Παρέμβαση της Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας στην συνεδρίαση της Εκτελεστικής επιτροπής της ΓΣΕΕ.

Δημοσιεύτηκε στις

Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ από τη μια έχει βάλει σε καραντίνα την ανάγκη της εργατικής τάξης να οργανωθεί, να δώσει απάντηση στην επίθεση που δέχεται από την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, από τους μεγαλοβιομήχανους, τους εφοπλιστές, τους τραπεζίτες, την ΕΕ. Από την άλλη όλο αυτό το διάστημα τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση φέρνουν και την υπογραφή σας και οι ευθύνες σας είναι εγκληματικές γιατί πλέον η κατάσταση στους χώρους δουλειάς είναι εφιαλτική .  Η ΔΕΘ ακυρώθηκε, αλλά τα νέα μέτρα σε βάρος των εργαζομένων όχι.

Η περίοδος που περνάμε είναι κρίσιμη. Οι εξελίξεις μας βάζουν όλους μπροστά σε μεγάλες ευθύνες. Δεν πρέπει να αποδεχτούμε παθητικά και μοιρολατρικά να πληρώσει η εργατική τάξη και ο λαός ξανά την κρίση τους.

Η κυβέρνηση της ΝΔ και η ΕΕ όλο το διάστημα της πανδημίας ταΐζουν με δισεκατομμύρια βιομήχανους, εφοπλιστές, τραπεζίτες και για τους εργαζόμενους έχουν φιλοδωρήματα, άθλια επιδόματα που και αυτά τα δίνουν μετά από μήνες, καταργούν τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

Η επίθεση του κεφαλαίου προετοιμάζει ένα νέο κύμα φτώχειας, ανεργίας και το τελειωτικό χτύπημα στην κοινωνική ασφάλιση, τις συντάξεις και τις κοινωνικές παροχές. Προσπαθούν να μας πείσουν ότι η ΕΕ και τα δάνεια προς τα κράτη μέλη που εξέδωσε με το περίφημο Ταμείο Ανάκαμψης θα μας σώσει.

Θέτουμε ορισμένα ερωτήματα:

 • Είναι σήμερα ανάγκη να πάρει απάντηση η κυβερνητική πολιτική με το σχέδιο της Επιτροπής Πισσαρίδη που θέλει να παραδώσει την επικουρική ασφάλιση στα νύχια των μεγάλων ασφαλιστικών εταιρειών; Για απαλλαγή των ασφαλιστικών εταιρειών κατά πέντε μονάδες, τη στιγμή που τα έσοδα του ΕΦΚΑ έχουν μειωθεί σημαντικά;
 • Είναι σήμερα ανάγκη να πάρει απάντηση η κυβερνητική πολιτική που θέλει κατ’ απαίτηση των επιχειρηματικών συμφερόντων να γίνει ακόμα πιο ελαστικό το νομοθετικό πλαίσιο για τις εργασιακές σχέσεις, όπου οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν ασταμάτητα για να αναπληρώσουν τις ώρες της καραντίνας με υπερωρίες απλήρωτες;
 • Είναι ανάγκη σήμερα να πάρει απάντηση η κυβερνητική πολιτική της μείωσης της φορολογίας των επιχειρήσεων και η δυνατότητα να προχωρούν με το έτσι θέλω σε απολύσεις όποτε το κρίνουν εκείνες;
 • Είναι ανάγκη σήμερα να πάρει απάντηση η κυβερνητική πολιτική που ακόμα η κατάρτιση των εργαζομένων θα γίνεται από το κράτος, δηλαδή με χρήματα των εργαζομένων, του λαού συνολικά;
 • Είναι ανάγκη σήμερα να πάρει απάντηση η κυβέρνηση που λέει ότι στήριξε τους εργαζόμενους, όταν ακόμα και τα επίσημα στοιχεία για την ανεργία μιλούν για πάνω από ένα εκατομμύριο ανέργους τον Ιούλιο;
 • Είναι ανάγκη σήμερα να πάρουν απάντηση οι απαιτήσεις του ΣΕΤΕ που με επιστολή του ζητά να επεκταθεί η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών μέχρι το Μάρτη του 2021; Να συνεχιστεί η αναστολή των συμβάσεων αντίστοιχα; Να πληρώνει το κράτος τα επιδόματα αδείας, τα δώρα; Να δοθεί η δυνατότητα να δουλεύουν οι εργαζόμενοι έως 16 ώρες για να συμπληρώσουν το επίδομα των 534 ευρώ;
 • Είναι ανάγκη σήμερα να πάρουν απάντηση οι άθλιες δηλώσεις του περιβόητου Πατέλη που θρασύτατα δηλώνει ότι σταματάμε να παίρνουμε τα λεφτά των νέων και να τα δίνουμε στους γέροντες; Η ότι δεν μπορεί 10 δις να τα δίνουμε στις συντάξεις; Δηλαδή ότι οι πατεράδες μας, οι παππούδες μας ζουν σε βάρος των νέων, όταν η πολιτική όλων των κυβερνήσεων έχουν καταδικάσει τη νέα γενιά σε ακόμα χειρότερους όρους ζωής και δουλείας;
 • Θα πάρει απάντηση το νέο πτωχευτικό δίκαιο, οι πλειστηριασμοί που αρπάζουν το βιός του εργατόκοσμου;
 • Θα πάρει απάντηση το νομοσχέδιο για την τηλεργασία που αυξάνει ακόμα περισσότερο την εκμετάλλευση, που δεν ξεχωρίζει εργάσιμο και μη εργάσιμο χρόνο;
 • Θα πάρει απάντηση η εγκληματική πολιτική που έχει αφήσει το σύστημα της υγείας, τους υγειονομικούς, τους εργαζόμενους ανοχύρωτους; Η εργοδοσία που στοιβάζει τους εργαζόμενους στους χώρους δουλειάς, που τους βάζει να δουλεύουν και ας υπάρχουν κρούσματα, που δεν παίρνει κανένα μέτρο, που κανένα τεστ δεν πραγματοποιεί και τα φορτώνει όλα στην καμπούρα των εργατών;
 • Θα πάρει απάντηση η πολιτική της κυβέρνησης στην εκπαίδευση και τα σχολεία;

