Σάββατο, 25 Σεπτεμβρίου

ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ: Να μην τολμήσει η κυβέρνηση να καταθέσει το νομοσχέδιο τερατούργημα του Χατζηδάκη

0
image_pdfimage_print

Πραγματοποιήθηκε η σύγκλιση του Γενικού Συμβουλίου με αφορμή την ομόφωνη καταψήφιση των οικονομικών της ΠΝΟ στις 27 Απρίλη από τα 13 ναυτεργατικά σωματεία.

Οι ταξικές δυνάμεις των σωματείων ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, σε παρεμβάσεις τους ανέδειξαν τη σφοδρή επίθεση σε βάρος των δικαιωμάτων των ναυτεργατών, των εργαζομένων.

Η κυβέρνηση της ΝΔ στις κατευθύνσεις των εφοπλιστών, των τραπεζιτών, των βιομηχάνων, προετοιμάζει το αντεργατικό νομοσχέδιο για να ξεθεμελιώσει βασικές κατακτήσεις πολλών χρόνων, όπως το 8ωρο, το δικαίωμα να πληρωνόμαστε την υπερωριακή απασχόληση, το δικαίωμα να αποφασίζουμε τον τρόπο, το χρόνο και την μορφή των διεκδικήσεων μας.

Στους ναυτεργάτες αυτό το αντεργατικό νομοσχέδιο αποτελεί συνέχεια του ν.4714/2020, που δίνει τη δυνατότητα και κατά την κρίση του εφοπλιστή, να μην εφαρμόζει τη ΣΣΕ στα υπό ελληνική σημαία ποντοπόρα καράβια σε Γ’ Πλοίαρχο, Γ’ Μηχανικό και πλήρωμα, αλλά μισθολόγια πείνας της ITF – ILO, όπως εφαρμόζονται στους αλλοδαπούς ναυτεργάτες και περιλαμβάνουν στο βασικό μισθό 48 ώρες εργασία την εβδομάδα!!! Παρεμβαίνει προκλητικά στη λειτουργία των ναυτεργατικών οργανώσεων, ενώ δίνει την δυνατότητα ακόμα και για την θέση του Α’ Πλοίαρχου να ναυτολογείται αλλοδαπός ναυτεργάτης, χωρίς να εφαρμόζεται η ΣΣΕ και η κοινωνική ασφάλιση.

Για τα οικονομικά της ΠΝΟ, αιχμή αποτελεί το βρώμικο αλισβερίσι με τις συμβάσεις που υπογράφει ο Γ.Γ με τους εφοπλιστές έναντι αμοιβής και με τη σύμφωνη γνώμη των δυνάμεων του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού, με αποτέλεσμα να μην εφαρμόζεται η αντίστοιχη  κλαδική  Σ.Σ.  Εργασίας και η κοινωνική ασφάλιση, για όλους τους ναυτεργάτες, απ’ όποια χώρα και αν προέρχονται, αλλά  οι ατομικές συμβάσεις.

Οι εξελίξεις επιβάλλουν να γίνουν αλλαγές στη δομή και τη λειτουργία της ομοσπονδίας, που διατηρεί το καταστατικό της εδώ και δεκαετίες, με βάση τον αντεργατικό νόμο 330/1976 και άλλα βασιλοχουντικά διατάγματα.

Αποτελεί επιτακτική ανάγκη ο εκδημοκρατισμός και η ανασύνταξη του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος και σε αυτή την κατεύθυνση θα πρωτοστατήσουν οι ταξικές δυνάμεις, καταθέτοντας ολοκληρωμένες θέσεις για το καταστατικό της ΠΝΟ.

Αυτή η εκφυλιστική κατάσταση που αντιμετωπίσαμε στην ΠΝΟ όλο το προηγούμενο διάστημα, αξιοποιείται από την κυβέρνηση για να περάσει μία σειρά από μέτρα παρέμβασης στη λειτουργία των συνδικάτων όπως για παράδειγμα τα ηλεκτρονικά μητρώα. Την πρώτη ευθύνη την έχουν εκείνα τα σωματεία τα οποία δεν παραδίδουν τα μητρώα τους για ενδελεχή έλεγχο και για τα οποία υπάρχουν πολλές και συγκεκριμένες καταγγελίες το προηγούμενο διάστημα για νοθεία. Όπως και το να μην εφαρμόζουν στα καταστατικά τους την απλή αναλογική 7 στα 13 σωματεία.

Για εμάς παραμένει ανοιχτό το ζήτημα με τα σωματεία αυτά.

Το Γενικό Συμβούλιο ομόφωνα ενέκρινε την απόφαση της Ε.Ε να καταψηφίσει τα οικονομικά της ΠΝΟ.

Καλούμε τους ναυτεργάτες να συμμετέχουν μαζικά και να περιφρουρήσουμε την 24ωρη Πανελλαδική Απεργία στις 3 Ιούνη, να μην τολμήσει η κυβέρνηση να καταθέσει το νομοσχέδιο τερατούργημα του Χατζηδάκη το οποίο έχει απορριφθεί από τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα. Να διεκδικήσουμε το δικαίωμα  για δουλειά με δικαιώματα, για τις δικές μας σύγχρονες ανάγκες.

Share.

Comments are closed.