ΠΕΜΕΝ: Σοβαρά οικονομικά προβλήματα των ωρομίσθιων καθηγητών του ΚΕΣΕΝ/Μηχανικών

Δημοσιεύτηκε στις

Αίτηση λάβαμε και επισυνάπτουμε, από την Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών Δημόσιας Ναυτικής Εκπαίδευσης (Π.Ε.Ε.Δ.Ν.Ε), την οποία απέστειλε στο υπουργείο Ναυτιλίας, για τους ωρομίσθιους καθηγητές του ΚΕΣΕΝ/Μηχανικών οι οποίοι αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, με αφορμή την διακοπή των μαθημάτων του ΚΕΣΕΝ από τις 11 Μάρτη όπως και των ΑΕΝ, λόγω των μέτρων για την επιδημία του κορωνοϊού.

Απαιτούμε όπως ο υπουργός Ναυτιλίας να λάβει σοβαρά υπόψη το πρόβλημα των ωρομίσθιων καθηγητών του ΚΕΣΕΝ/Μηχανικών, που δεν είναι οι μόνοι καθηγητές στην ναυτική εκπαίδευση, που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, με σοβαρές επιπτώσεις και για τις οικογένειες τους.

Υ.Γ: Επισυνάπτεται η αίτηση των ωρομίσθιων καθηγητών του ΚΕΣΕΝ/Μηχανικών

ΠΡΟΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

( ΔΙΑ ΤΗΣ Π.Ε.Ε.Δ.Ν.Ε.)

ΑΙΤΗΣΗ

Όπως γνωρίζετε, δυνάμει της απόφασης του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Κυρίου Γιάννη Πλακιωτάκη διεκόπη η εκπαιδευτική λειτουργία των δημοσίων σχολών εμπορικού ναυτικού, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και το ΚΕΣΕΝ από τις 11 Μαρτίου 2020 και για τις επόμενες 14 ημέρες. Η εν λόγω απόφαση ελήφθη στο πλαίσιο των αποφάσεων της κυβέρνησης για την αναστολή της εκπαιδευτικής λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας για προληπτικούς λόγους με στόχο την μείωση της διασποράς του κορωνοϊού  COVID- 19.

Λόγω των έκτακτων γεγονότων, τα οποία συνιστούν ανωτέρα βία, εξεδόθη η πράξη νομοθετικού περιεχομένου με τίτλο « Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορωνοϊού COVID- 19 και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσής του, η οποία δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ, τεύχος πρώτο, αριθμός φύλλου 55. Βάσει αυτής υποχρεωθήκαμε να  σταματήσουμε την εργασία μας, ήτοι τη διδασκαλία μαθημάτων στο ΚΕΣΕΝ/ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ, καθότι κρίθηκε ότι ο συγχρωτισμός πολλών ανθρώπων σε αίθουσες διδασκαλίας θα προκαλέσει αύξηση της διασποράς του ιού μεταξύ μας και όχι μείωση αυτής.

Πέρα όμως από τα ζητήματα υγείας με την αναστολή των εργασιών μας, που μας επιβλήθηκε από το Υπουργείο, ύστερα από απόφαση της Κυβέρνησης, ανακύπτουν και σοβαρά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα, τα οποία μαστίζουν κυρίως τους οικονομικά ασθενέστερους, όπως είμαστε εμείς οι ωρομίσθιοι καθηγητές του ΚΕΣΕΝ/ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ, οι οποίοι αν και επί χρόνια προσφέρουμε τα μέγιστα για να λειτουργεί σωστά και να παρέχει τις υπηρεσίες ποιότητας ως προς τη διδασκαλία των μαθημάτων του, το ΚΕΣΕΝ./ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ, το οποίο ως γνωστόν βασίζεται για την παροχή των υπηρεσιών του, σε ποσοστό 80 % σε ωρομίσθιους καθηγητές και στην ευγενή τους προσφορά και στο ζήλο τους, στις κρίσιμες στιγμές δεν λαμβάνουμε τη συμπαράσταση και τη βοήθεια, που αρμόζει στις περιστάσεις από το Υπουργείο Σας.

