Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή : 21 Σεπτέμβρη Όλοι στους δρόμους, όλοι στον αγώνα! `Η τα κέρδη τους ή οι ζωές μας!

Δημοσιεύτηκε στις

ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΣΤHN ΑΠΕΡΓΙΑ την ΠΕΜΠΤΗ 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ

 Στην Αθήνα, στις 10:30 στην πλατεία Συντάγματος

Στη Θεσσαλονίκη, στις 10.30 στο Άγαλμα Βενιζέλου

 ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΟΛΕΘΡΟ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ

 Ενώ ο λαός μας στη Θεσσαλία μετρά ακόμα νεκρούς και αγνοούμενους θαμμένους στη λάσπη, ενώ η περιοχή είναι μια υγειονομική βόμβα και η φτώχεια ήδη θερίζει τους κατοίκους της, ενώ στον Έβρο, στη Φθιώτιδα, στη Δυτική Αττική, στη Ρόδο είναι ακόμα ανοικτές οι μεγάλες πληγές από τις καλοκαιρινές πυρκαγιές, η κυβέρνηση φέρνει για ψήφιση στη Βουλή το νέο αντεργατικό έκτρωμα.  Μετά τις συνεχείς επιθέσεις σε 5ήμερο και 8ωρο, με το 10ωρο και την απλήρωτη υπερωριακή δουλειά, νομοθετεί το δικαίωμα στους εργοδότες να ξεζουμίζουν τους εργαζόμενούς τους 13 ώρες την ημέρα, 78 ώρες την εβδομάδα μέσω της πολλαπλής απασχόλησης για να ικανοποιήσει «οδηγία» των επιχειρηματικών ομίλων ψηφισμένη από την ΕΕ. Αίσχος!

 Απέναντι σε αυτή τη ΚΤΗΝΩΔΙΑ, απαντάμε: ΜΟΝΟ Ο ΛΑΟΣ ΣΩΖΕΙ ΤΟΝ ΛΑΟ!

Οι εργασιακές συνθήκες είναι ήδη οι δυσμενέστερες στον κλάδο μας καθώς δεν υπάρχει Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Συνήθως, οι συνάδελφοι εργάζονται σε πολλούς εργοδότες, προσπαθώντας να γεμίσουν το πρόγραμμά τους και βέβαια το εισόδημά τους, τρέχοντας από τη μία δουλειά στην άλλη. Για τους ασφαλισμένους από τον εργοδότη το κυνήγι των ενσήμων αποτελεί μόνιμη έγνοια, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφάλιση, το επίδομα ανεργίας το καλοκαίρι, αλλά και τα ένσημα για μια σύνταξη. Σαν έτοιμοι από καιρό για αυτό το νομοσχέδιο ορισμένοι εργοδότες ζητούν την υπογραφή μας σε επιπλέον όρους ατομικής σύμβασης, όπου ανάμεσά στα άλλα ζητούν την συγκατάθεσή μας για να έχουν το δικαίωμα να αλλάζουν το πρόγραμμα όποτε θέλουν. Το χρονικό διάστημα των συμβάσεων δεν ορίζεται ώστε να εξυπηρετεί το έργο μας αλλά επαφίεται στη διάθεση του εκάστοτε εργοδότη να τις χρησιμοποιεί σαν μέσω πίεσης. Έτσι, υπάρχει το φαινόμενο των δίμηνων, τρίμηνων, δεκάμηνων συμβάσεων ορισμένου χρόνου, αλλά και αορίστου τάχα. Συμβάσεις που λήγουν χωρίς καμία υποχρέωση για τον εργοδότη βάσει του ν. 4808/2021 για επαναπρόσληψη, παρά το γεγονός ότι μπορεί να επαναλαμβάνονται για χρόνια.

