Παρέμβαση του ΠΑΜΕ στο προεδρικό Συμβούλιο της ΠΣΟ

image_pdfimage_print

Αγαπητοί συνάδελφοι, εκ μέρους της ΕΓ του ΠΑΜΕ, των ταξικών συνδικάτων της Ελλάδας θέλουμε να ευχαριστήσουμε το Προεδρικό Συμβούλιο της ΠΣΟ, τα μέλη και τους φίλους της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας για την σταθερή τους στήριξη και αλληλεγγύη όλα αυτά τα χρόνια στους εργαζόμενους της Ελλάδας. Ειδικότερα θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε για την μεγάλη τιμή να είστε σήμερα εδώ μαζί μας, στην επέτειο των 20 χρόνων από την δημιουργία του ΠΑΜΕ.

Το ΠΑΜΕ, τα ταξικά συνδικάτα της Ελλάδας, ως κομμάτι του Παγκόσμιου Ταξικού Συνδικαλιστικού Κινήματος θα συνεχίσουν να δίνουν με αυταπάρνηση τον αγώνα για την ισχυροποίηση της ταξικής γραμμής πάλης των συνδικάτων, για την ισχυροποίηση της ΠΣΟ, για την οριστική κατάργηση της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης.

Αγαπητοί συνάδελφοι, συμφωνούμε με το Σχέδιο Δράσης που προτείνεται. Πιστεύουμε ότι η συζήτηση του Προεδρικού Συμβουλίου είναι σημαντικό να σταθεί σε ορισμένα σημεία.

Στην Ευρώπη η αντεργατική επίθεση κλιμακώνεται παράλληλα με την άνοδο της καταστολής και της περιστολής των δημοκρατικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων.

Συγκεκριμένα στην Ελλάδα ενώ η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ λέει από τον Αύγουστο ότι η χώρα βγήκε από τα Μνημόνια, από τότε μέχρι σήμερα δεν έχει καταργήσει ούτε έναν από τους 700 αντεργατικούς νόμους που επιβλήθηκαν την περίοδο των μνημονίων. Ταυτόχρονα οι εργαζόμενοι της Ελλάδας αντιμετωπίζουν την παρακάτω κατάσταση:

  • την τελευταία τριετία αυξήθηκαν Κατά 66,3% όσοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στην Εφορία και βρίσκονται αντιμέτωποι με αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.
  • Το 31,4% των εργαζομένων δουλεύουν με μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση.
  • Το 2018, 1 στους 5 εργαζόμενους δούλευε με ελαστικές μορφές απασχόλησης, από 1 στους 10 που ήταν το 2013.
  • Το 57,41% των νέων θέσεων εργασίας είναι με συμβάσεις μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης.
  • Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για το 2019 επέβαλλε 1 δισ. ευρώ περισσότερους φόρους για τα λαϊκά στρώματα, την ίδια στιγμή που μείωσε τη φορολογία στο μεγάλο κεφάλαιο και στα κέρδη του από 15 σε 10%
  • Ταυτόχρονα η Κυβέρνηση προχωρά σε χιλιάδες απολύσεις αναπληρωτών δασκάλων από τα σχολεία, ενώ στις κινητοποιήσεις των δασκάλων για το δικαίωμα τους στην δουλειά απάντησε με βία
  • Ενώ προωθούνται οι πλειστηριασμοί χιλιάδων σπιτιών εργαζομένων και χρεωμένων ανθρώπων από τις τράπεζες

Παράλληλα, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχει στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και δίνει το 2% του ΑΕΠ, 4 δισ. ευρώ δηλαδή, κάθε χρόνο, για ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς, που καμία σχέση έχουν με την άμυνα της χώρας, αλλά μόνο με επιθετικά σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, την ίδια στιγμή που ο λαός υποφέρει. Για αυτό το λόγο προωθεί την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, ώστε να μπλοκαριστεί η επιρροή Ρωσίας και Κίνας στα Βαλκάνια. Σε αυτές τις εξελίξεις σημειώνουμε την προκλητική στήριξη της Ελληνικής κυβέρνησης στο κράτος δολοφόνο του Ισραήλ και με την πρόσφατη Σύνοδο Ελλάδας-Ισραήλ-ΗΠΑ-Κύπρου, λίγες μέρες πριν οι ΗΠΑ αναγνωρίσουν την ισραηλινή κατοχή στα υψίπεδα του Γκολάν και ξεκινήσουν νέοι δολοφονικοί βομβαρδισμοί του Ισραήλ εναντίον των Παλαιστινίων. Την ίδια στιγμή η Ελληνική Κυβέρνηση εφαρμόζει μια βάρβαρη πολιτική ενάντια σε πρόσφυγες και μετανάστες, εφαρμόζοντας την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας.

