Παρασκευή, 3 Ιουλίου

ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ : Για τα προβλήματα για τους ναυτεργάτες, τους κατοίκους της Θάσου

image_pdfimage_print

Από καταγγελία που λάβαμε και την επισυνάπτουμε από το σωματείο «Ενιαίο Συνδικάτο Ναυτεργατών Ν.Καβάλας», γίνεται αναφορά για τα προβλήματα που έχουν διαμορφωθεί αυτή την περίοδο για τους ναυτεργάτες, τους κατοίκους της Θάσου και σε συνδυασμό με τα δρομολόγια  που εφαρμόζονται.

Απαιτούμε την άμεση παρέμβαση του Υπουργείου και των υπηρεσιών του, για τα οξυμμένα προβλήματα που αναδεικνύονται από την καταγγελία του  σωματείου.

 

 

Επισυνάπτεται η καταγγελία του σωματείου

ΕΝΙΑΙΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ                                                                              31-05-2020

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ  Ν. ΚΑΒΑΛΑΣ                                                            Αρ. Πρ. :  21

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

            Έχουν περάσει πάνω από δύο μήνες από τότε που επιβλήθηκε η αναστολή δρομολογίων των τοπικών γραμμών ΘΑΣΟΥ-ΚΕΡΑΜΩΤΗΣ και ΠΡΙΝΟΥ –ΚΑΒΑΛΑΣ, αναγκαίο κακό που το δεχτήκαμε όλοι, εμείς οι ναυτεργάτες το υποστηρίξαμε και συμβάλαμε με όλες μας τις δυνάμεις ώστε να εξασφαλιστεί στην πράξη η υγειονομική προστασία και ασφάλεια του νησιού της Θάσου. Λειτουργήσαμε ως μέρος της υγειονομικής προστασίας του νησιού, ορισμένες φορές παρακινώντας τις αρχές και τους φορείς για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη εφαρμογή των μέτρων. Σαν επιβράβευση εισπράττουμε την αναστολή των συμβάσεων ναυτολόγησης και την ανεργία : περισσότεροι από το 70% από μας είμαστε  άνεργοι και σε αναστολή εργασίας. Ακόμα και το πολυσυζητημένο επίδομα των 800 Ευρώ δόθηκε σε μας τις τελευταίες μέρες του Μαΐου.

Οι δυσκολίες της κατάστασης που περνούμε, παρότι μπορεί, όπως λέγεται, να υπάρξει ανά πάσα στιγμή αναζωπύρωση της πανδημίας, και μάλιστα μέσα στην τουριστική κίνηση, δεν συνετίζουν τις εταιρείες που εκμεταλλεύονται τις τοπικές γραμμές, αντίθετα τις χρησιμοποιούν ως άλλοθι για ακόμα μεγαλύτερη κερδοφορία, για να πετύχουν ότι δεν πέτυχαν τα περασμένα χρόνια, όπως ο καθορισμός δρομολογίων χωρίς καμία συνεννόηση με μας και τους φορείς του νησιού, και φυσικά μόνο στη γραμμή Λιμένα-Κεραμωτής, με κύριο κριτήριο τη αρπαγή από την κάθε μία της μεγαλύτερες δυνατής μερίδας της τουριστικής κίνησης, αδιαφορώντας πλήρως για τις άλλες μεταφορικές ανάγκες, ακόμα και για την ενίσχυση, θωράκιση και γρηγορότερη επικοινωνία του Κέντρου Υγείας Πρίνου με την Καβάλα και το Νοσοκομείο. Το Κέντρο Υγείας Πρίνου έτσι κι αλλιώς πάντα δυσκολεύονταν στη λειτουργία , του γιατί είναι απομακρυσμένο από το κεντρικό νοσοκομείο του νομού που βρίσκεται στην Καβάλα, ακριβώς απέναντι από το Πρίνο αλλά σε απόσταση πολλών χιλιομέτρων για τα ασθενοφόρα που πρέπει να μεταβούν στον Λιμένα, στη  Κεραμωτή και από κει στη Καβάλα.

        Ακόμη σημαντικές επισκέψεις σε ιδιώτες γιατρούς και διάφορες υπηρεσίες  έχουν μείνει πίσω λόγω της πανδημίας και παρά την αποκατάσταση της ελεύθερης διακίνησης,  συνεχίζουν να μη γίνονται γιατί δεν έχει αποκατασταθεί η σύνδεση του Πρίνου με την Καβάλα. Παρόμοια  προβλήματα έχουν οι χρόνιοι ασθενείς και οι ευπαθείς ομάδες, καθώς και μαθητές και σπουδαστές, καθώς δύσκολα μετακινούνται από και προς το νησί. Δύσκολους και μακρινούς δρόμους ακολουθούν και τα διάφορα προϊόντα που τροφοδοτούν το νότιο μέρους του νησιού.

            Όμως, βγαίνοντας από  την πανδημία παρατηρούμε στη γραμμή της Θάσου–Κεραμωτής καθημερινά αύξηση επιβατών, οχημάτων και εμπορευμάτων. Δεν απέχει από την πραγματικότητα η εκτίμηση ότι λόγω της βελτίωσης του καιρού, της αναβολής και συσσώρευσης πολλών επισκέψεων στη Καβάλα και αντίστροφα, και  του ανοίγματος σε λίγες μέρες των συνόρων με τις γειτονικές χώρες η επιβατική κίνηση προσεγγίζει πλέον τα παλιά μεγέθη. Επομένως, εφόσον τα πλοία δέχονται πλέον και  μεταφέρουν τους μισούς επιβάτες (μέτρο προστασίας και ασφαλείας για την μετάδοση του κορωνοϊού που πρέπει να διατηρηθεί για μακρό ακόμη διάστημα, σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών), επιβάλλεται μια νέα προσέγγιση και μια ριζική αναδιάρθρωση των δρομολογίων, με αυξήσεις πλοίων και πληρωμάτων σε όλες τις γραμμές, ιδιαίτερα στη γραμμή Καβάλας-Πρίνου. Αν, καθώς λένε,  μπήκαμε σε νέα εποχή, αυτό πρέπει να αγγίξει και να επηρεάσει άμεσα και τον καθορισμό των δρομολογίων και την εκτέλεσή τους.

            Εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας με τα δρομολόγια που καθορίστηκαν τη τελευταία μέρα του μήνα, και μάλιστα παρά το γεγονός ότι μεταφέραμε στη Λιμενική Αρχή τις αντιρρήσεις και τις προτάσεις μας, και απαιτούμε να υπάρξει αμέσως νέα εξέταση του θέματος, καθώς έχουν ήδη εκφραστεί και μια σειρά φορείς της Καβάλας, ενώ ο Δήμος Θάσου σιωπά, συναινώντας σιωπηρά τόσο στη διαδικασία όσο και στα ίδια τα δρομολόγια που καθορίστηκαν.

            Σε κάθε περίπτωση απευθυνόμαστε στην επιτροπή ειδικών και την κυβέρνηση και ζητάμε :

            1) Την άμεση ενίσχυση του Κ.Υ. Πρίνου σε σχέση με την πρόληψη και την αντιμετώπιση μέσα στο καλοκαίρι περιστατικών COVID-19, συμπεριλαμβάνοντας και την καθημερινή επαναλειτουργία της γραμμής Πρίνου – Καβάλας.

            2) Την αύξηση των δρομολογίων της γραμμής Θάσου–Κεραμωτής σε σχέση με αυτά που καθορίστηκαν προχθές.

Comments are closed.