Ειδικότερα, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, ως ωρομίσθιοι καθηγητές πληρωνόμαστε κάθε μήνα, ανάλογα με το σύνολο των ωρών, που έχουμε διδάξει. Εάν λοιπόν κάποιο μήνα δεν διδάξουμε ένα ελάχιστο αριθμό ωρών, τότε ανακύπτουν προβλήματα τόσο με τη μηνιαίο μισθό μας, όσο και με την κοινωνικοασφαλιστική μας κάλυψη, αφού ανάλογα με τις διδαχθείσες ώρες καταβάλλεται και η εισφορά του εργοδότη ως προς τις εισφορές του.

Κατά το μήνα Μάρτιο, που διανύουμε είναι βέβαιο ότι οι ώρες εργασίας όλων μας θα είναι κατά πολύ μειωμένες αφού ουσιαστικά εργαστήκαμε τις πρώτες δέκα ημέρες, ενώ για τις υπόλοιπες, λόγω και της ραγδαίας εξάπλωσης του κορωνοϊού, το πλέον βέβαιο είναι ότι δεν θα μπορέσουμε να εργαστούμε.

Υπάρχει μάλιστα η πιθανότητα να μην εργαστούμε ούτε το πρώτο δεκαήμερο του μήνα Απριλίου, σε περίπτωση που τα μέτρα που ελήφθησαν δεν αποδώσουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, οπότε θα μπορέσουμε να εργαστούμε ξανά τις τελευταίες ημέρες του Απριλίου.

Θα είμαστε λοιπόν για περίπου δύο μήνες, χωρίς τη θέλησή μας υπερήμεροι ως προς την παροχή εργασίας, για λόγους όμως που δεν μας αφορούν και δεν έχουν σχέση με εμάς, αλλά αποτελούν ανωτέρα βία,  καθώς εάν μια επιχείρηση ή ένα Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, όπως είναι το ΚΕΣΕΝ/ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ αποφασιστεί να αναστείλει τη λειτουργία του, εμείς οι ωρομίσθιοι καθηγητές, χωρίς καμία υπαιτιότητα από μέρους μας, αντιμετωπίζουμε σοβαρό πρόβλημα βιοπορισμού,  ενώ δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να ανταποκριθούμε και να ανταπεξέλθουμε στις τρέχουσες καθημερινές και μηνιαίες οικονομικές μας υποχρεώσεις.

Πολλοί από εμάς έχουμε πάγια μηνιαία έξοδα, όπως είναι ενοίκια, πληρωμή λογαριασμών των κοινωφελών οργανισμών, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, κοινωνικοασφαλιστικές κατά μήνα υποχρεώσεις, οικογενειακές υποχρεώσεις, ή ακόμα και δάνεια από τράπεζες τα οποία δυστυχώς δεν μπορούν να ανασταλούν για όσο χρονικό διάστημα δεν μπορούμε απολύτως ανυπαίτια από την πλευρά μας να εργαστούμε και να αμειφθούμε. Είναι βέβαιο συνεπώς ότι όλη αυτή η κατάσταση έχει ανατρέψει τον ατομικό και οικογενειακό μας προγραμματισμό και μας έχει προκαλέσει ανεπανόρθωτη οικονομική βλάβη, που δεν μπορεί να ισοσκελιστεί από μελλοντικές απολαβές από μισθούς, καθώς όπως γνωρίζετε, όταν ένα χρέος παραμείνει ανεξόφλητο επιβαρύνεται με τόκους και προσαυξήσεις, τα οποία πολλές φορές είναι μεγαλύτερα από το αρχικό κεφάλαιο.

