Τρίτη, 26 Μαΐου

Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών: Η ένταξη του ΚΑΔ 69.20 στους πληττόμενους κλάδους,το επίδομα κατάρτισης 600 ευρώ και η εργασιακή ζούγκλα στην εποχή του κορωνοϊού

image_pdfimage_print

Η ένταξη του ΚΑΔ 69.20 στους πληττόμενους κλάδους…

 το επίδομα κατάρτισης 600 ευρώ…

 και η εργασιακή ζούγκλα στην εποχή του κορωνοϊού.

Συνεχώς ανανεώνεται η νέα λίστα των ΚΑΔ των επιχειρήσεων που πλήττονται λόγω του κορωνοϊού. Εντάχθηκε ο ΚΑΔ 69.20: «Δραστηριότητες λογιστικής, τήρησης βιβλίων και λογιστικού ελέγχου παροχή φορολογικών συμβουλών, (από τον Απρίλιο εντάσσονται και οι Ελεγκτικές εταιρίες) καθώς και ο ΚΑΔ

70.22 Δραστηριότητες παροχής επιχειρηματικών συμβουλών και άλλων συμβουλών διαχείρισης

Υπάρχουν χιλιάδες συνάδελφοι μας με «μπλοκάκι», αλλά και αυτοαπασχολούμενοι συνάδελφοι λογιστές που αυτή τη περίοδο έχουν υποστεί καθολική μείωση της οικονομικής τους δραστηριότητας. Με πολλά μαγαζιά να είναι κλειστά με αποτέλεσμα να έχουν μηδενικό εισόδημα, αρκετοί συνάδελφοι αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές τους ανάγκες. Το επόμενο διάστημα προβλέπεται αβέβαιο.. Η κυβέρνηση αντί να προστατέψει αυτή τη κατηγορία εργαζομένων που έχει πραγματική ανάγκη και να πάρει ουσιαστικά μέτρα στήριξης τους δίνει «επίδομα κατάρτισης» 600 ευρώ! Ούτε καν δηλαδή το ούτως ή άλλως ελάχιστο ποσό των 800 ευρώ της αποζημίωσης που προβλέπει για άλλες κατηγορίες από τον πρώτο μήνα. Παράλληλα δεν ικανοποιεί μια σειρά από αιτήματα ουσιαστικής ανακούφισης, όπως αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, η απαλλαγή από τις ατομικές εισφορές ασφάλισης για το επόμενο τετράμηνο.

Την ίδια στιγμή, η χρησιμοποίηση οριζόντιων μέτρων με μοναδικό κριτήριο τον ΚΑΔ, και όχι εισοδηματικά κριτήρια που θα προστάτευε τα χαμηλά εισοδήματα, εντάσσει και μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους-εργοδότες στους πληττόμενους, που θα αξιοποιήσουν κάθε εργαλείο και

«παράθυρο», κάθε αντεργατική ρύθμιση που έχει θεσμοθετηθεί αυτές τις μέρες προκειμένου να φορτώσουν τη πιθανή μείωση της κερδοφορίας τους στις πλάτες των εργαζομένων τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η χθεσινή ένταξη των ελεγκτικών εταιριών στο πλαίσιο προστασίας την ίδια στιγμή που οι συνάδελφοι σε αυτές τις εταιρίες εργάζονται με εντατικούς ρυθμούς από το σπίτι.

Η κυβέρνηση βρήκε την ευκαιρία, εκμεταλλευόμενη τα περιοριστικά μέτρα και την αντικειμενική ανασφάλεια των εργαζομένων και προχωρά σε ισχυρό χτύπημα εργασιακών δικαιωμάτων. Χτύπημα που είχε έτσι κι άλλως στο πρόγραμμά της, βρισκόταν στις κατευθύνσεις του ΣΕΒ όπως π.χ. η απελευθέρωση των απολύσεων, η παραπέρα ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις, η απελευθέρωση ωραρίου κ.ο.κ.

Ήδη στα σωματεία-μέλη μας φτάνουν καθημερινά καταγγελίες που ξεπερνούν κάθε πρόκληση και εφευρετικότητα προκειμένου να μεταφερθεί το βάρος στους εργαζόμενους. Εξαναγκασμοί παραιτήσεων, εκβιασμοί, απειλές και πλήρης εργοδοτική αυθαιρεσία στους μισθούς, στα ωράρια, στις άδειες.

Όλα τα παραπάνω γίνονται με κρατική στήριξη! Όχι μόνο μέσω των ΠΝΠ και των υπουργικών αποφάσεων που προστίθεται η μια πάνω στην άλλη, αλλά και με ζεστό κρατικό χρήμα που δεν γεννήθηκε ξαφνικά αλλά προέρχεται από το στύψιμο των εργαζομένων όλα τα προηγούμενα χρόνια της κρίσης.

Θυμίζουμε πως πλάι στο τσουνάμι των απολύσεων, η κυβέρνηση έχει δώσει στην εργοδοσία το δικαίωμα να επιβάλει ελεύθερα και χωρίς περιορισμούς, μειώσεις στους μισθούς κατά 50% για τουλάχιστον 6 μήνες. Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι δεν εντάσσονται σε καμία απολύτως ρύθμιση ή προστασία. Είναι εντελώς εκτεθειμένοι καθώς συνεχίζουν και φαίνονται ως ενεργοί εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που εξακολουθούν να λειτουργούν (οι οποίες παράλληλα μπαίνουν σε ευνοϊκές ρυθμίσεις καθώς δεν απολύουν) και καλούνται να ζήσουν με μισθούς των 300€-400€.

