Παρέμβαση της ΔΑΣ στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΓΣΕΕ στις 15-9-22

Δημοσιεύτηκε στις

 Πριν από την τοποθέτηση μας θέλουμε να επισημάνουμε σε όλους την πρόσφατη απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου που τον αντεργατικό νόμο της Ελλάδας Βρούτση-Αχτσιόγλου τον ψήφισαν να ενσωματωθεί ως ευρωπαϊκή οδηγία για όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η οδηγία αυτή υπερψηφίστηκε από την ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, ΤΟ ΣΥΡΙΖΑ, την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ και τις αντίστοιχες ομάδες που ανήκουν.

Από τη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ θέλουμε να απευθύνουμε σε όλα τα συνδικάτα και την εργατική τάξη, κάλεσμα μαζικής, αγωνιστικής, απεργιακής απάντησης, απέναντι στην βαρβαρότητα και τα βάσανα που μας έχουν βάλει στη ζωή μας επιχειρηματικοί όμιλοι, το πολιτικό τους προσωπικό και η ΕΕ.

Κάλεσμα μαζικής διεκδίκησης γενναίων αυξήσεων στους μισθούς και τα μεροκάματα, απάντηση στα ψίχουλα της κυβέρνησης και τα κάθε λογής pass. Απάντηση στους εκβιασμούς για κόψιμο ρευμάτων και θέρμανσης στα σχολεία αν δεν μειώσουν το ρεύμα, στις άθλιες λογικές για όσους δεν συμμορφωθούν θα πεθάνουν κλπ.

Κάλεσμα απάντησης στην κυβέρνηση που πανηγυρίζει για την έξοδο μας από τα μνημόνια, βάζοντας μας όμως σε ένα νέο υπερμνημόνιο διαρκείας που περιλαμβάνει ένα νέο τσουνάμι αντεργατικών μέτρων για να συνεχίζουν να μεγαλώνουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Δεν υπάρχει πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα από το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει πριμοδοτήσει με πάνω από 10 δις τους μαυραγορίτες της ενέργειας την ίδια στιγμή που ο λαός μας κινδυνεύει να παγώσει όλο το χειμώνα. Η αποστροφή Πέτσα, όποιος δεν προσαρμοστεί πεθαίνει, είναι κυνική και άθλια ομολογία μιας πολιτικής που ικανοποιεί μόνο τις ανάγκες των μονοπωλίων.

Απευθύνουμε αγωνιστικό κάλεσμα- απάντηση ενάντια σε όσους μας κοροϊδεύουν, μας λένε να περιμένουμε την δίκη τους κυβέρνηση που θα καταργήσει δήθεν τους αντεργατικούς νόμους της ΝΔ. Αυτούς που θα επιδιώξουν να κάνουν το κίνημα σκαλοπάτι για την κυβερνητική εναλλαγή. Καμία αναμονή και ανοχή στην αντιλαϊκή πολιτική και τους επίδοξους σωτήρες που μας υπόσχονται λύσεις. Έχουμε αποκτήσει πείρα και δεν πρέπει η εργατική τάξη να πέσει στο λάκκο των υποσχέσεων, που τελικά περιέχει αντεργατικά μέτρα και μαύρη ζωή. Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό.

Καλούμε όλα τα συνδικάτα να μπουν μπροστά στην οργάνωση του απεργιακού αγώνα γρήγορα και χωρίς καμία καθυστέρηση.

Με πρακτικό πνεύμα να νεκρώσουν όλοι οι χώροι δουλειάς σε όλες τις πόλεις και πανελλαδικά, να κλιμακωθεί ο αγώνας. Δηλαδή το σύνθημα είναι Απεργιακός Ξεσηκωμός.

Τα συλλογικά όργανα των συνδικάτων χωρίς καμία καθυστέρηση να βάλουν μπροστά τις μηχανές και με σχεδιασμό και πρωτοβουλίες να φτάσουν σε κάθε γραφείο, εργοστάσιο, γιαπί, καράβι, στις γειτονιές παντού.

Η οποία αναμονή είναι χαμένος χρόνος και λειτουργεί υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων και της κυβέρνησης. Μας οδηγεί στην απαισιοδοξία, το φόβο, την λογική του μικρότερου κακού που στο τέλος γίνεται τεράστιο.

Απευθυνόμαστε ιδιαίτερα στη νέους εργαζόμενους σε όλους τους κλάδους, τις νέες γυναίκες που ζουν σε μια διαρκή ανασφάλεια με αβέβαιο μέλλον και τους καλούμε τώρα να έρθουν σε επαφή με τα συνδικάτα, να μπουν στη μάχη.