Αξίζει δε να σημειωθεί από την πλευρά μας ότι η σύμβαση που υπογράψαμε το Σεπτέμβριο του έτους 2019, όριζε ότι θα προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας μέχρι και τα μέσα Ιουλίου, δηλαδή για μια περίοδο σχεδόν δέκα μηνών.

Δεν είναι λοιπόν δυνατόν, ενώ γνωρίζαμε ότι θα εργαστούμε για 10 μήνες, τηρώντας από την πλευρά μας τα συμφωνηθέντα,  εν τέλει να καταλήξουμε να εργαζόμαστε για μόλις επτά μήνες, με όσες δυσμενείς συνέπειες μπορεί να έχει αυτό στις προσωπικές και οικογενειακές μας σχέσεις.

Περαιτέρω καθίσταται εξαιρετικά πιθανό το γεγονός οι περισσότεροι εξ ημών, εφόσον δεν αμειβόμαστε από την εργασία μας στις δημόσιες σχολές, ενώ παράλληλα διαθέτουμε τα προσόντα για να παρέχουμε την εργασία μας σε τρίτους ιδιώτες, όταν πλέον θα κληθούμε να επανέλθουμε στην εργασία μας και να παράσχουμε τις υπηρεσίες μας, εφόσον η κατάσταση αυτή διαρκέσει πέραν των δύο μηνών, να αναγκαστούμε, για να εξεύρουμε τα προς το ζην,   να απασχοληθούμε σε τρίτους ιδιώτες, οι οποίοι επιθυμούν να μας απασχολήσουν για δικό τους όφελος και να μην είμαστε σε θέση να παρέχουμε τις υπηρεσίες μας, από λόγους που υπερβαίνουν τη θέλησή μας. 

Επειδή στη διάταξη του άρθρου 2 του Συντάγματος περ. 1 ορίζεται ότι: « O σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου αποτελούν την πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας.» 

Επειδή στη διάταξη του άρθρου 5 του Συντάγματος περ. 1 ορίζεται ότι: «Kαθένας έχει δικαίωμα να αναπτύσσει ελεύθερα την προσωπικότητά του και να συμμετέχει στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της Xώρας, εφόσον δεν προσβάλλει τα δικαιώματα των άλλων και δεν παραβιάζει το Σύνταγμα ή τα χρηστά ήθη.» 

Επειδή στη διάταξη του άρθρου 22 του Συντάγματος ορίζεται ότι: « H εργασία αποτελεί δικαίωμα και προστατεύεται από το Kράτος, που μεριμνά για τη δημιουργία συνθηκών απασχόλησης όλων των πολιτών και για την ηθική και υλική εξύψωση του εργαζόμενου αγροτικού και αστικού πληθυσμού.
Όλοι οι εργαζόμενοι, ανεξάρτητα από φύλο ή άλλη διάκριση, έχουν δικαίωμα ίσης αμοιβής για παρεχόμενη εργασία ίσης αξίας.»

Επειδή στη διάταξη του άρθρου 656 Α.Κ. ορίζεται ότι: «Αν ο εργοδότης έγινε υπερήμερος ως προς την αποδοχή της εργασίας ο εργαζόμενος έχει δικαίωμα να απαιτήσει την πραγματική απασχόλησή του, καθώς και το μισθό για το διάστημα που δεν απασχολήθηκε. Δικαίωμα να απαιτήσει το μισθό έχει ο εργαζόμενος και στην περίπτωση που η αποδοχή της εργασίας είναι αδύνατη από λόγους που αφορούν στον εργοδότη και δεν οφείλονται σε ανώτερη βία. Στις ανωτέρω περιπτώσεις ο εργαζόμενος δεν είναι υποχρεωμένος να παράσχει την εργασία σε άλλο χρόνο. Ο εργοδότης, όμως, έχει δικαίωμα να αφαιρέσει από το μισθό καθετί που ο εργαζόμενος ωφελήθηκε από τη ματαίωση της εργασίας ή από την παροχή της αλλού.»  

