Τρίτη, Απρίλιος 20

ΠΕΜΕΝ – ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ – ΠΕΕΜΑΓΕΝ: Μέτρα ελέγχου και προστασίας των ναυτεργατών

0
image_pdfimage_print

Επανειλημμένες είναι οι παρεμβάσεις και οι καταγγελίες από τα  ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ – ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ – ΠΕΕΜΑΓΕΝ, από την πρώτη στιγμή της εκδήλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού. Απαίτησαν μέτρα ελέγχου και προστασίας των ναυτεργατών, σε όλες τις κατηγορίες των καραβιών.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, οι υπηρεσίες του Υπουργείου Ναυτιλίας και Υγείας, οι εφοπλιστικές εταιρείες, φέρουν την πλήρη ευθύνη για την επικίνδυνη κατάσταση, που διαμορφώνεται από την έλλειψη ουσιαστικών μέτρων για την πρόληψη και αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού στο κλάδο των ναυτεργατών.

Χαρακτηριστικό είναι και το πρόσφατο γεγονός, με το Ε/Γ-Ο/Γ πλοίο «ΚΥΔΩΝ» της ναυτιλιακής εταιρείας ANEK LINES, που εκτελεί δρομολόγια στα λιμάνια Σαν Ντομίνγκο και Σαν Χουάν, στην Καραϊβική, με 10 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού, κατόπιν υγειονομικού ελέγχου που πραγματοποιήθηκε και συνεχίζεται, στα μέλη του πληρώματος του.

Επαναλαμβάνουμε τη θέση μας, να σχεδιαστεί και να οργανωθεί άμεσα προληπτικός έλεγχος από τον ΕΟΔΥ για τους ναυτεργάτες, τους επιβάτες, στα καράβια της επιβατηγού ναυτιλίας και στις άλλες κατηγορίες και να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την υγεία των πληρωμάτων και των επιβατών.

Απαιτούμε:

  • Να παρθούν ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της υγείας των ναυτεργατών και των επιβατών στα καράβια.
  • Άμεσα να οργανωθεί προληπτικός έλεγχος από τον ΕΟΔΥ για τους ναυτεργάτες στα καράβια της επιβατηγού ναυτιλίας και στις άλλες κατηγορίες.
  • Με ευθύνη της κυβέρνησης και των εφοπλιστικών εταιρειών κάθε πλοίο να εξοπλιστεί με όλα τα απαραίτητα υλικά για τον καθαρισμό και την απολύμανση όλων των χώρων και για την ατομική προστασία των ναυτεργατών όπως κατάλληλα καθαριστικά, μάσκες, αντισηπτικά κ.ά.
  • Καμία απόλυση, καμία μείωση των οργανικών συνθέσεων των καραβιών, ενάντια στην εργασιακή ζούγκλα, στα απάνθρωπα ωράρια δουλειάς, στην απλήρωτη εργασία.

 

Share.

Comments are closed.