Η αντεργατική επίθεση ΕΕ-Κυβερνήσεων-Επιχειρηματικών Ομίλων, δεν θα ήταν τόσο καταστροφική αν δεν είχαν την στήριξη δυνάμεων μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα που προωθούν τη λογική της «ταξικής συνεργασίας», που προωθούν τις θέσεις των εργοδοτών μέσα στους εργαζόμενους. Τέτοιες δυνάμεις και στην Ελλάδα είναι τα μέλη των ΣΕΣ-ΙΤΟΥΚ, οι ηγεσίες των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ που συνυπέγραψαν τις μειώσεις μισθών των εργαζομένων της Ελλάδας. Παρέδωσαν το δικαίωμα της Απεργίας και των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων.

Όμως, για να αντιμετωπίσουν την δράση των αγωνιστών εργαζομένων αυτές οι συνδικαλιστικές δυνάμεις έφτασαν σε νέα επίπεδα. Ενόψει του Συνεδρίου της Συνομοσπονδίας Εργαζομένων Ελλάδας, αυτές οι δυνάμεις επιχείρησαν να βάλουν μέσα στα συνδικάτα τους ίδιους τους εργοδότες! Σε αυτή τους την προσπάθεια, εκτός από εκλογικές νοθείες, εκβιασμούς και μηχανισμούς, έφτασαν στο σημείο να χρησιμοποιήσουν μυστικούς αστυνομικούς, ΜΑΤ, μπράβους και ποινικούς, εναντίον των πραγματικών εργαζομένων. Μάλιστα, αυτές τις βρώμικες πρακτικές συνδικαλιστικής μαφίας, που καμία σχέση δεν έχουν με συνδικάτα εργατών, ήρθαν να στηρίξουν οι ΙΤΟΥΚ-ΣΕΣ παρεμβαίνοντας στις εσωτερικές διαδικασίες του ελληνικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Φυσικά δεν μας κάνει έκπληξη αφού αντίστοιχες προκλητικές παρεμβάσεις κάνουν οι ΙΤΟΥΚ-ΣΕΣ σε όλο τον κόσμο, είτε στηρίζοντας την επέμβαση των ΗΠΑ στην Βενεζουέλα, τους τζιχαντιστές-μισθοφόρους στην Συρία, είτε στηρίζοντας το δολοφονικό εμπάργκο εναντίον της Κούβας και πολλά άλλα. Η μόνη περίπτωση που οι ΙΤΟΥΚ-ΣΕΣ δεν θα πουν λέξη είναι όταν οι το Ισραήλ δολοφονεί τον λαό της Παλαιστίνης, ή οι ΗΠΑ το ΝΑΤΟ και η ΕΕ κάνουν πραξικόπημα στην Ουκρανία και επιβάλλουν μια φασιστική κυβέρνηση.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Παρά τις αρνητικές συνθήκες, πιστεύουμε και αισιοδοξούμε ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να ανατρέψουν τον αρνητικό συσχετισμό. Οι εργαζόμενοι μπορούν να βάλουν εμπόδια, να μπλοκάρουν και να ανατρέψουν τις αντεργατικές πολιτικές.

Για αυτό σήμερα χρειαζόμαστε ακόμη περισσότερο συνδικάτα μαζικά, με παρουσία και δράση σε κάθε εργοστάσιο, κάθε χώρο δουλειάς. Συνδικάτα με καθαρό μέτωπο ενάντια στους επιχειρηματικούς ομίλους, ενάντια στις Κυβερνήσεις και τους συνδικαλιστές που υπηρετούν τα κέρδη των αφεντικών και για αυτό πουλάνε τα δικαιώματα των εργατών. Συνδικάτα με ρίζες στους εργαζόμενους, με δημοκρατικές, ανοιχτές διαδικασίες, που ενώνουν τους εργαζόμενους ενάντια στην ενιαία επίθεση. Συνδικάτα που καλλιεργούν την αλληλεγγύη, τον διεθνισμό, την κοινή δράση των εργαζομένων όλων των χωρών ενάντια στην εκμετάλλευση και τον ιμπεριαλισμό.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Σήμερα που συμπληρώνονται 20 χρόνια ζωής και δράσης του ΠΑΜΕ, από αυτό εδώ το βήμα θέλουμε να ευχαριστήσουμε την Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία, τα μέλη και τους φίλους από κάθε γωνιά του κόσμου για την σταθερή τους αλληλεγγύη, την συντροφική στήριξη και βοήθεια στους αγώνες της εργατικής τάξης της Ελλάδος.

Το ΠΑΜΕ, τα ταξικά συνδικάτα της Ελλάδας, πιστοί στο ιστορικό καθήκον της εργατικής τάξης, δεσμευόμαστε ότι θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να δυναμώσει η ΠΣΟ στην Ευρώπη και στον κόσμο, να δυναμώσει ο πόλος των συνδικάτων που αγωνίζονται και διεκδικούν για το δίκιο της εργατικής τάξης και την απελευθέρωση της από τα δεσμά της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης

Ζήτω ο προλεταριακός διεθνισμός

Ζήτω η Παγκόσμια Εργατική τάξη

Ζήτω η ΠΣΟ

Ζήτω τα 20 χρόνια του ΠΑΜΕ

Comments are closed.