Επειδή στη διάταξη του άρθρου 657 Α.Κ. ορίζεται ότι: «Ο εργαζόμενος διατηρεί την αξίωσή του για το μισθό, αν ύστερα από 10ήμερη τουλάχιστον παροχή εργασίας εμποδίζεται να εργασθεί από σπουδαίο λόγο που δεν οφείλεται στην υπαιτιότητά του. Ο εργοδότης έχει το δικαίωμα να αφαιρέσει από το μισθό τα ποσά που εξαιτίας του εμποδίου καταβλήθηκαν στον εργαζόμενο από ασφάλιση υποχρεωτική κατά το νόμο.» . Το άρθρο 658 του Αστικού Κώδικα αναφέρει τα ακόλουθα: «Το χρονικό διάστημα κατά το οποίο διατηρείται, σύμφωνα με το προηγούμενο άρθρο, η αξίωση για το μισθό σε περίπτωση εμποδίου, δεν μπορεί να υπερβαίνει τον ένα μήνα, αν το εμπόδιο εμφανίσθηκε ένα τουλάχιστον έτος μετά την έναρξη της σύμβασης, και το μισό μήνα σε κάθε άλλη περίπτωση. Η αξίωση για το διάστημα αυτό υπάρχει και αν ακόμη ο εργοδότης κατάγγειλε τη μίσθωση, επειδή το εμπόδιο του παρείχε το δικαίωμα αυτό.». 

Από τις παραπάνω διατάξεις συνάγεται ότι για να διατηρηθεί η αξίωση του εργαζομένου για το μισθό, μολονότι δεν παρέχει εργασία, πρέπει το κώλυμα για παροχή εργασίας να οφείλεται σε σπουδαίο λόγο, ήτοι σε λόγο που κατά την καλή πίστη και τα χρηστά και συναλλακτικά ήθη, καθιστά δικαιολογημένη τη μη παροχή εργασίας. Να μη μπορεί, δηλαδή, κατά την καλή πίστη και τα χρηστά και συναλλακτικά ήθη, να αξιωθεί από το μισθωτό η παροχή εργασίας εξαιτίας του σπουδαίου λόγου. Σπουδαίος λόγος αποχής από την εργασία μπορεί να είναι οποιοδήποτε πραγματικό περιστατικό που αναφέρεται είτε στο πρόσωπο του μισθωτού και γενικότερα στη δική του «σφαίρα», είτε σε πραγματικό γεγονός που δημιουργεί αντικειμενική αδυναμία  παροχής εργασίας (Αγαλλόπουλος, Εργατικό Δίκαιο, 1958, σελ. 211-212, Κουκιάδης, Εργατικό Δίκαιο – Ατομικές εργασιακές σχέσεις και δίκαιο της ευελιξίας της εργασίας, 2017, σελ. 677-678, Ζερδελής, Εργατικό Δίκαιο – Ατομικές εργασιακές σχέσεις, 2015, σελ. 736-740, Βλαστός, Σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, 1990, σελ. 590-591, Γεωργιάδης-Σταθόπουλος Ειδικό Ενοχικό Δίκαιο, 1980, σελ. 495, ΑΠ 328/1976, ΕφΠειρ 917/1996, ΠρΑθ 3219/1974, ΠρΚω 15/1961). 

