ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ : Nα μην τολμήσει η κυβέρνηση να φέρει αυτό το νομοσχέδιο τερατούργημα

0
image_pdfimage_print

Η σύσταση της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για την αναμόρφωση του«Κώδικα Ιδιωτικού Ναυτικού Δικαίου», που επικαλείται και συγκρότησε η κυβέρνηση της ΝΔ, το υπουργείο Ναυτιλίας, στοχεύει στην ενσωμάτωση όλων των αντεργατικών νόμων, των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων. Όπως ο πρόσφατος ν.4714/2020, που επιδιώκει την κατάργηση των ΣΣΕ, της κοινωνικής ασφάλισης, των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων.

Η επιτροπή απαρτίζεται από πρόσωπα του υπουργείου Ναυτιλίας, την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, πανεπιστημιακούς και νομικούς, που είναι επιλογή της κυβέρνησης, για να χτυπηθεί ότι έχει απομείνει στα δικαιώματα των ναυτεργατών.

Κατ’ επανάληψη έχουμε υποβάλει τις προτάσεις μας, που περιλαμβάνονται στους άξονες:

■ Κατάργηση του ν.2687/53,του ν.4714/2020 και όλων των αντεργατικών νόμων, εφαρμογήτων Κλαδικών  Συλλογικών Συμβάσεων  Εργασίας, της κοινωνικής ασφάλισης, για  το  σύνολο  των ναυτεργατών  στα  πλοία, απ’ όποια χώρα και αν προέρχονται.

Πλήρη – σταθερή εργασία, με μείωση του εργάσιμου χρόνου, προσαρμογή των οργανικών συνθέσεων (με κατάργηση του ν.4150/2013) στις αυξημένες ανάγκες των πλοίων  και  της  προστασίας  της  ανθρώπινης  ζωής  στη  θάλασσα.

Κατάργηση του κανονισμού 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ν.2932/2001 για την απελευθέρωση της Ακτοπλοΐας  και  γενικότερα  των εσωτερικών  θαλάσσιων μεταφοράς  της  χώρας.

Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Δημόσιο και δωρεάν, καθολικό σύστημα Υγείας-Πρόνοιας.

Σωματεία ανεξάρτητα, ελεύθερα από το κράτος, την εργοδοσία και τους μηχανισμούς τους. Κατάργηση των νόμων που επιβάλλουν την παρέμβαση του κράτους στην εσωτερική λειτουργία των σωματείων, στο δικαίωμα στην απεργία και στη συνδικαλιστική δράση.

Την ίδια περίοδο η κυβέρνηση προετοιμάζει νέο αντεργατικό νομοσχέδιο, για να καταργήσει το8ωρο, να επεκτείνει τις ελαστικές μορφές εργασίας και με πρόσθετα εμπόδια στη συνδικαλιστική δράση.

Οι εξελίξεις επιβάλλουν ετοιμότητα και επαγρύπνηση, να μην τολμήσει η κυβέρνηση να φέρει αυτό το νομοσχέδιο τερατούργημα. Με οργανωτική προετοιμασία, συσκέψεις, συνεδριάσεις των Δ.Σ, της Ε.Ε της ΠΝΟ, να απαντήσουμε με απεργιακό αγώνα. Τιμάμε την Εργατική Πρωτομαγιά με ανάπτυξη της ταξικής πάλης, καθορίζοντας στόχους ενάντια στη πολιτική του κεφαλαίου και των εκπροσώπων του.

 

Share.

Comments are closed.