ΠΕΜΕΝ – ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ – ΠΕΕΜΑΓΕΝ: Διεκδικούμε ανανέωση και εφαρμογή των ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις στους  μισθού

Δημοσιεύτηκε στις

Στη συνεδρίαση της Ε.Ε της ΠΝΟ την Παρασκευή 27 Νοέμβρη συζητήθηκαν οι εξελίξεις για τις ΣΣΕ και την αναθεώρηση του Κώδικα Ιδιωτικού Ναυτικού Δικαίου.

Οι πρόεδροι των σωματείων ΠΕΜΕΝ – ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ – ΠΕΕΜΑΓΕΝ, στις παρεμβάσεις τους ανέδειξαν την πολύτιμη εμπειρία και παρακαταθήκη από τις μαζικές – μαχητικές απεργιακές κινητοποιήσεις στις 25 Οκτώβρη και 9 Νοέμβρη.  

Η καθολική συμμετοχή των ναυτεργατών όλων των ειδικοτήτων τόσο στην προετοιμασία αλλά και κατά τη διάρκεια της απεργίας στις 25 Οκτώβρη, παρότι η Παμπειραϊκή απεργία προκηρύχτηκε από 5 ναυτεργατικά σωματεία (ΠΕΜΕΝ, ΠΕΝΕΝ, ΠΕΑΘΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ) και υπονομεύτηκε από την πλειοψηφία της ΠΝΟ, σηματοδότησε την εξέλιξη στην αναθεώρηση του Κώδικα Ιδιωτικού Ναυτικού Δικαίου (ΚΙΝΔ).

Ο απεργιακός αγώνας των ναυτεργατών οδήγησε την κυβέρνηση και το Υπουργείο Εμπορικής  Ναυτιλίας σε υποχώρηση  από το αρχικό σχέδιο για την αναθεώρηση του ΚΙΝΔ και ιδιαίτερα στο άρθρο 162, που έδινε τη δυνατότητα στα πλαίσια της Διεθνής Σύμβασης Ναυτικής Εργασίας (ΔΣΝΕ) MLC 2006», να εφαρμόζονται τα ελάχιστα των Διεθνών Συμβάσεων, με μισθούς πείνας, με υποχρεωτική 48ωρη εργασία την εβδομάδα, περικοπές σε επιδόματα, άδειες, ασφαλιστικές εισφορές.

Στο τροποποιημένο άρθρο 162 το ΥΕΝ αναγκάστηκε να συμπεριλάβει την πρόταση των σωματείων και το απεργιακό αίτημα και τελικά αναγράφεται ότι: «Η Σύμβαση ναυτολόγησης, οι όροι εργασίας και τα δικαιώματα του ναυτικού, ρυθμίζονται από τις Συλλογικές Συμβάσεις Ναυτικής Εργασίας, που έχουν εφαρμογή».

Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται διαρκής ετοιμότητα και επαγρύπνηση για την απαρέγκλιτη τήρηση των ΣΣΕ σε όλες τις κατηγορίες πλοίων και την αποφυγή της αντικατάσταση τους από τη Διεθνή Σύμβαση Ναυτικής Εργασίας.   

Παρότι βρισκόμαστε στα τέλη Νοέμβρη, καμία συνάντηση μέχρι σήμερα δεν έχει πραγματοποιηθεί με τις εφοπλιστικές ενώσεις, για την ανανέωση και εφαρμογή των ΣΣΕ, ενώ όπως ενημέρωσε ο Γ.Γ της ΠΝΟ, προβλέπεται μια πρώτη συνάντηση με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) πριν τα Χριστούγεννα!!!

Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, πρότειναν  να πραγματοποιήσουμε 48ωρη Προειδοποιητική Πανελλαδική Απεργία στις 7 και 8 Δεκέμβρη, ενάντια στην αδιαλλαξία και προκλητική στάση των εφοπλιστών για τις ΣΣΕ.

Επίσης πρότειναν κατά τη διάρκεια της απεργίας να πραγματοποιηθούν παραστάσεις διαμαρτυρίας στα γραφεία της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (Ε.Ε.Ε), που αρνείται οποιαδήποτε συνάντηση από το 2010 και στο υπουργείο Ναυτιλίας προβάλλοντας τα οξυμμένα προβλήματα αλλά και την άρνηση του υπουργείου Εργασίας να αναδιανείμει στις ναυτεργατικές οικογένειες το αδιάθετο ποσό των 9 εκατ. ευρώ του Ειδικού Λογαριασμού Οικογενειακών Επιδομάτων Ναυτικών (ΕΛΟΕΝ).

 Η πρόταση των σωματείων μας, ψηφίστηκε με 4 υπέρ και 10 κατά, με την πλειοψηφία της ΠΝΟ, να επαναλαμβάνει για άλλη μια χρονιά, στις κατευθύνσεις των εφοπλιστών, την τακτική της κωλυσιεργίας, του συμβιβασμού, υπονομεύοντας τις αγωνιστικές διαθέσεις των ναυτεργατών.

Απευθύνουμε πλατύ κάλεσμα στους ναυτεργάτες  όλων των ειδικοτήτων. Να συνεχίσουμε με αγωνιστική αισιοδοξία από τις πρόσφατες απεργιακές κινητοποιήσεις και να δυναμώσουμε την αντίσταση, την ανυπακοή και τον αγώνα, ενάντια στην πολιτική των εφοπλιστών και των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων τους, που διαρκώς επιτίθενται στα δικαιώματα και στη ζωή μας.

Να διεκδικήσουμε την ανανέωση και εφαρμογή των ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις στους  μισθούς, ενάντια στην ακρίβεια και τον πληθωρισμό, οργανικές συνθέσεις για ασφαλείς συνθήκες δουλειάς, θέσεις εργασίας με δικαιώματα και μέτρα προστασίας των ανέργων, κοινωνικοασφαλιστική προστασία που να καλύπτει τις ανάγκες μας, ενάντια στην υποβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης και την φοροληστεία.

Περισσότερα

Σωματείο Εργαζ. Ιδιωτική Εκπαίδευση ” Ο ΒΥΡΩΝΑΣ” : Να παρθεί πίσω η απόλυση του προέδρου του σωματείου της Eurodrip

Το ΔΣ του σωματείου μας καταγγέλλει την εταιρία Eurodrip-Rivulis στα Οινόφυτα που προχώρησε στην...

Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Χανίων: Στήριξη στην απεργία του Πανελλήνιου Σωματείου Μουσικών του παραρτήματος Χανίων

Ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Ν. Χανίων υπογράφει το παρακάτω κείμενο και δείχνει την αλληλεγγύη...

Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Χανίων: Για τις εκλογές του Σωματείου

Ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χανίων χαιρετίζει τους συναδέλφους που έδειξαν εμπιστοσύνη στο σωματείο μας...