Δευτέρα, 8 Μαρτίου

Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζ. Υπ. Γεωργίας : Να σταματήσουν τώρα οι συνεχιζόμενες ενέργειες αποδόμησης της κτηνιατρικής υπηρεσίας

Μπροστά στο γεγονός ότι η νόσος της Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων βρίσκεται ήδη απειλητικά στα βόρεια σύνορα μας, καλούμε τη νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ να στηρίξει ουσιαστικά τις κρατικές κτηνιατρικές υπηρεσίες που παρά την τραγική υποστελέχωση, τα πενιχρά μέσα και όλες τις αντιξοότητες, αλλά και το προωθούμενο διαχρονικά σχέδιο ΕΕ-κυβερνήσεων για ιδιωτικοποίηση και εκχώρηση των αρμοδιοτήτων τους, με αυτοθυσία και αυταπάρνηση προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στις μεγάλες επιζωοτίες που εμφανίστηκαν στη χώρα τα τελευταία χρόνια (Λύσσα, Καταρροϊκό πυρετός, Ευλογιά, Οζώδης Δερματίτιδα, Αφρικανική Πανώλη Χοίρων κ.ά.).

Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου καθώς οι δωδεκάμηνες συμβάσεις των κτηνιάτρων που προσλήφθηκαν για τη διαχείριση της Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων στις Περιφέρειες έληξαν και δεν έχει γίνει καμιά πρόσληψη μόνιμου κτηνιατρικού και βοηθητικού προσωπικού. Επίσης δεν έχει γίνει καμιά ενέργεια για την ενίσχυση των κρατικών εργαστηρίων του ΥΠΑΑΤ με προσωπικό και υποδομές, παρά τις δεσμεύσεις που είχαν δοθεί.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ είναι τεράστιες καθώς ένα χρόνο μετά από την πρώτη επέλαση της νόσου δεν έχει γίνει κανένα ουσιαστικό βήμα μόνιμης στελέχωσης των κτηνιατρικών υπηρεσιών. Παρά τις συσκέψεις επί συσκέψεων των τελευταίων ημερών οι διαδικασίες πρόσληψης κτηνιάτρων εξακολουθούν να βρίσκονται στις καλένδες.

Προειδοποιούμε ότι θα αντιπαλέψουμε με κάθε τρόπο το ενδεχόμενο οι εξελίξεις να αποτελέσουν ξανά άλλοθι, εν μέσω μάλιστα πανδημίας, για νέα εκχώρηση αρμοδιοτήτων του ΥΠΑΑΤ όπως πρόσφατα συνέβη με του εργαστηριακούς ελέγχους COVID-19 στα μινκ αλλά και με την προσπάθεια εξειδίκευσης ευρωενωσιακού κανονισμού με στόχο τη διευκόλυνση της ιδιωτικοποίησης του ελέγχου των τροφίμων.

Επισημαίνουμε ξανά  ότι η υγεία του ζωικού κεφαλαίου πέρα από κρίσιμο παράγοντα για την επιβίωση των εκατοντάδων χιλιάδων βιοπαλαιστών κτηνοτρόφων της χώρας μας αποτελεί και ζήτημα δημόσιας υγείας. Για αυτόν τον λόγο είναι εγκληματική η πολιτική ιδιωτικοποίησης και εκχώρησης των αρμοδιοτήτων που ακολουθείται από όλες τις κυβερνήσεις στον τομέα της κτηνιατρικής, με βάση ασφαλώς τους Κανονισμούς της ΕΕ.

Αναφέρουμε ενδεικτικά μόνο ορισμένα παραδείγματα:

  • Σε πολλές περιοχές της χώρας έχει, λόγω της υποστελέχωσης, στην κυριολεξία «παγώσει» το πρόγραμμα φυματινισμού στα Βοοειδή που συνδέεται με τον έλεγχο της φυματίωσης, καθώς και το πρόγραμμα του μελιταίου πυρετού, νοσημάτων που αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.
  • Οι κτηνοτρόφοι της Λέσβου, τα κοπάδια των οποίων επί σχεδόν μια πενταετία βρίσκονται σε καραντίνα, γνωρίζουν πολύ καλά τι θα πει υποστελέχωση της κτηνιατρικής υπηρεσίας και ανάθεση αρμοδιοτήτων εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου στον ιδιώτη «κτηνίατρο εκτροφής», με τον οποίο ισχυριζόταν η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα λύσει το πρόβλημα των επιζωοτιών.
  • Αντίστοιχα συμβαίνει και με όλα τα προγράμματα εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου ενώ βαριές είναι και οι συνέπειες από τον καταρροϊκό πυρετό.

Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι ο φαύλος κύκλος της υποστελέχωσης,  που μέσω πραγματικών ή και ανυπόστατων ισχυρισμών περί αδυναμίας των κτηνιατρικών υπηρεσιών να εκτελέσουν καθήκοντα,  οδηγεί σε  αποφάσεις της πολιτικής και υπηρεσιακής ηγεσίας για εκχώρηση αρμοδιοτήτων και ιδιωτικοποίηση,  λειτουργεί με τόση ένταση και «πρωτοποριακά», σε σχέση με άλλους τομείς του ΥΠΑΑΤ, στην Κτηνιατρική, τον πιο νευραλγικό τομέα για τη δημόσια υγεία, αποτελώντας τον «πιλότο» για την επέκτασή του και αλλού. Είναι εντελώς αποκρουστικό και επικίνδυνο το γεγονός ότι το «outsourcing», που διαχρονικά διέπει κυρίως βοηθητικές υπηρεσίες όπως αυτές της καθαριότητας και της φύλαξης των κτιρίων των Υπουργείων, έχει επεκταθεί με τέτοια δριμύτητα στην Κρατική Κτηνιατρική Υπηρεσία.

Η αναγκαιότητα ύπαρξης Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής ως ξεχωριστή οργανική μονάδα, που αποτυπώθηκε στο τελευταίο Οργανόγραμμα διορθώνοντας την προηγούμενη συγχώνευσή της με άλλες μονάδες, αποτελεί κενό γράμμα  όσο συνεχίζεται η υποστελέχωση και η εκχώρηση των αρμοδιοτήτων της. Οι εξελίξεις στον τομέα της Κτηνιατρικής αναδεικνύουν με τον πιο γλαφυρό τρόπο τις συνέπειες της διαχρονικά εφαρμοζόμενης πολιτικής  με σκοπό τη διαμόρφωση ενός επιτελικού κράτους και μιας υπηρεσιακής ηγεσίας που έχει ως βασικό μέλημα την διαχείριση των προβλημάτων των υπηρεσιών, με κριτήριο τις προτεραιότητες των κυβερνήσεων και της ΕΕ που δεν είναι άλλες από τη «δημοσιονομική εξυγίανση» και τη διαμόρφωση ενός «φιλικού περιβάλλοντος» στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Καλούμε του συναδέλφους να μην αποδεχτούν την πολιτική εκχώρησης αρμοδιοτήτων που συνδέονται με τη στήριξη των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων και τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Να μη δεχτούν να γίνουν χειροκροτητές επιλογών που αποδυναμώνουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες που τις έχουν ανάγκη, παρά το γεγονός ότι σε αρκετές περιπτώσεις αυτές οι επιλογές διασυνδέονται με τα υπηρεσιακά τους καθήκοντα.

Να συνεχίσουν να ενημερώνουν για αυτές τις επιλογές την Ομοσπονδία και τα Σωματεία ώστε  να καταγγέλλεται και να αποκαλύπτεται η «στα μουλωχτά» προώθησή τους, χωρίς καν την ενημέρωση των αρμόδιων υπηρεσιών. Τονίζουμε ότι θα στηρίξουμε με κάθε τρόπο κάθε συνάδελφο που δρα με φιλότιμο και αυταπάρνηση ενάντια στην απαξίωση του έργου των κρατικών υπηρεσιών. Απαιτούμε από την πολιτική ηγεσία ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ :

  • Να στελεχωθούν άμεσα όλες οι κτηνιατρικές υπηρεσίες και τα εργαστήρια με μόνιμο προσωπικό (κτηνίατροι, τεχνολόγοι ζωικής παραγωγής, λοιπό επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό), καλύπτοντας τα τραγικά κενά που υπάρχουν.
  • Να εξασφαλιστούν ο απαραίτητος υλικοτεχνικός εξοπλισμός, οι κτιριακές υποδομές, τα μέσα και οι αναγκαίοι πόροι για την λειτουργία των δημόσιων κτηνιατρικών εργαστηρίων και των υπηρεσιών.
  • Να σταματήσει η οποιασδήποτε μορφής εκχώρηση αρμοδιοτήτων των κτηνιατρικών υπηρεσιών.

Comments are closed.