Απέναντι σ’ αυτή την επίθεση ποια ήταν και είναι η στάση σας; Είστε στήριγμα των πολιτικών όλων των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα, του ΣΕΒ, του ΣΕΤΕ, των Εφοπλιστών, των τραπεζιτών. Συγκεκριμένα:

 1. Όταν εμείς σας λέγαμε για το ασφαλιστικό για το σχέδιο Μηταράκη εσείς μας λέγατε πιστεύουμε να το θυμάστε «πολύ κακό για το τίποτα».
 2. όταν εμείς σας λέγαμε το νόμο για την απαγόρευση των διαδηλώσεων, εσείς τον στηρίξατε και μάλιστα βγάζατε αυτόν τον ανεκδιήγητο Καραγεωργόπουλο να συνυπογράφει στα ΜΜΕ.
 3. Όταν εμείς σας λέγαμε να καταγγείλουμε τα σχέδια της κυβέρνησης για τα προγράμματα SURE, τα προγράμματα Συνεργασία, που χτυπούνε ευθέως τη σταθερή και μόνιμη δουλειά, τις ΣΣΕ, συνολικά τα δικαιώματα των εργαζομένων εσείς ζητωκραυγάζατε ότι κάτι είναι και αυτά.
 4. Όταν εμείς σας λέγαμε για τις ΠΝΠ, ότι είναι ανάγκη να απαντήσει αγωνιστικά η εργατική τάξη, εσείς συμφωνούσατε με αυτές. Τώρα λέτε ότι έχουν κενά. Δεν πρόκειται για κενά, αλλά για τις απαιτήσεις των εργοδοτών.
 5. Όταν προτείναμε κινητοποιήσεις εσείς στέλνατε επιστολή στην ΣΕΣ και πέφτατε γονυπετείς στα πόδια της Κομισιόν για να χρηματοδοτηθούν οι μισθοί και η ασφάλιση των εργαζομένων. Δηλαδή οι εργαζόμενοι να δουλεύουν δωρεάν και οι ίδιοι να πληρώνουν και την ασφάλιση τους.
 6. Όταν εμείς σας θέταμε το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης του Νερού άχνα δεν βγάζατε.
 7. Επιπλέον μέσα στην κρίση οι ιμπεριαλιστές συμπεριφέρονται ως λύκοι πάνω από την λεία. Πάνω σε αυτό το πλαίσιο προετοιμάζεται και το έδαφος για επικίνδυνες για τους λαούς εξελίξεις στο Αιγαίο, με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ να ξαναμοιράζουν τα σύνορα, τη γη, τη θάλασσα και τον αέρα, τους δρόμους ενέργειας και εμπορευμάτων με το αίμα των λαών. Επιβεβαιώνεται ότι η συμμετοχή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς όχι μόνο δεν μπορεί να διασφαλίσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, αλλά τα υποτάσσει στα επικίνδυνα σχέδια για όφελος των πετρελαϊκών και άλλων πολυεθνικών.  Αυτό που έχει πραγματικά ανάγκη ο λαός είναι να δυναμώσει η πάλη του ενάντια στις αμερικανονατοικές στρατιωτικές βάσεις για απεμπλοκή της χώρας από όλες τις ιμπεριαλιστικές αποστολές, για αποδέσμευση από ΝΑΤΟ και ΕΕ. Καμία αλλαγή συνόρων και των συνθηκών που τα κατοχυρώνουν. Και γι’ αυτό άχνα δεν βγάλατε γιατί ουσιαστικά στηρίζετε ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Όλα αυτά βέβαια έχουν να κάνουν με την δήλωση σας και την απόλυτη συμφωνία σας με την κυβέρνηση και τις ενώσεις των εργοδοτών ότι και οι εργαζόμενοι πρέπει να βάλουν πλάτη και να επωμισθούν ένα μέρος της κρίσης.  Αυτό που και σήμερα προτείνετε είναι καμιά κινητοποίηση με πρόσχημα την πανδημία και να συνεχίσουμε τον κοινωνικό διάλογο που έχει αποδώσει.