Απευθύνουμε κάλεσμα στους βιοπαλαιστές αγρότες, στους αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ και μικρούς εμπόρους να πορευτούμε μαζί απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική της ενεργειακής φτώχειας, της ακρίβειας, της πολιτικής που θεριεύει τα μονοπώλια.

Όλα αυτά τα χρόνια επιβεβαιώθηκαν όσα λέγαμε ότι δηλαδή η πολιτική με συνταγές διαχείρισης, της προσμονής από την εναλλαγή κυβερνήσεων που υπηρέτησαν και υπηρετούν τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου δεν φτιασιδώνεται. Οι εργαζόμενοι μονίμως θα είναι τα υποζύγια και θα πληρώνουν το μάρμαρο των αντιλαϊκών επιλογών.

Πίσω από κάθε εργατικό πρόβλημα, πίσω από την φτώχεια, την ακρίβεια, την καταστολή, τους πλειστηριασμούς, τον πόλεμο η αιτία είναι ίδια και απαράλλαχτη. Είναι η πολιτική που εφάρμοσαν όλες οι αστικές κυβερνήσεις, και παραδίδουν τις ανάγκες των εργαζομένων στην κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Τα κέρδη των ομίλων στην ενέργεια, στις μεταφορές, τα φάρμακα, τα τρόφιμα, τον τουρισμό, έφτασαν στον ουρανό.

Τα πανηγύρια της κυβέρνησης της ΝΔ για τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας τα ακολουθούν οι προκλητικές επιδοτήσεις στο κεφάλαιο με δις ευρώ από το ταμείο ανάκαμψης και τον κρατικό προϋπολογισμό την ίδια ώρα που το λαϊκό εισόδημα έχει πάει στον πάτο. Αυτή είναι η σταθερότητα που ευαγγελίζεται η ΝΔ, άγρια εκμετάλλευση των εργατών, καταστολή, αυταρχισμός, μεγαλύτερη εμπλοκή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Απάντηση μπορούν να δώσουν οι εργαζόμενοι δείχνοντας εμπιστοσύνη στη δύναμη τους και όχι στις κυβερνήσεις τους που πότε μας λένε για «σταθερές κυβερνήσεις», πότε για «δημοκρατικές», πότε για το «εθνικό συμφέρον» και στο τέλος από την πείρα μας ακολουθούν τον ίδιο αντιλαϊκό δρόμο, που οδηγεί στη φτώχεια, την ακρίβεια, τους πολέμους. Που ταΐζουν με δισεκατομμύρια τους ομίλους για παράδειγμα όπως τώρα τους μαυραγορίτες της ενέργειας και άλλους του σιναφιού τους.

Η πλειοψηφία στη διοίκηση της ΓΣΕΕ έχετε τεράστια ευθύνη γιατί βάλατε πλάτη σε όλη αυτή την αντιλαϊκή πορεία. Στηρίξατε μέσα στους εργαζόμενους και σε μεγάλο βαθμό ήσασταν συνδιαμορφωτές της αντιλαϊκής πολιτικής όπως ομολόγησε ο υπουργός εργασίας Χατζηδάκης, ότι ο νόμος έκτρωμα έγινε ύστερα από δική σας απαίτηση.  Εδώ θέλουμε να σας θέσουμε ένα πολύ σοβαρό ζήτημα. Έχουμε απολύσεις συνδικαλιστικών στελεχών και πρωτοπόρων εργατών. Με εξαίρεση ορισμένων περιπτώσεων έχετε ευθύνη γιατί δεν πήρατε καμιά πρωτοβουλία, όταν στους κλάδους όπως, στον τουρισμό, επισιτισμό, στη Μαλαματίνα και αλλού.

  • Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ καμία αγωνιστική πρωτοβουλία δεν πήρε, καμία πρωτοβουλία για την διεκδίκηση αυξήσεων, άλλα ξανά υπογράψετε την ΕΓΣΣΕ με περιεχόμενο κενό πουκάμισο. Στηρίξατε την γραμμή των κρατικών επιδοτήσεων. Ήσασταν και είστε με την γραμμή του κοινωνικού εταιρισμού, γιατί τέτοιο κίνημα θέλετε στα πλαίσια της λογικής στήριξης της καπιταλιστικής οικονομίας.
  • Έχετε ευθύνες που επιχειρείτε να τις βγάλετε από πάνω σας με ελιγμούς και αντιπολιτευτικό λόγο. Το παράδειγμα της συνέντευξης τύπου της ΓΣΕΕ στη Θεσσαλονίκη στη ΔΕΘ είναι αποκαλυπτικό. Μιλήσατε υπέρ των επιδοτήσεων των ενεργοβόρων επιχειρήσεων για «να μην χαθούν θέσεις εργασίας», αυξήσεις στα όρια των αντοχών της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Ούτε το 751 κατώτερο μισθό δεν αναφέρατε, καμία αναφορά στο νόμο Βρούτση – Αχτσιογλου που καταργεί την ΕΓΣΣΕ. Ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης, ακόμα και δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ για να «προστατευτεί ο λαός και να ανοίξουν δουλειές. Από τη σκοπιά αυτή κάνετε κριτική σε αντεργατικές πολιτικές σε ναυπηγεία, ΛΑΡΚΟ ΚΛΠ.
  • Πρόσφατο ακόμα παράδειγμα είναι η στάση των αστικών κομμάτων στο νομοσχέδιο για τα ναυπηγεία της Ελευσίνας που τα μετατρέπει σε ειδική οικονομική ζώνη, που ανάγκασε παρατάξεις όπως του ΣΥΡΙΖΑ και της ΠΑΣΚΕ εδώ στη ΓΣΕΕ να διαφοροποιηθείτε από τα αντίστοιχα κόμματα σας, να πείτε ότι διαφωνείτε, την ίδια στιγμή που λέγατε ότι «πρέπει να φύγει η κυβέρνηση της δεξιάς» και ότι είναι « η πιο επικίνδυνη κυβέρνηση των τελευταίων ετών» και για την «ανάγκη αποκατάστασης της δημοκρατίας». Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που ακολουθάτε τη γραμμή «άλλο το κόμμα, άλλο η παράταξη, άλλο το συνδικάτο» η «άλλο το κόμμα και άλλο η κυβέρνηση». Αυτά τα ζήσαμε και πιο πριν επί ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Αναπαράγετε τις τελευταίες μέρες Δελτία Τύπου και ανακοινώσεις της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, μιλώντας για αυξήσεις στους μισθούς.

Η υποκρισία δεν έχει τέλος!

Η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων-ΣΕΣ είναι ένας μηχανισμός που χρηματοδοτείται από την ΕΕ για να παρεμβαίνει στο συνδικαλιστικό κίνημα και να υπερασπίζεται την κερδοφορία των μονοπωλίων και σήμερα έρχεται να λειτουργήσει ως μηχανισμός αποσυμπίεσης και ελέγχου των εργατικών αγώνων που ξεπηδούν σε όλη την Ευρώπη.

Ενώ εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι σε όλη την Ευρώπη απεργούν και διαδηλώνουν, πετυχαίνουν νίκες και κατακτούν αυξήσεις στους μισθούς με τους αγώνες και την δράση τους, η ΣΕΣ επιχειρεί να παρουσιάσει την ιμπεριαλιστική Ευρωπαϊκή Ένωση ως φιλεργατικό μηχανισμό που θα διασφαλίσει τους μισθούς των εργαζομένων και άρα να καλλιεργήσει την λογική της αναμονής και της αδράνειας. Μια τακτική που σκοπό έχει να υποσκάψει το απεργιακό μέτωπο που αναπτύσσεται, να δώσει χρόνο στις κυβερνήσεις να χτυπήσουν με όλους τους τρόπους τις εργατικές κινητοποιήσεις, να καλλιεργήσουν την απογοήτευση και την ηττοπάθεια.

Δεν ξεχνάμε!

  • Η ΣΕΣ έχει συνδιαμορφώσει τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης της «ελεύθερης αγοράς», των ιδιωτικοποιήσεων τομέων όπως της ενέργειας, των μεταφορών και της υγείας, τις συνέπειες των οποίων πληρώνουμε σήμερα.
  • Η ΣΕΣ έχει συνυπογράψει τις αντεργατικές μεταρρυθμίσεις που διέλυσαν το δικαίωμα των εργαζομένων της Ευρώπης σε μόνιμη, σταθερή δουλειά, ενώ νομιμοποίησε την ελαστική και την ενοικιαζόμενη εργασία.
  • Η ΣΕΣ το προηγούμενο διάστημα ηρωοποιούσε την Κυβέρνηση Ζελένσκι – που απαγόρευσε καθολικά την συνδικαλιστική δραστηριότητα και τις διεκδικήσεις εργαζομένων για αυξήσεις στους μισθούς- και καλούσε τους εργαζόμενους της Ευρώπης να επιλέξουν μεταξύ των ιμπεριαλιστών που σκοτώνουν τους λαούς.