Τη στιγμή που υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις προσωπικού στις δομές που απασχολούμαστε, οι εργοδότες αντί να προχωρούν σε προσλήψεις, στοχεύουν στην απομύζηση των ίδιων εργαζόμενων φτάνοντας τους στα όριά τους. Είναι μια εικόνα που τη βλέπουμε ήδη στα οικοτροφεία και στις ΣΥΔ με τους συναδέλφους που εργάζονται με βάρδιες, όπου πολλές φορές δουλεύουν συνεχόμενα χωρίς ρεπό για να καλύψουν θέσεις κενές. Το βλέπουμε ακόμα και στα ιδιωτικά κέντρα, όπου οι ωρομίσθιοι και οι συνάδελφοι με μπλοκάκι καλούνται να δουλεύουν έξτρα μέρες για να κάνουν αναπληρώσεις θεραπειών και να καταφέρουν αν τις πληρωθούν, χωρίς να προσμετρώνται οι χαμένες ενδιάμεσες κενές ώρες που χάθηκαν και ενώ βρίσκονταν στο χώρο εργασίας τους ήταν απλήρωτοι. Μάλιστα, πλέον με την ψηφιακή κάρτα προβλέπεται για τον εργοδότη μονομερώς η επιλογή της «ελεύθερης προσέλευσης» με την οποία μπορεί να αναπροσαρμόζει το ωράριο του εργαζόμενου, ακόμα και κάθε μέρα.

Το νέο νομοσχέδιο τερατούργημα έρχεται να νομιμοποιήσει αυτή την εργασιακή ζούγκλα, δηλαδή:

  • Τις συμβάσεις «των ελαχίστων-μηδενικών ωρών» και των τρισάθλιων όρων. Να ενημερωνόμαστε  δηλαδή, 24ωρες πριν, όποτε ο εργοδότης μας έχει ανάγκη που στην πράξη σημαίνει να μην ξέρουμε καν τι μισθό θα λάβουμε στο τέλος του μήνα, τι αποδοχές αδείας και επιδομάτων, να μην έχουμε κανένα οικογενειακό προγραμματισμό.
  • Τη δυνατότητα για «παράλληλη απασχόληση» σε περισσότερους από έναν εργοδότες, με εργασία που φτάνει και τις 13 ώρες τη μέρα, 78 ώρες την εβδομάδα. Η δεύτερη και η τρίτη δουλειά, δεν είναι επιλογή και δικαίωμα για τους εργαζόμενους όπως προκλητικά ισχυρίζεται η κυβέρνηση αλλά εξαναγκασμός που οφείλεται στους χαμηλούς μισθούς και την ακρίβεια. Ανοίγουν και άλλους δρόμους για την ένταση της εκμετάλλευσης, την εξάντληση και εξουθένωση, της ψυχικής και σωματικής υγείας, των εργαζομένων.
  • Την κατάργηση του 5νθήμερου ορίζοντας το 6ήμερο ακόμα και το 7ημερο, χωρίς να προβλέπεται δεύτερο ρεπό μέσα στην εβδομάδα.
  • Την πρόβλεψη για περίοδο «δοκιμής» για 6 μήνες, και δυνατότητα απόλυσης πριν τη λήξη της σύμβασης, απελευθερώνοντας και άλλο τις απολύσεις για τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου.
  • Και βέβαια την πρόβλεψη για ποινές φυλάκισης «τουλάχιστον έξι μηνών» και χρηματικές ποινές για όποιον «παρεμποδίζει με οποιονδήποτε τρόπο την ελεύθερη και ακώλυτη προσέλευση ή αποχώρηση από τον χώρο εργασίας»ή «συμμετέχει σε κατάληψη χώρων εργασίας ή εισόδων τους κατά τη διάρκεια απεργίας ή ανεξαρτήτως αυτής.

Αυτά βλέπετε προβλέπουν και οι «βέλτιστες» ευρωπαϊκές πρακτικές και οδηγίες (βλ. Γερμανία και Αγγλία με τα “zerohourscontracts”). Αυτά θέλουν να νομοθετήσουν επεκτείνοντας το ήδη αντεργατικό νομοθετικό οπλοστάσιο!

