Κυριακή, 29 Μαρτίου

Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή : Κλιμακώνουμε τον αγώνα μας ενάντια στο Νόμο Κατρούγκαλου – Βρούτση

image_pdfimage_print

Συμμετέχουμε όλες και όλοι μαζικά στα συλλαλητήρια,  στις 27 Φλεβάρη στις 18:30 στα προπύλαια.

 Η επιτυχία της απεργία στις 18 Φλεβάρη με τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στα συλλαλητήρια δείχνει το δρόμο του αγώνα. Δείχνει ότι οι εργαζόμενοι δεν συναινούν στα σχέδια κυβέρνησης – ΕΕ και μεγάλου κεφαλαίου για την κατάργηση της κοινωνικής ασφάλισης και την αναγωγή της σε ατομική υπόθεση, σε παιχνίδι τζόγου στα χέρια μεγαλοεπιχειρηματιών.

Όση λάσπη και να ρίχνουν στις απεργίες και στις διαδηλώσεις, δεν μπορούν να κρύψουν ότι το νομοσχέδιο Βρούτση θωρακίζει το νόμο λαιμητόμο Κατρούγκαλου. Αυτό αποκαλύπτουν τα στοιχεία της αναλογιστικής μελέτης που συνοδεύει το νομοσχέδιο.

Συγκεκριμένα ο νόμος Βρούτση (– βερσιόν Κατρούγκαλου σε παρένθεση) οδηγεί σε:

 • Παραπέρα μείωση των συντάξεων, η οποία στο πέρασμα του χρόνου μεγαλώνει. Ως ποσοστό του ΑΕΠ φέτος μειώνεται στο 14,6% από το 17,3% που ήταν το 2016 όταν ψηφιζόταν ο νόμος Κατρούγκαλου, ενώ το 2030 θα φθάσει το 12,9% (13,1) και το 2070 το 11,9% (11,6%). Με δεδομένο ότι το 2070 το ποσοστό των συνταξιούχων θα φθάνει το 31% του συνολικού πληθυσμού, αυτό θα πρέπει να επιβιώνει με το 12% του ετήσιου πλούτου που υπολογίζεται ότι θα παράγεται τότε…
 • Σταδιακή αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης. Μετά το 2030 προβλέπεται αύξηση των ορίων πέραν του 67ου έτους που ισχύει σήμερα. Για τη νέα γενιά που μπαίνει τώρα στην εργασία τα όρια συνταξιοδότησης θα φθάνουν στο 70ό έτος.
 • Μείωση της κρατικής χρηματοδότησης που περιορίζεται στο ελάχιστο, αφού από το 6,8% του ΑΕΠ που ήταν το 2016 προβλέπεται να πέσει στο 4,8% (5%) του ΑΕΠ το 2030 και στο 3,3% (3,5%) του ΑΕΠ το 2070.
 • Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών προς όφελος των επιχειρήσεων, αφού αρχίζοντας από φέτος με τη μείωση τους κατά 0,9 μονάδες, το νομοσχέδιο προβλέπει την παραπέρα μείωσή τους κατά 5 μονάδες την επόμενη τετραετία. Να υπενθυμίσουμε ότι αυτό αποτελούσε πάγια αξίωση του μεγάλου κεφαλαίου εφόσον τους εξασφαλίζει όφελος πάνω από 1 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση από τον πλούτο που παράγουν οι εργαζόμενοι.
 • Παράλληλα επιφυλάσσει αυξήσεις τουλάχιστον κατά 20% στις ασφαλιστικές εισφορές σε πάνω από το 80% των αυτοαπασχολούμενων, των επαγγελματιών επιστημόνων και των αγροτών.

Για τον κλάδο μας που ως επί το πλείστον αφορά σε επαγγελματίες επιστήμονες που εργάζονται με μπλοκάκι και ευέλικτες σχέσεις εργασίας, που υποαπασχολούνται, χωρίς δικαιώματα, αυτό σημαίνει δουλειά μέχρι τον τάφο, ή στην καλύτερη περίπτωση συνταξιοδότηση με πετσοκομμένη σύνταξη πείνας. Παράλληλα λόγω της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών θα συμπιεστούν τα έσοδα του ΕΦΚΑ γεγονός που θα τροφοδοτήσει σχέδια για περαιτέρω μείωση των συντάξεων, των παροχών σε υγεία, πρόνοια, ειδική αγωγή.

Έχουμε ευθύνη απέναντι στην οικογένειά μας και στα νέα παιδιά που τα οδηγούν στα νύχια των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών και των εμπόρων της Υγείας.

Τα ψέματα και οι συκοφαντίες της κυβέρνησης της ΝΔ δεν έχουν τελειωμό. Όπως δεν έχει τελειωμό ο εμπαιγμός του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ προς τους εργαζόμενους αυτής της χώρας. Όλοι έβαλαν την υπογραφή τους σε αντιδραστικούς νόμους ώστε να οδηγηθούμε σήμερα εδώ. Από την εποχή Γιαννίτση μέχρι σήμερα έχουν κάνει τα αδύνατα δυνατά για να καθιερώσουν το σύστημα των τριών πυλώνων του Πινοσέτ. Αυτή είναι η πολιτική τους. Αυτή που χτυπά τα συνδικαλιστικά μας δικαιώματα και το δικαίωμα των εργαζομένων στην απεργία και που η κυβέρνηση ετοιμάζει νέο αντιδραστικό νόμο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων.

Οι εργαζόμενοι δε θα μείνουμε με τα χέρια σταυρωμένα!

Παραμερίζουμε την ηγεσία της ΓΣΕΕ που αντί να υπερασπίζεται τα εργατικά συμφέροντα οργανώνει συνέδριο παρωδία με εισαγγελείς και ΜΑΤ έχοντας ανταλλάξει τον ενταφιασμό της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης με τη συνδικαλιστική της επιβίωση. Μια ηγεσία που όλοι οι κλάδοι που αγωνίζονται αυτή την περίοδο, στη ΛΑΡΚΟ, στα λιμάνια, στον ΟΤΕ, στις αστικές συγκοινωνίες την είχαν απέναντι, μαζί με τους εργοδότες και την κυβέρνηση.

Διεκδικούμε:

 • Κοινωνική Ασφάλιση για όλους, δημόσια, υποχρεωτική. Υγεία – Πρόνοια αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν.
 • Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών μνημονιακών νόμων.
 • Κατάργηση της αύξησης των ορίων ηλικίας στα 67 έτη. Όρια ηλικίας στα 60 για τους άνδρες, 55 για τις γυναίκες, 5 χρόνια λιγότερα για τα ΒΑΕ.
 • Επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης.
 • Κατώτερη σύνταξη στο 80% του μισθού. Καμία σύνταξη κάτω από 600 ευρώ.
 • Πλήρης κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων.

ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΣΤΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΣΤΙΣ 27 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ, ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ, ΣΤΙΣ 18.30μμ

           

Το ΔΣ

Comments are closed.