Εν περιπτώσει αδυναμίας παροχής της εργασίας λόγω αφενός μεν υπάρξεως ανυπαιτίου κωλύματος (πλήρωσις προϋποθέσεων εφαρμογής άρθρων 657 και 658 ΑΚ) και αφ’ ετέρου λόγω υπερημερίας εργοδότου (πλήρωσις προϋποθέσεων εφαρμογής άρθρου 656 ΑΚ), κατά την γνώμη ιδίως των θεωρητικών, οφείλεται εκ των άρθρων 657 – 658 μισθός στον απέχοντα μισθωτό, ακόμη και αν η αδυναμία αποδοχής της εργασίας (υπερημερία) του εργοδότου οφείλεται σε ανωτέρα βία (βλ. σχετικές απόψεις της θεωρίας στην Μελ. Χ. Γκούτου – ΔΕΝ 2005, τεύχος 1453 σελ. 906 – 907.  Επίσης βλ. την Ειρην. Χαλκίδος 146/09 – ΔΕΝ 2009 σελ. 700 και την Πολ. Πρωτ. Βόλου 130/08 – ΔΕΝ 2009 σελ. 697). Ειδικώς για την περίπτωση ανωτέρας βίας, όταν κατά το άρθρο 656 ΑΚ απαλλάσσεται ο εργοδότης από την υποχρέωση καταβολής μισθού, πρέπει βάσει των ανωτέρω να γίνει διάκριση μεταξύ αφ’ ενός μεν μισθωτών διατηρούντων το δικαίωμα λήψεως αποδοχών βάσει των άρθρων 657 – 658 Α.Κ. κατά το συγκεκριμένο εργασιακό έτος, και αφ’ ετέρου μη εχόντων το δικαίωμα αυτό λόγω μη συμπληρώσεως 10ημερου παροχής εργασίας η λόγω εξαντλήσεως του δικαιώματος αυτού λόγω άλλου ανυπαιτίου κωλύματος. Στην πρώτη περίπτωση ο εργοδότης οφείλει τις αποδοχές, ενώ στην δεύτερη απαλλάσσεται. 

Ενόψει των προρρηθέντων και επειδή ευρισκόμαστε σε δυσχερή οικονομική, αλλά και κοινωνική κατάσταση, σεβόμενοι το γεγονός ότι προέχει η δημόσια υγεία και η ασφάλεια των πολιτών, εκτιμούμε ότι για όσο χρόνο δεν δυνάμεθα να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας, από γεγονός, που αποτελεί ανωτέρα βία, για το οποίο δεν φέρουμε κάποια ευθύνη, ούτε έχουμε κάποια υπαιτιότητα, θα πρέπει να προβλεφθεί μια έκτακτη ειδική αποζημίωση για την κάλυψη των στοιχειωδών βιοτικών μας αναγκών και κάθε λογής υποχρέωσής μας.

Καθίσταται λοιπόν αδήριτη ανάγκη,  η καταβολή από μέρους σας ενός κονδυλίου, το οποίο θα μας στηρίζει οικονομικά και δεν θα μας αφήνει να νιώσουμε απολύτως εγκαταλελειμμένοι. Λαμβανομένης υπόψη της επιστημονικής μας επάρκειας, αφού όλοι μας είμαστε τουλάχιστον απόφοιτοι σχολών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, της επαγγελματικής μας εμπειρίας και των επαγγελματικών μας προσόντων και χαρακτηριστικών, θα πρέπει να μας καταβληθεί μηνιαία έκτακτη αποζημίωση, η οποία δεν μπορεί να είναι κατώτερη καθ’ έκαστον του ποσού των οκτακοσίων (800) ευρώ.

Περισσότερα

Εργατικό Κέντρο Φωκίδας: Για το εργατικό ατύχημα σε εργολαβία στους Ευρωπαϊκούς Βωξίτες

Εργατικό ατύχημα συνέβη χθες σε στοά που εκμεταλλεύεται η εταιρεία Ευρωπαϊκοί Βωξίτες, όταν εργαζόμενος...

Σωματείο Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ: Συνεχίζουμε να παλεύουμε για την επαναλειτουργία της

Για την κατάσταση που επικρατεί στις οικογένειες των απολυμένων της ΛΑΡΚΟ και στα ΛΑΡΚΟΧΩΡΙΑ...

Εργατικό Κέντρο Πειραιά: Καταγγέλλει την επίθεση με χημικά και ΜΑΤ σε εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πειραιά καταγγέλλει την προχθεσινή επίθεση με χημικά και ΜΑΤ σε εκπαιδευτικούς,...