Παρέμβαση της ΠΣΟ στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας για τις εξελίξεις με τον Κοροναϊό

image_pdfimage_print

Παρέμβαση της ΠΣΟ στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας για τις Εξελίξεις με τον Κοροναϊό

Την Δευτέρα, 23 Μάρτη, η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία-ΠΣΟ, στηρίζοντας τον αγώνα των συνδικάτων και των εργαζομένων που είναι αντιμέτωποι με τις συνέπειες της πανδημίας,  κατέθεσε στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ILO) καθώς και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) στην Γενεύη, την τοποθέτηση-παρέμβαση Συνδικάτων της Ευρώπης για την Προστασία της Ζωής, της Υγείας και των δικαιωμάτων των Εργαζομένων κατά την πανδημία του Κοροναϊού.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ, που υπογράφουν δεκάδες συνδικάτα της Ευρώπης, αλλά και συνδικάτα της Ασίας, της Αφρική, της Λατινικής Αμερικής καταγγέλλει την προσπάθεια Εργοδοτών-Κυβερνήσεων από την μια να διαφυλάξουν την κερδοφορία τους, θυσιάζοντας ακόμη και την υγεία και τις ζωές των εργαζομένων. Από την άλλη τα συνδικάτα με την τοποθέτηση τους καταγγέλλουν τις συνέπειες των πολιτικών ιδιωτικοποίησης του αγαθού της Υγείας, που σε ειδικά έκτακτες συνθήκες μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφικές συνέπειες για τους εργαζόμενους και τους λαούς. Τα συνδικάτα της Ευρώπης καταγγέλλουν τις κρατικές ευθύνες, ελλείψεις και πολιτικές σε πολλές χώρες που βάζουν σε κίνδυνο τις ζωές χιλιάδων.

Τα συνδικάτα που υπογράφουν διεκδικούν:

  • Πρόσληψη μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού προσωπικού
  • Πλήρης εξοπλισμός όλων των δημόσιων υπηρεσιών με τα προβλεπόμενα είδη απολύμανσης και προφύλαξης, παρεχόμενα δωρεάν από το κράτος στον πληθυσμό, για να σταματήσει η απαράδεκτη αισχροκέρδεια.
  • Με ευθύνη των κρατών-κυβερνήσεων να διασφαλιστούν πρόσθετες άδειες, με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση:

– Σε όσους εργαζόμενους νοσούν.

– Σε όσους εργαζόμενους αναγκάζονται να απέχουν από την εργασία τους, λόγω των έκτακτων μέτρων πρόληψης.

– Σε όσους καλούνται να αναλάβουν τη φροντίδα άρρωστου παιδιού ή ηλικιωμένου μέλους της οικογένειάς τους.

– Σε όσους καλούνται να παραμείνουν με τα παιδιά τους στο σπίτι, εξαιτίας του προληπτικού κλεισίματος των σχολείων και των βρεφονηπιακών σταθμών.

  • Να σταματήσουν αμέσως μέτρα όπως οι κατασχέσεις, πλειστηριασμοί κύριας κατοικίας, οι διακοπές σε ηλεκτρικό ρεύμα και νερό, λόγω των χρεών των λαϊκών νοικοκυριών.
  • Ειδική μέριμνα για τους πρόσφυγες – μετανάστες και τις οικογένειές τους, για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας. Αξιοπρεπείς, υγιεινοί, χώροι φιλοξενίας για τους πρόσφυγες και όχι στρατόπεδα συγκέντρωσης. Δωρεάν, πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Δωρεάν υγιεινή και ποιοτική σίτιση.
  • Το συνολικό κόστος να το αναλάβουν τα κράτη και οι διάφοροι, μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και όχι οι εργαζόμενοι, μισθωτοί στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα

Comments are closed.