Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου

Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών – Ένωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφ. Αττικής: Ενημέρωση για τις αναστολές συμβάσεων εργασίας

image_pdfimage_print

Η  ΚΥΑ οικ. 48713/1232/2020 καθορίζει τις επιχειρήσεις που μπορούν να εντάξουν τους εργαζόμενους τους σε αναστολή της σύμβασης εργασίας.

Σύμφωνα με αυτήν, οι κατηγορίες των εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή για τον μήνα Νοέμβριο 2020 είναι:

  1. Επιχειρήσεις – Εργοδότες που υποχρεωτικά θέτουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους είναι αυτές των οποίων αναστέλλεται η λειτουργία με εντολή δημόσιας αρχής, για τον μήνα Νοέμβριο 2020
  2. Αναστολή συμβάσεων εργασίας εργαζομένων σε επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που πλήττονται, για τον μήνα Νοέμβριο 2020.

Οι ΚΑΔ (Κωδικοί Δραστηριότητας) για τις παραπάνω περιπτώσεις ορίζονται στην ΚΥΑ που επισυνάπτεται και αφορούσε την πρώτη περίοδο καραντίνας δηλαδή μέχρι 30/11/20. Το απόγευματης 30/11/20, δηλαδή στην καταληκτική ημερομηνία των αναστολών, με Δελτίο Τύπου το Υπουργείο Εργασίας έδωσε δικαίωμα παράτασης των αναστολών μέχρι την 07/12/2020. Λαμβάνουμε υπόψη ότι αν υπάρξει επέκταση της καραντίνας (lockdown) είναι σίγουρο ότι θα παραταθεί εκ νέου και η δυνατότητα εργοδοτών σε δήλωση αναστολής συμβάσεων εργασίας. Η ημερομηνία δήλωσης της αναστολής ενος εργαζομένου για τον μήνα Νοέμβριο ξεκινούσε την 15/11/20 και τελειώνει την 07/12/20. Ενώ για τον μήνα Δεκέμβριο ξεκινούν από 08/12/20.

Επίσης ορίζεται αποζημίωση ειδικού σκοπού 800 ευρώ για τους εργαζόμενους που βρίσκονται σε αναστολή για το μήνα Νοέμβριο, ποσό που αντιστοιχεί σε 30 μέρες αναστολής (άρα λιγότερες μέρες, λιγότερο ποσό). Για το μήνα Δεκέμβριο η αντίστοιχη αποζημίωση είναι 534 ευρώ και αντιστοιχεί επίσης σε30 ημέρες.

( Για περαιτέρω πληροφορίες επισυνάπτεται η ΚΥΑ).

Πρέπει να επισημάνουμε ένα πολύ σοβαρό θέμα που προέκυψε έπειτα από καταγγελία που έφτασε στο σωματείο μας της Αττικής.

Σύμφωνα με την καταγγελία συναδέλφου ο εργοδότης της την έχει «βγάλει» σε αναστολή σύμβασης για τον μήνα Νοέμβριο χωρίς να την ενημερώσει (καθώς πρόκειται για δήλωση που μπορεί να την κάνει ο εργοδότης μόνος του, δεν χρειάζεται να υπογράψει κάπου ο εργαζόμενος). Η συναδέλφισσα μας εργάζονταν κανονικά και διαπίστωσε ότι είναι σε αναστολή από την μισθοδοσία της στο τέλος του μήνα (πληρώθηκε από τον εργοδότη της μόνο τις 5 πρώτες μέρες του Νοεμβρίου). Η παραπάνω πρακτική, επιβεβαιώθηκε και από νέα καταγγελία συναδέλφου όπου έτυχε της ίδιας μεταχείρησης.

Να σημειώσουμε ότικαι στο προηγούμενο διάστημα που υπήρχε δυνατότητα για αναστολή σύμβασης (Μάρτιος 2020), είχαμε καταγγελίες που ενώ ο εργοδότης δήλωνε τον εργαζόμενο σε αναστολή, ο εργαζόμενος εκβιάζονταν να εργαστεί κανονικά είτε με τηλεργασία είτε ακόμα και από το γραφείο. Πλέον, προχώρησαν την εκμετάλλευση ένα βήμα παραπάνω.Με την δυνατότητα που τους έδωσε η κυβέρνηση να δηλώνουν μετά από έναν μήνα το ποιοι θα βγουν σε αναστολή έχουμε φαινόμενα οι εργαζόμενοι να μην γνωρίζουν καν ότι είναι σε αναστολή και να εργάζονται κανονικά!

Στον κλάδο μας φαίνεται να είναι μια συνήθης τακτική. Πρέπει να διερευνήσουμε αν και σε ποιους άλλους κλάδους συμβαίνει.

Υπάρχει η δυνατότητα ένας εργαζόμενος να δει αν ο εργοδότης του τον έχει δηλώσει σε αναστολή μέσω του site https://employees.yeka.gr/ όπου μπορεί να μπει με τους κωδικούς taxisnet και να αναζητήσει την αντίστοιχη δήλωση αναστολής.

Προτείνεται να γίνει υπόμνημα προς το Υπουργείο Εργασίας για το θέμα και να βγει και ανακοίνωση καθώς οι αναστολές αφορούν χιλιάδες εργαζόμενους.

Comments are closed.