Δευτέρα, 3 Αυγούστου

ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ: Καλούμε τους ναυτεργάτες όλων των ειδικοτήτων να δυναμώσει ο αγώνας για ΣΣΕ, κοινωνική ασφάλιση

image_pdfimage_print

Το προμελετημένο έγκλημα σε βάρος των ΣΣΕ και των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, που συντελέστηκε με την ψήφιση των εκτρωματικών τροπολογιών σε σχέδιο νόμου για «φορολογικές παρεμβάσεις», προετοιμάστηκε από τους εφοπλιστές, την κυβέρνηση και τον εργοδοτικό – κυβερνητικό συνδικαλισμό της ΠΝΟ.

Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, με άμεση παρέμβαση σε χτεσινό δελτίο τύπου – καταγγελία, απαίτησαν να συνεδριάσει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ και να ληφθεί απόφαση για απεργιακές κινητοποιήσεις σε όλες τις κατηγορίες πλοίων.

Ο εργοδοτικός – κυβερνητικός συνδικαλισμός με την άρνηση του να συμμετέχει στη σημερινή συνεδρίαση της Ε.Ε, για την οργάνωση απεργιακών κινητοποιήσεων, επιβεβαιώνει τον διαχρονικά βρώμικο ρόλο του, στην υπηρεσία του εφοπλιστικού κεφαλαίου.

Προετοίμασαν σε συνεργασία με τους εφοπλιστές την τροπολογία, που καταργεί την εφαρμογή της κλαδικής ΣΣΕ στα υπό ελληνική σημαία καράβια και για τους Έλληνες ναυτεργάτες, που ναυτολογούνται σε ειδικότητες κατώτερου πληρώματος καθώς και στις ειδικότητες Ανθυποπλοίαρχου και Γ΄ Μηχανικού, εφαρμόζοντας μισθολόγια ITF (προβλέπει π.χ για την ειδικότητα του ναύτη βασικό μισθό 628$). Συνθήκες που επικρατούν για τους αλλοδαπούς ναυτεργάτες με τις βρώμικες συμφωνίες και το χρηματικό αλισβερίσι μεταξύ Γ.Γ της ΠΝΟ και την σύμφωνη γνώμη των άλλων σωματείων.

Το  ψεύτικο  επιχείρημα του υπουργού ναυτιλίας κ.Πλακιωτάκη ότι αυτή η τροπολογία θα αυξήσει τον αριθμό των πλοίων με ελληνική σημαία και θα αυξηθούν οι θέσεις εργασίας, έχει διατυπωθεί πάνω από 11 φορές από αντίστοιχους υπουργούς ναυτιλίας από το 1980 μέχρι σήμερα.

Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας του εφοπλιστικού κεφαλαίου, που συνεχίζει και η κυβέρνηση της ΝΔ, δεν οδήγησε στην αύξηση των υπό ελληνική σημαία πλοίων, αντίθετα χάθηκαν  χιλιάδες θέσεις εργασίας, για ναυτεργάτες με συγκροτημένα δικαιώματα. Αυτή η  διαχρονική αντιλαϊκή πολιτική διεύρυνε την ανασφάλιστη εργασία, δημιούργησε πάνω από 1 δις ευρώ οργανικό έλλειμα στο ΝΑΤ, με τραγικές συνέπειες στις συντάξεις, στην κοινωνική ασφάλιση.

Έχουν τεράστιες ευθύνες οι διοικήσεις των σωματείων που συνεχίζουν να αρνούνται τη μη κατάθεση και τον έλεγχο στα δικαιολογητικά των αρχαιρεσιών των σωματείων και να προχωρήσουμε στη σύγκλιση των οργάνων της ομοσπονδίας.

Καλούμε τους ναυτεργάτες όλων των ειδικοτήτων να δυναμώσει ο ταξικός αγώνας για ΣΣΕ, κοινωνική ασφάλιση, συνδικαλιστικά δικαιώματα για όλους. Να αναπτύξουμε πολύμορφες αγωνιστικές και απεργιακές κινητοποιήσεις, ενάντια στην υποταγή και τη μοιρολατρία, για τις δικές μας σύγχρονες ανάγκες.

Comments are closed.