Θέλουμε να πούμε στους εργαζόμενους της χώρας ότι η απογοήτευση, η απαισιοδοξία, δεν πρέπει να έχουν θέση ανάμεσα μας. Θέση έχουν η ελπίδα, η αποφασιστικότητα, η μαχητικότητα. Οι καλά οργανωμένοι, μαζικοί και με συμμετοχή αγώνες και πρωτοβουλίες που φέρνουν αποτελέσματα. Αγώνες σκληροί, όμως με στόχο που δείχνουν τον νικηφόρο δρόμο.

Κάποτε μας λέγατε ότι «μιλάτε εσείς που οι οργανώσεις σας, οι ομοσπονδίες και τα σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ δεν υπογράφουν συμβάσεις». Πως τα φέρνει ο καιρός όμως. Εσείς υπογράφετε συμβάσεις προσαρμοσμένες στα θέλω της εργοδοσίας, με μειώσεις μισθών και χτύπημα δικαιωμάτων, στο όνομα «να μην χαθεί ο θεσμός». ‘Η λέγατε «ας υπογράψουμε μειώσεις μισθών για να μην γίνουν απολύσεις» και άλλα τέτοια στη γραμμή της αστικής τάξης. Κριτήριο για εσάς ήταν πάντα οι αντοχές της οικονομίας, να μην χάσουν οι επιχειρηματίες τα κέρδη τους.

Εμείς προσπαθούσαμε και προσπαθούμε να οργανώσουμε την πάλη των εργαζομένων και να απαιτήσουμε συλλογικές συμβάσεις με πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και τα μεροκάματα, όχι κουπόνια.

Τα αποτελέσματα από την οργάνωση τέτοιων αγώνων έφεραν θετικά αποτελέσματα. Γιατί τέτοιους αγώνες θέλουμε, τέτοιο κίνημα με αλληλεγγύη.

Οι οικοδόμοι υπέγραψαν σύμβαση με σημαντικές αυξήσεις και όχι μόνο. Αυτή είναι η απάντηση του ταξικού κινήματος που βγήκε ενισχυμένο μέσα από την πετυχημένη πανελλαδική σύσκεψη των πάνω από 2000 συνδικαλιστών και πάνω από 510 συνδικάτων.

Ο εμβληματικός αγώνας των εργαζομένων στην COSCO που μέσα από δύσκολες μάχες με τρομοκρατία, καταστολή, υπέγραψαν σύμβαση έχοντας απέναντι τους το κινεζικό μονοπώλιο άλλα και τους εφοπλιστές και άλλους.

Αντίστοιχα οι εργαζόμενοι στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη υπέγραψαν σύμβαση με σημαντικές αυξήσεις καταγγέλλοντας την ίδια την πρώτη σύμβαση που υπέγραψαν μόλις πέντε μήνες πριν υπογράφοντας και δεύτερη. Άλλα τέτοια παραδείγματα έχουμε στα εργοστάσια της Ελαιοσαπουνοποιείας, στον επισιτισμό στη Σαντορίνη και αλλού.

Όλες αυτές οι συμβάσεις κατοχυρώνουν το 7ωρο και το 8ωρο, καταργούν τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και τις απλήρωτες υπερωρίες, διευρύνουν θεσμικά δικαιώματα.

Ταυτόχρονα με αυτούς τους αγώνες αποτελούν παράδειγμα ο πολύμηνος αγώνας των εργατών της ΛΑΡΚΟ που ήθελαν να τελειώσει και να πεταχτούν στο δρόμο οι εργάτες. Και όμως αντέχουν και συνεχίζουν.

Ο πολυήμερος και σκληρός αγώνας των εργαζομένων στην ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ που συνεχίζουν διεκδικώντας να γυρίσουν πίσω οι απολυμένοι εργάτες και να υπογραφεί συλλογική σύμβαση εργασίας.

Η προσπάθεια που κάνουν οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία μέσα σε δύσκολες συνθήκες που στις 16 Σεπτέμβρη απεργούν ξανά στην Αττική και στην Κέρκυρα.

