ΠΕΜΕΝ – Καταγγέλλουμε και απαιτούμε την απόσυρση των διατάξεων έκτρωμα για την αναμόρφωση του ΚΙΝΔ

Δημοσιεύτηκε στις

Οι αποσπασματικές διατάξεις, για την αναμόρφωση του «Κώδικα Ιδιωτικού Ναυτικού Δικαίου» (ΚΙΝΔ), που μας χορηγήθηκαν από την ΠΝΟ, επιβεβαιώνουν τη θέση μας όπως την είχαμε διατυπώσει στις 09/04/2021, με αφορμή τη σύσταση της  νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για την αναμόρφωση του.

Συγκεκριμένα επισημαίναμε ότι «στοχεύει στην ενσωμάτωση όλων των αντεργατικών νόμων, των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, όπως ο ν.4714/2020, που επιδιώκει την κατάργηση των ΣΣΕ, της κοινωνικής ασφάλισης, των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων».

Η επιτροπή η οποία απαρτίζεται από πρόσωπα του υπουργείου Ναυτιλίας, την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, πανεπιστημιακούς και νομικούς, που είναι επιλογή της κυβέρνησης, στην τροποποίηση του ΚΙΝΔ και συγκεκριμένα στο άρθρο 162 αναφέρει «Η Σύμβαση ναυτολόγησης, οι όροι εργασίας και τα δικαιώματα του ναυτικού, ρυθμίζονται από τη Διεθνή Σύμβαση Ναυτικής Εργασία 2006»!!! Την κύρωση της Διεθνούς Σύμβασης Εργασίας ν.4078/2012 ψήφισαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ.

Αυτή η διατύπωση αποτελεί ταφόπλακα των ΣΣΕ σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, δίνει τη δυνατότητα στους εφοπλιστές να εφαρμόζουν τα ελάχιστα των Διεθνών Συμβάσεων (ITF, IBF, ILO κά), δηλαδή μισθοί πείνας, χωρίς κοινωνική ασφάλιση.

Καταγγέλλουμε και απαιτούμε την απόσυρση των διατάξεων έκτρωμα για την αναμόρφωση του ΚΙΝΔ.

Άμεσα να συνεδριάσει η Ε.Ε της ΠΝΟ, για τη λήψη αγωνιστικών και απεργιακών κινητοποιήσεων, ενάντια στις συνθήκες γαλέρας, που θέλουν να επιβάλουν εφοπλιστές – κυβέρνηση με ναυτεργάτες χωρίς δικαιώματα.

Καλούμε τους ναυτεργάτες να αγωνιστούμε για:

■ Κατάργηση του ν.2687/53, του ν.4714/2020 και όλων των αντεργατικών νόμων, εφαρμογή των Κλαδικών  Συλλογικών Συμβάσεων  Εργασίας, της κοινωνικής ασφάλισης, για  το  σύνολο  των ναυτεργατών  στα  πλοία, απ’ όποια χώρα και αν προέρχονται.

Πλήρη – σταθερή εργασία, με μείωση του εργάσιμου χρόνου, προσαρμογή των οργανικών συνθέσεων (με κατάργηση του ν.4150/2013) στις αυξημένες ανάγκες των πλοίων  και  της  προστασίας  της  ανθρώπινης  ζωής  στη  θάλασσα.

Κατάργηση του κανονισμού 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ν.2932/2001 για την απελευθέρωση της Ακτοπλοΐας  και  γενικότερα  των εσωτερικών  θαλάσσιων μεταφοράς  της  χώρας.

Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Δημόσιο και δωρεάν, καθολικό σύστημα Υγείας – Πρόνοιας.

Περισσότερα

Κινητοποίηση εκπαιδευτικών στο υπ.Παιδείας για την κάλυψη των κένων στα σχολεία(ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)

Κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε χθές στο υπ.Παιδείας από σωματεία εκπαιδευτικών με κύριο αίτημα την κάλυψη των...

Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών: Άλλο ένα βήμα στην υποχρηματοδότηση και εμπορευματοποίηση των σχολείων

Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για κατάργηση Σχολικών Επιτροπών και Δημοτικών Επιτροπών Παιδείας (ΔΕΠ) Άλλο ένα...

Εργατικό Κέντρο Εύβοιας: Αλληλεγγύη στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ

Όλοι και όλες στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 4/10/2023, στις 12:30, στο Υπουργείο Οικονομικών Οι...