Σε όλα αυτά συμφωνούν τα κόμματα που έχουν ευαγγέλιο τις οδηγίες της ΕΕ και της  ανάπτυξης για τα κέρδη των λίγων. Από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, μέχρι τα αντιδραστικά και φασιστικά μορφώματα που βρήκαν θέση στην Βουλή. Άλλωστε η οδηγία της ΕΕ στην οποία στηρίζεται το νομοσχέδιο της κυβέρνησης υπερψηφίστηκε στο Ευρωκοινοβούλιο από τη ΝΔ και τους ναζί Χρυσαυγίτες ευρωβουλευτές, και την υπέγραψε φαρδιά-πλατιά η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στο Συμβούλιο της ΕΕ.

Να σημάνει συναγερμός!!

Κανένας εργαζόμενος, καμιά εργαζόμενη, δεν πρέπει να δείξει ανοχή στη σύγχρονη σκλαβιά! Δεν ζούμε για να δουλεύουμε, δουλεύουμε για να ζούμε και να απολαμβάνουμε όλα τα αγαθά της σκέψης και της εργασίας μας!!

Δεν θα συνηθίσουμε τη βαρβαρότητα και την αποκτήνωση. Έχουμε τη δύναμη να βάλουμε τη δικιά μας σφραγίδα στις εξελίξεις. Εμείς επιβάλλαμε να μην περάσει στα ψιλά το έγκλημα στα Τέμπη, εμείς φωνάξαμε για το έγκλημα στο λιμάνι του Πειραιά, εμείς οργανώνουμε την αλληλεγγύη στις φωτιές και τις πλημμύρες. Τη δύναμη μας την ξέρουν και την υπολογίζουν και η καλύτερη απόδειξη είναι ότι πλάι σε κάθε αντεργατικό χτύπημα, φροντίζουν να πάρουν τα μέτρα τους ενισχύοντας την καταστολή και την τρομοκρατία. Τρέμουν την οργανωμένη μας απάντηση!

Όλοι στους δρόμους, όλοι στον αγώνα! `Η τα κέρδη τους ή οι ζωές μας!

Υπερασπιζόμαστε την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών με σταθερή και μόνιμη εργασία, με Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αυξήσεις στους μισθούς και στα μεροκάματα, με σύγχρονα δικαιώματα. Για να μειωθεί ο εργάσιμος χρόνος, για κατάργηση των συμβάσεων ομηρίας. Για την προστασία και τη διεύρυνση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών των εργαζομένων. Για την προστασία του λαϊκού εισοδήματος από τα χαράτσια και την ακρίβεια, για την προστασία της κατοικίας του λαού από τους πλειστηριασμούς. Για πραγματικά ποιοτική, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια, Ειδική Αγωγή.

ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΣΤHN ΑΠΕΡΓΙΑ την ΠΕΜΠΤΗ 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ

Στην Αθήνα, στις 10:30 στην πλατεία Συντάγματος

Στη Θεσσαλονίκη, στις 10.30 στο Άγαλμα Βενιζέλου

Περισσότερα

Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής: Αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα

Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Ν. Αττικής και εργαζομένων Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, εκφράζει την αλληλεγγύη...

Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων – Ιδιωτ. Υπαλλήλων Χίου: Κάλεσμα υπεράσπισης της Κυριακής Αργίας

 ΚΑΛΕΣΜΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ ΛΑΣΤΙΧΟ ΩΡΑΡΙΑ -ΛΑΣΤΙΧΟ ΖΩΗ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΧΑΡΙΣΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ Το...

Ομοσπονδία Φαρμάκου: Για τον αποκλεισμό των εργαζομένων του ΙΦΕΤ από το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας

Η Ο.Ε.Φ.Σ.Ε.Ε. στηρίζει το Σωματείο Εργαζομένων Ι.Φ.Ε.Τ., μέλος μας, για το αυτονόητο αίτημα να...