Σε όλα αυτά πρωτοστάτησαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, αλλά και άλλοι πρωτοπόροι αγωνιστές εργαζόμενοι που μπήκαν μπροστά. Οι μάχες που δόθηκαν στους ναυτεργάτες, στα τρόφιμα, στο φάρμακο και σε άλλους κλάδους φέρνουν τη σφραγίδα τέτοιων αγώνων.

Η αποφασιστική συμμετοχή σε κινητοποιήσεις των συνδικάτων έξω από τους  ιδιώτες της ενέργειας που κατακλέβουν τον κοσμάκη από τη μια και από την άλλη τσεπώνουν δισεκατομμύρια από επιδοτήσεις που πάλι τα πληρώνει ο λαός. Η σημερινή συγκέντρωση 15 ΣΕΠΤΈΜΒΡΗ  των συνδικάτων μπροστά από το υπουργείο οικονομικών και οι πρωτοβουλίες ομοσπονδιών και συνδικάτων για το επόμενο διάστημα είναι ένας πλούτος αγωνιστικών κινητοποιήσεων είναι η διέξοδος για να ξεπερνιούνται εμπόδια που βάζουν η μεγαλοεργοδοσία και το πολιτικό της προσωπικό.

Αυτό το κίνημα, με αγώνες με τέτοια χαρακτηριστικά είναι που μπορεί να βάλει φρένο, να αφήνει ανενεργούς τους αντεργατικούς νόμους, να διεκδικεί, να κατακτά δικαιώματα. Όπως ο νόμος Χατζηδάκη που για την μεγάλη πλειοψηφία των συνδικάτων έχει μείνει ανενεργός στον τρόπο που οργανώνονται οι απεργίες, στον τρόπο που συνεχίζουν να λειτουργούν τα συνδικάτα, στον τρόπο που οργανώνουν τις αρχαιρεσίες τους, πρώτα και κύρια στις διεκδικήσεις που βάζουν ενάντια στην κατάργηση του 8ωρου, στην πάλη για σταθερή δουλειά με δικαιώματα. Η θλιβερή εξαίρεση υπάρχει και εδώ, τα στελέχη της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ που σε ορισμένους κλάδους τρέχουν να εφαρμόσουν το ηλεκτρονικό φακέλωμα των συνδικάτων και να φουσκώσουν με νοθείες τα αποτελέσματα αρχαιρεσιών. Αλλά και αυτά δεν θα περάσουν.

Με όλες μας τις δυνάμεις στη μάχη για την επιτυχία της απεργίας. ΑΠΕΡΓΙΑΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ.

Διεκδικώντας υπογραφή ΣΣΕ με γενναίες αυξήσεις στους μισθούς και τα μεροκάματα. Για φτηνό ρεύμα για το λαό. Πάλη ενάντια στην ακρίβεια και για την υπεράσπιση του εργατικού λαϊκού εισοδήματος. Πάλη για την οριστική ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής και της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, για να ανοίξει ο δρόμος της λαϊκής ευημερίας.

Επειδή τέθηκε το θέμα της ημερομηνίας, εμείς που τριγυρνάμε και βρισκόμαστε κάθε μέρα στους χώρους δουλειάς η πίεση είναι αφόρητη. Η κατάσταση με την ακρίβεια και όχι μόνο, αλλά όλα αυτά που περιγράψαμε προηγουμένως είναι τραγική. Ένα είναι αυτό και δεύτερον η θέση που βάζουμε εμείς για κλιμάκωση επειδή αυτή η κατάσταση με την ακρίβεια και όλα τα παραλειπόμενα θα δυναμώσει και άλλο, πιστεύουμε ότι η απεργία πρέπει να γίνει στις 2 του μήνα, για αυτούς τους δύο βασικούς λόγους και θα κάνουμε κάθε προσπάθεια ξαναλέμε αυτή η απεργία να είναι μαζική, μαχητική.

 

 

Περισσότερα

Άρθρο του Αντρέα Καργόπουλου, αντιπροέδρου της ΟΛΜΕ, εκλεγμένου με την Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών

Στις 17 Απρίλη απεργούμε.  Απεργούμε μαζί με όλους τους εργαζόμενους για να διεκδικήσουμε αυξήσεις στους...

Δήλωση Θανάση Γκώγκου (μέλος ΔΣ ΔΥΠΑ εκ μέρους των εργαζομένων) για το νέο άθλιο πρόγραμμα που αφορά τους εργαζομένους της ΛΑΡΚΟ

Αίσχος και ντροπή! Την ώρα που οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ ως μια γροθιά βρίσκονται επί...