Μαζί με (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ) και η ομάδα Βασιλόπουλου που στήριξε τις αποφάσεις της πλειοψηφίας. Ούτε απάντηση είναι με αγωνιστικές κορώνες να δημιουργείς αυταπάτες ότι αυτός ο μηχανισμός, αυτή η πλειοψηφία μπορεί να αλλάξει και να ηγηθεί των συνδικάτων όπως είπε το ΕΜΕΙΣ.

Οι ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα, τα συνδικάτα δεν καθίσαμε με τα χέρια σταυρωμένα. Παίρνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας αναπτύξαμε αγώνες, πρωτοβουλίες και γενικά και κατά κλάδο. Όπως κινητοποιήσεις για την υγεία, για τα δικαιώματα των εργαζομένων, για τις απολύσεις, για μην μείνει κανένας χωρίς εισόδημα. Κινητοποιήσεις για τους εργαζόμενους στον τουρισμό, επισιτισμό, εμποροϋπαλλήλους, για την εκπαίδευση, για το άνοιγμα των σχολείων, για κάθε πρόβλημα.

Έτσι και τώρα θα οργανώσουμε την εργατική απάντηση στην κυβέρνηση και τους επιχειρηματικούς ομίλους, την ΕΕ και τα μέτρα ενίσχυσης της κερδοφορίας τους που θα εξαγγείλει ο Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη. Διοργανώνουμε συνέντευξη τύπου στις 11 Σεπτέμβρη και  διαδήλωση στις 12 Σεπτέμβρη στην πλατεία ΧΑΝΘ ΜΕ ΤΟ ΣΎΝΘΗΜΑ «ΠΛΗΡΏΣΑΜΕ ΠΟΛΛΆ, ΝΑ ΠΛΗΡΏΣΕΙ ΞΑΝΆ Ο ΛΑΌΣ». Επίσης εκδήλωση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του Νερού στις 11 Σεπτέμβρη.

Όλα τα παραπάνω με τα μέτρα προστασίας που προβλέπονται για την προστασία της υγείας.

Περισσότερα

Παρέμβαση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας στη συνέντευξη τύπου στο Υπ. Εργασίας

Για την συνέντευξη τύπου Τετάρτη 20 Μαρτίου,12:30μμ στο Υπουργείο Εργασίας – Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας Σήμερα...

Παρέμβαση του Συνδικάτου Επισιτισμού Τουρισμού Ξενοδοχείων Ν. Αττικής στη συνέντευξη τύπου συνδικάτων στο Υπ. Εργασίας

Παρέμβαση στη συνέντευξη τύπου των συνδικάτων έξω από το υπουργείο εργασίας, 20 Μάρτη 2024...

Παρέμβαση του Συνδικάτου Εργατ/λων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Ν. Αττικής στη συνέντευξη τύπου συνδικάτων στο Υπ. Εργασίας

Συνέντευξη Τύπου Συνδικάτων 20/3/24 12.30 υπουργείο εργασίας από το ΣΕΤΗΠ Στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών και...