Τετάρτη, 6 Ιουλίου

Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος : Με αφορμή το νέο κρούσμα λογοκρισίας στο διαδίκτυο σε βάρος της Σεμίνας Διγενή

0

Ως Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος παρακολουθούμε με ανησυχία την κλιμάκωση της καταστολής σε βάρος του δικαιώματος έκφρασης όσων αντιτίθενται στην εμπλοκή της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Πριν λίγες μέρες η πλατφόρμα YouTube κατάργησε τον λογαριασμό της γνωστής δημοσιογράφου Σεμίνας Διγενή και όλο το περιεχόμενό του με την αιτιολογία πως «υποκινεί σε μίσος ή σε πράξεις βίας». Ανάλογα περιστατικά έχουν συμβεί σε βάρος του Νίκου Σοφιανού, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ, σε βάρος του Χριστόφορου Ζαραλίκου, σε βάρος καλλιτεχνών με κριτήριο το ότι τα τραγούδια τους έθιγαν το ζήτημα του πολέμου, του φασισμού, της εκμετάλλευσης, της βίας του συστήματος.

Το YouTube και οι υπόλοιπες διαδικτυακές πλατφόρμες, τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (FaceBook, Twitter, Instagram, Tik Tok κλπ) ελέγχονται από πολυεθνικούς επιχειρηματικούς ομίλους με τεράστια συμφέροντα που δεν διστάζουν μπροστά σε κανένα μέσο προκειμένου να πετύχουν τους στόχους τους. Η διακηρυγμένη πολιτική τους για προληπτικό έλεγχο στο περιεχόμενο που ανεβάζουν οι χρήστες φαίνεται να μην έχει καμία επίπτωση στην ευκολία με την οποία διακινείται ναζιστική, εθνικιστική, ρατσιστική προπαγάνδα, σκοταδιστικά κηρύγματα για ανώτερες και κατώτερες ράτσες, διαφήμιση της εγκληματικότητας, της πορνείας, του τζόγου και άλλων παρόμοιων «αξιών». Με αυτόματο τρόπο όμως οι σχετικοί έλεγχοι ενεργοποιούνται απέναντι σε όσους στιγματίζουν αυτές τις καταστάσεις.

Ειδικά στην περίοδο που διανύουμε, περίοδο έντασης των στρατιωτικών προπαρασκευών από το σύνολο των κρατών μελών της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, ενέργειες όπως οι παραπάνω αποτελούν προμήνυμα γενικευμένης καταστολής σε βάρος του λαού.

Καταδικάζουμε την λογοκρισία σε βάρος της Σεμίνας Διγενή και σε βάρος κάθε ανθρώπου που εκφράζει δημόσια κριτική στην πολιτική της κυβέρνησης, της Ε.Ε., του ΝΑΤΟ. Οι οργανωμένος αγώνας των εργαζόμενων και του λαού μπορεί να βάλει φρένο στις απαράδεκτες αντιδημοκρατικές πρακτικές κυβερνήσεων και των ομίλων που διαχειρίζονται το διαδίκτυο.

Print Friendly, PDF & Email
Share.

Comments are closed.