Παρέμβαση στην επιχείρηση “Γρηγόρης Μικρογεύματα” για την προστασία των εργαζομένων από το ψύχος

image_pdfimage_print

Επιτροπή αγώνα εργαζομένων στον επισιτισμό – τουρισμό Νομού Ηρακλείου

Παρέμβαση πραγματοποίησε η επιτροπή αγώνα εργαζομένων στον επισιτισμό – τουρισμό Νομού Ηρακλείου σε κατάστημα της επιχείρησης “Γρηγόρης Μικρογεύματα” για την προστασία των εργαζομένων από το ψύχος. Στο συγκεκριμένο κατάστημα ο εργοδότης δεν επιτρέπει στους εργαζόμενους να χρησιμοποιούν πανωφόρια, μπουφάν κλπ, λόγω στολής με αποτέλεσμα να εργάζονται ελαφρά ντυμένοι και μάλιστα σε ανοιχτό χώρο χωρίς θέρμανση!

Τις τελευταίες μέρες που επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες οι εργαζόμενοι σε πολλούς εργασιακούς χώρους βρίσκονται αντιμέτωποι με πρόσθετους επαγγελματικούς κινδύνους που προκύπτουν από τις καιρικές συνθήκες.  Η πολιτική υγείας και ασφάλειας της εργασίας της σημερινής κυβέρνησης συνεχίζεται στην ίδια ρότα και με τις προηγούμενες κυβερνήσεις και βάζει σε κίνδυνο την υγεία των εργαζομένων αφού δεν παρέχει ουσιαστική κάλυψη απέναντι στις επαγγελματικές ασθένειες και τα εργατικά ατυχήματα. Παράλληλα δεν λαμβάνονται τα αναγκαία μέτρα από τους εργοδότες. Το κράτος συγκαλύπτει την ανεξέλεγκτη δράση της εργοδοσίας μέσω της ανεπάρκειας των ελέγχων στους χώρους δουλειάς και της διατήρησης σκόπιμων ελλείψεων στο σχετικό νομοθετικό πλαίσιο.

Η υπάρχουσα νομοθεσία για την αντιμετώπιση των επαγγελματικών κινδύνων σε συνθήκες ψύχους είναι ελλιπής. Οι γενικές προβλέψεις της νομοθεσίας, που αναπαράγονται και στο σχετικό Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας, για λήψη τεχνικών και οργανωτικών μέτρων, δεν επαρκούν για την ουσιαστική προστασία των εργαζομένων. Εξάλλου ούτε και αυτές οι γενικές κατευθύνσεις εφαρμόζονται στην πράξη. Ο έλεγχος των Επιθεωρήσεων υγείας και ασφάλειας είναι ανεπαρκής, ζήτημα που εκφράζεται με την απουσία επιθεωρητών υγείας και ασφάλειας, την απουσία ελέγχων, αλλά και με τον προσανατολισμό των επιθεωρήσεων στη συμφιλίωση μεταξύ εργοδότη – εργαζόμενου και στη μετατόπιση της εργοδοτικής ευθύνης.

Την ίδια στιγμή η διοίκηση του Σωματείου Εργαζομένων Επισιτισμού – Τουρισμού Ν. Ηρακλείου δε λέει κουβέντα για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στους χώρους δουλειάς.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να σηκώσουν κεφάλι. Να μην επιτρέψουν να δουλεύουν σε συνθήκες που βάζουν σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή τους.

Απαιτούμε άμεση εξασφάλιση συνθηκών θερμικής άνεσης για όλους τους εργαζόμενους ανάλογα με τη φύση της εργασίας τους, με τεχνικά και οργανωτικά μέτρα, με ευθύνη των εργοδοτών. Πραγματοποίηση ολοκληρωμένων εκτιμήσεων επαγγελματικού κινδύνου από τον Τεχνικό Ασφάλειας και το Γιατρό Εργασίας με τη συμμετοχή των εργαζομένων. Ουσιαστικός έλεγχος της εργοδοτικής ευθύνης για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων.

Comments are closed.