Η τελευταία ΚΥΑ επιτρέπει σε επιχειρήσεις να αναστέλλουν τις συμβάσεις και παράλληλα να αξιοποιούν τους εργαζόμενους μέσω της τηλεργασίας από το σπίτι. Δηλαδή να δουλεύουν οι εργαζόμενοι με αμοιβή τα 800 ευρώ της κρατικής ενίσχυσης. Με λίγα λόγια ο εργοδότης απολαμβάνει το προνόμιο της τσάμπα εργασίας τόσο στον ονομαστικό μισθό όσο και στην κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών από το κράτος και παράλληλα έχει τις συμβάσεις εργασίας ανενεργές. Το πολύ πολύ να πληρώσει την διαφορά (αν θέλει) από τα 800 ευρώ ως το ύψος του μισθού του εργαζόμενου.

Ακόμα και για το Δώρο του Πάσχα, που είναι δεδουλευμένα των εργαζομένων, η κυβέρνηση αναλαμβάνει να καλύψει ένα μεγάλο μέρος του με κρατικό χρήμα, δηλαδή με χρήματα που προέρχονται πάλι από τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Παράλληλα, για ένα τμήμα επιχειρήσεων δίνεται το ελεύθερο από την κυβέρνηση να δοθεί “αργότερα”, λες και είναι δικά τους χρήματα και όχι των εργαζομένων. Δηλαδή προνόμια πάνω στα … προνόμια!

 Εμείς οι εργαζόμενοι όμως εν μέσω πανδημίας δε θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια να

 παρακολουθούμε τη σφαγή μας. Απαιτούμε ΕΔΩ και ΤΩΡΑ:

    Να δοθεί στους εργαζόμενους με μπλοκάκι και στους αυτοαπασχολούμενους οικονομολόγους το έκτακτο επίδομα των 800€.

    Να θεωρηθούν άκυρες οι απολύσεις που έγιναν από την 1η Μάρτη και όλες οι αρνητικές μεταβολές στους εργαζόμενους.

    Να παρθεί πίσω το αίσχος την δυνατότητας των εργοδοτών να επιβάλλουν εκ περιτροπής εργασία με καταβολή του 50% του μισθού.

    Η εφαρμογή της τηλεργασίας θα γίνει ΜΟΝΟ για τη χρονική περίοδο αντιμετώπισης του κορωνοϊού. Καμία σκέψη για επιβολή της επ’ αόριστον, κατά συνέπεια να μην υπάρξουν τροποποιητικές συμβάσεις που επιτρέπουν γενικότερα αυτό το καθεστώς.

    Η εργασία από το σπίτι να μην υποκαθιστά άδειες όπως αναρρωτικές, γονικές και άδειες ειδικού σκοπού. Να μην χρησιμοποιείται για επιμήκυνση του ωραρίου.

Το Δώρο Πάσχα να δοθεί στο ακέραιο και στην ώρα του.

Να διευρυνθεί το επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους

Για όσο διάστημα διαρκούν τα περιοριστικά μέτρα και η απαγόρευση, να υπάρχει απαλλαγή από τις χρεώσεις σε ρεύμα, επικοινωνία, νερό, φυσικό αέριο. Να μην υπάρχουν διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεπικοινωνιών, νερού.

    Αναστολή πληρωμών για τους εργαζόμενους προς Δημόσιο, τράπεζες, ΔΕΚΟ, αναστολή πλειστηριασμών και κατασχέσεων

Κυρίαρχο για εμάς αυτή την στιγμή είναι η διασφάλιση της υγείας και της ασφάλειας των εργαζόμενων και των οικογενειών τους.

    Άμεση ενίσχυση του υγειονομικού προσωπικού με μαζικές προσλήψεις γιατρών όλων των ειδικοτήτων, με νοσηλευτικό προσωπικό. Άμεση ενίσχυση τους με μέσα ατομικής προστασίας, για να μην νοσήσουν, με υλικά και υποδομές για να πολεμήσουν.

    Να επιταχθούν άμεσα τα χειρουργεία, οι κλίνες ΜΕΘ, τα κρεβάτια, τα διαγνωστικά και τα εργαστηριακά κέντρα των ιδιωτικών νοσοκομείων. Το ίδιο να γίνει και με τους ιδιώτες γιατρούς, που είναι επί το πλείστον έμπειροι επιστήμονες.

 Κανένας μόνος του! Ενημερώνουμε το σωματείο μας για όποια εργοδοτική αυθαιρεσία.

 Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας με όλους τους τρόπους σε κάθε εργαζόμενο, σε κάθε

 συνάδελφό μας, που περνάει δύσκολα, που έχει δικούς του ανθρώπους ασθενείς.

 Η φωνή μας δεν φιμώνεται! Τα δικαιώματά μας δεν μπαίνουν σε καραντίνα!

Comments are closed.