Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος : Αλληλεγγύη στον μουσικό-θύμα της αστυνομικής βίας στη Γαλλία και σε όλο το Γαλλικό λαό

image_pdfimage_print

Ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος δηλώνει την αμέριστη συμπαράστασή του στον γάλλο μουσικό παραγωγό Michel Zekler που έπεσε θύμα ρατσιστικής επίθεσης από αστυνομικούς. Ο συνάδελφος Michel Zekler είχε την διπλή «ατυχία» να είναι μουσικός και να έχει μαύρο δέρμα.

Και αυτό για τα όργανα της τάξης ήταν αρκετό για να τον στείλουν στο νοσοκομείο χτυπώντας τέσσερις έναν (προφανώς οι αστυνομικοί βρίσκονταν σε …αυτοάμυνα).

Η υπόθεση πήρε δημοσιότητα ύστερα από την δημοσιοποίηση οπτικού υλικού (βίντεο) που καταγράφει την επίθεση στην είσοδο του στούντιο όπου εργαζόταν το θύμα. Προφανώς, όπως και στην χώρα μας, εάν δεν υπήρχε το βίντεο, η καταγγελία του θύματος δεν θα είχε καμία τύχη αφού κι εδώ κι εκεί ισχύει «ο λόγος του -υπόπτου- πολίτη απέναντι στον λόγο του οργάνου της τάξης». Μάλιστα υπήρξε και καταγγελία πως ένας από τους τέσσερις αστυνομικούς που εμπλέκονται στην επίθεση πέταξε δακρυγόνο μέσα στο στούντιο, δηλαδή έθεσε συνειδητά σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Η δημοσιοποίηση της υπόθεσης ενόχλησε τόσο την ηγεσία της αστυνομίας όσο και την πολιτική ηγεσία, με τον ίδιο τον Πρόεδρο της Γαλλίας να δηλώνει «ιδιαίτερα σοκαρισμένος» από τις επιδόσεις των οργάνων της τάξης.

Η στάση αυτή αποτελεί πρόκληση και υποκρισία καθώς ο λαός της Γαλλίας, οι εργαζόμενοι γνωρίζουν καλά το δόγμα «εχθρός λαός» που εκφράζουν με κάθε ευκαιρία οι δυνάμεις καταστολής, πολύ περισσότερο απέναντι στις διεκδικήσεις του οργανωμένου εργατικού κινήματος.

Ειδικά από την έναρξη της πανδημίας η κυβέρνηση της Γαλλίας έχει αφήσει τον λαό εκτεθειμένο, χωρίς μέτρα για την δημόσια υγεία, χωρίς προστασία για το εισόδημα των εργαζόμενων ενώ στον ίδιο βαθμό που τσιγκουνεύεται στις κρατικές δαπάνες για την δημόσια υγεία, μοιράζει αφειδώς καταστολή ως φάρμακο για την πανδημία αλλά και ως απάντηση σε κάθε διεκδίκηση.

Προσφάτως μάλιστα η κυβέρνηση Μακρόν κατέθεσε νόμο με τον οποίο θα ελέγχονται οι δημοσιογράφοι για τον τρόπο που καλύπτουν τις κατασταλτικές επιχειρήσεις της αστυνομίας σε βάρος διαδηλώσεων, για να μην χρειάζεται να βλέπει άλλα σοκαριστικά βίντεο ο Γάλλος Πρόεδρος και του κόβεται η όρεξη…

Το συγκεκριμένο επεισόδιο αστυνομικής βίας καθώς και το κρεσέντο καταστολής σε βάρος του λαϊκού κινήματος στην Γαλλία, συμπίπτει με την αντίστοιχη βία και καταστολή σε βάρος του εργατικού κινήματος στην χώρα μας, με την πρωτοφανή απαγόρευση κάθε συγκέντρωσης άνω των τριών ατόμων «καθ’ άπασαν την επικράτεια» κατά τον αγωνιστικό εορτασμό του Πολυτεχνείου, τις εκατοντάδες προσαγωγές, συλλήψεις, πρόστιμα σε συνδικαλιστές εργαζόμενους, φοιτητές σε όλη την χώρα, την χωρίς προσχήματα ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης.

Αυτό είναι το πραγματικό ευρωπαϊκό κεκτημένο, που μοιράζονται οι κυβερνήσεις σε Ελλάδα, Γαλλία και σε όλη την «μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια»: Κέρδη πάνω στα κέρδη για τους επιχειρηματικούς ομίλους, φτώχεια πανδημία και καταστολή για τον λαό.

Δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας στον λαό της Γαλλίας και στους αγώνες του. Στους συνάδελφους μουσικούς και όλους τους καλλιτέχνες οι οποίοι όπως κι εμείς παλεύουν μέσα σε πρωτόγνωρες συνθήκες για την επιβίωσή τους χωρίς καμία στήριξη από το κράτος. Σε όλους αυτούς που αγωνίζονται «Για όλου του κόσμου το ψωμί το φως και το τραγούδι», όπως είναι ο τίτλος της μεγάλης συναυλίας που ετοιμάζουμε στις αρχές Δεκέμβρη ακριβώς για να συμβάλουμε με την Τέχνη μας στην προσπάθεια του λαού να σηκώσει κεφάλι.

Την τελευταία λέξη θα την πουν οι λαοί.

Comments are closed.