1983, άρθρο 1, παρ. 2, «Σκοπός του ΕΛΟΕΝ είναι η χορήγηση κατά το διανεμητικό σύστημα οικογενειακών επιδομάτων στους έλληνες ναυτικούς που είναι ασφαλισμένοι στο ΝΑΤ».

Το ΝΑΤ αποδίδει τα χρήματα που παρακρατούνται από τους ναυτεργάτες για τον ΕΛΟΕΝ και δεν επιβαρύνεται ούτε 1 ευρώ το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων και του κυβερνητικού – εργοδοτικού συνδικαλισμού, για τη λεηλασία των χρημάτων του ΕΛΟΕΝ και τη μη αξιοποίηση της περιουσίας του, προς όφελος των ναυτεργατών.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε το 2012 κατέταξαν τον ΕΛΟΕΝ στα ασφαλιστικά ταμεία και με την εφαρμογή του «κουρέματος» (PSI), έγινε αρπαγή περίπου 35 εκ. ευρώ.

Στη συνεδρίαση της Ε.Ε της ΠΝΟ οι εκπρόσωποι των ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ανέδειξαν τις πολιτικές και συνδικαλιστικές ευθύνες για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον ΕΛΟΕΝ, ενώ παρότι διαθέτει αποθεματικό περίπου 60 εκ. ευρώ, δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της ναυτεργατικής οικογένειας. 

Καταγγέλλουμε τη στάση του Γ.Γ της ΠΝΟ, που αρνήθηκε την  πρόταση να συμμετέχει εκπρόσωπος από τα σωματεία μας στην προγραμματισμένη σημερινή συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας, με το ψευτοεπιχείρημα ότι «έχει καθοριστεί ο αριθμός των συμμετεχόντων».

Απαιτούμε η κυβέρνηση της ΝΔ, το υπουργείο Εργασίας και οι υπηρεσίες του, να σταματήσουν τις προκλητικές παρεμβάσεις στη λειτουργία και την οικονομική διαχείριση του ΕΛΟΕΝ. Οι πόροι και η ακίνητη περιουσία του, να υπηρετούν τις ανάγκες των ναυτεργατών και των οικογενειών τους.

Περισσότερα

Σωματείο Ιδιωτ. Υπαλλήλων – Εμποροϋπαλλήλων Δράμας: Όλοι στην απεργία 288 Φλεβάρη στις 11.30πμ στο Διοικητήριο

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ 28 ΦΛΕΒΑΡΗ  ΣΤΙΣ 11:30π.μ ΣΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟ Ένας χρόνος από το προδιαγεγραμμένο...

Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου: Κάτω τα χέρια από την Κυριακάτικη Αργία

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΑΡΓΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΤΗΝ ΧΑΡΙΣΟΥΜΕ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ! Δουλειά 7...

Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων: 22Φλεβάρη στις 10:00πμ διαδηλώνουμε μαζί με τους απεργούς υγειονομικούς έξω από το υπ. Υγείας

Οι ανάπηροι και οι χρόνοι πάσχοντες σε κίνδυνο! Το αγωνιστικό αναπηρικό κίνημα σε θέση...