Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή : Καταγγελία για κακοποίηση παιδιού με αυτισμό

0

Τις τελευταίες μέρες έχει βγει στη δημοσιότητα ένα βίντεο κακοποίηση παιδιού με αυτισμό σε ιδιωτικό κέντρο ειδικής αγωγής που προκαλεί αποτροπιασμό και απέχθεια. Ένα βίντεο που αποσιωπήθηκε για πάνω από 2 χρόνια γεγονός που προκαλεί πολλά ερωτηματικά και υπόνοιες για τη σκοπιμότητα τόσο της συγκάλυψης του, όσο και της δημοσιοποίησής του τη συγκεκριμένη στιγμή. Πολύ δε περισσότερο όταν για το  συγκεκριμένο ιδιωτικό κέντρο υπήρχε σχετικά πρόσφατη καταγγελία (Ιούλιος του 2021) του κλαδικού σωματείου ΣΕΜΙΣΕΑ για λειτουργία καλοκαιρινού κατασκηνωτικού προγράμματος σε εντελώς ακατάλληλο χώρο, χωρίς αδειοδότηση, χωρίς καμία πρόβλεψη για σύστημα πυρόσβεσης, χωρίς επάρκεια προσωπικού αλλά και απουσία εξειδικευμένου προσωπικού προκειμένου να υλοποιήσει το διαφημιζόμενο πρόγραμμα με μπάνια στη θάλασσα και άλλες εξωτερικές δραστηριότητες.  

Έχουμε επανειλημμένως καταγγείλει στους αρμόδιους κρατικούς φορείς ιδιωτικά κέντρα που στο όνομα του επιχειρηματικού κέρδους κάνουν σκόντο στους όρους λειτουργίας τους αναπτύσσοντας δραστηριότητες σε ακατάλληλους χώρους, με ελάχιστο, εξουθενωμένο και κακοπληρωμένο προσωπικό, που πολλές φορές εργάζεται χωρίς καν σύμβαση εργασίας, επιβάλλοντας στο προσωπικό και στους θεραπευτές αλλότρια καθήκοντα, χωρίς τα απαραίτητα εξειδικευμένα υλικά και μέσα.

Ο χώρος μας βρίθει από εμπόρους αναπηρίας που πίσω από τη βιτρίνα της κοινωνικής ευαισθησίας κρύβουν σαπίλα, βρώμα και δυσωδία αφού μοσχοπουλάνε την πραμάτεια τους σε οικογένειες που ήδη βιώνουν δυσκολίες και θεωρούν ότι εκεί μπορούν να βρουν την υποστήριξη που τους στερεί το κράτος με την τραγική έλλειψη δημόσιων δομών.

Οι καταγγελίες αυτές παραμένουν αναπάντητες όχι από αστοχία ή ανικανότητα αλλά γιατί το κράτος στηρίζει την επιχειρηματική δράση στο χώρο της ειδικής αγωγής, ενώ μέσω της συνεχώς μειούμενης χρηματοδότησης οδηγεί τις ελάχιστες δημόσιες δομές ειδικής αγωγής και αποκατάστασης στην απαξίωση με ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και μέσα, άθλιες και πολλές φορές ακατάλληλες κτηριακές υποδομές.

Πατώντας δε πάνω σε αυτή τη πολιτική που έχουν ακολουθήσει μέχρι σήμερα όλες οι κυβερνήσεις (ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ) αλλά και η σημερινή της ΝΔ ο χώρος της ιδιωτικής Ειδικής Αγωγής έχει γιγαντωθεί τα τελευταία χρόνια και λειτουργεί ανεξέλεγκτα φθάνοντας πολλές φορές όχι μόνο να πυροδοτεί τέτοιες απαράδεκτες συμπεριφορές αλλά να γίνεται εξ ορισμού κακοποιητικός για τα παιδιά και τις οικογένειές τους, ιδιαίτερα των φτωχών λαϊκών στρωμάτων που προσπαθούν να στριμώξουν τις ανάγκες τους στην αποζημίωση του ΕΟΠΥΥ, με τους επιχειρηματίες του χώρου να κόβουν και να ράβουν τις θεραπείες ανάλογα με το βαλάντιο της κάθε οικογένειας και όχι σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες.

Διεκδικούμε άμεσα:

Καμία συγκάλυψη. Καμία ανοχή σε τέτοιου είδους  φαινόμενα. Να διερευνηθούν σε βάθος οι καταγγελίες και να αποδοθούν ευθύνες.

Κανένα κέντρο ειδικής αγωγής να μη λειτουργεί χωρίς να εξασφαλίζονται οι αναγκαίες προδιαγραφές (υποδομή, εξοπλισμός, στελέχωση με όλο το αναγκαίο εξειδικευμένο προσωπικό κ. λ. π.) 

Η Ειδική Αγωγή είναι πραγματικά μια ζωτική ανάγκη για τους ανθρώπους με αναπηρία, για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες και όχι αντικείμενο κερδοφορίας. Γι’ αυτό παλεύουμε για ειδική αγωγή δημόσια και δωρεάν για όλους τους ανθρώπους που την έχουνε ανάγκη, με υψηλού επιπέδου επιστημονικά κριτήρια με απαγόρευση της επιχειρηματικής δράσης.

Άλλωστε οι εργαζόμενοι στην ειδική αγωγή δεν εκπαιδευτήκαμε για να βγάζουμε κέρδος από τον ανθρώπινο πόνο αλλά για να δουλέψουμε υπηρετώντας κοινωνικές ανάγκες.

Print Friendly, PDF & Email
Share.

Comments are closed.