Με την επίσκεψη του Προέδρου της ΠΕΜΕΝ, Απόστολου Κυπραίου, στην ΑΕΝ Κρήτης στις 17 Φλεβάρη, ολοκληρώθηκαν οι προγραμματισμένες, επισκέψεις του σωματείου στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ), Χίου, Μακεδονίας, Κρήτης.
Από τις συζητήσεις με τους σπουδαστές των Ακαδημιών, αλλά και το εκπαιδευτικό προσωπικό, καταγράφεται έντονος προβληματισμός και ανησυχία, για τις συνθήκες όπως έχουν διαμορφωθεί και δρομολογηθεί, γενικά στη ναυτική εκπαίδευση και μετεκπαίδευση.
Επισημάνθηκε ότι αυτές οι συνθήκες, συνδέονται με τη επίθεση που δέχονται συνολικά στα δικαιώματα τους οι ναυτεργάτες από την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, που συνεχίζει όπως και οι προηγούμενες στην υπηρεσία των εφοπλιστικών συμφερόντων.
Σε όλες τις Ακαδημίες, με την έναρξη της εκπαιδευτικής περιόδου οι σπουδαστές έρχονται αντιμέτωποι με ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό, υλικοτεχνική υποδομή, δυσκολίες στη σίτιση, στη στέγαση και στην πραγματοποίηση εκπαιδευτικών ταξιδιών παρά τις επιδοτήσεις που παίρνουν οι εφοπλιστές.
Αποτελεί πρόκληση, στη χώρα που κατέχει το 21% της παγκόσμιας ναυτιλίας και δεσπόζει στην 1η θέση παγκοσμίως, να επικρατεί τέτοια διαχρονική απαξίωση και υποβάθμιση της δημόσιας ναυτικής εκπαίδευσης. Κατάσταση που έχει διαμορφωθεί διαχρονικά, στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας των εφοπλιστών, που επιδιώκουν να επιβάλλουν σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, ναυτεργάτες χωρίς ΣΣΕ και κοινωνική ασφάλιση. Ναυτεργάτης με λιγότερες γνώσεις, σημαίνει ναυτεργάτης φθηνός, χωρίς δικαιώματα.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Χίος, ένας ναυτότοπος και μας προϊδεάζει για το ποια είναι η κατεύθυνση που έχουν οι εφοπλιστές και η κυβέρνηση, για τους ναυτικούς μας, μέσα από τη ναυτική εκπαίδευση.
Η ίδρυση ιδιωτικής ΑΕΝ, από τον εφοπλιστή Τσάκο στη Χίο, δεν είναι τυχαία επιλογή. Οι σχολές των εφοπλιστών, στόχο έχουν να εκπαιδεύουν τους ναυτεργάτες να είναι «φρόνιμοι» και «υπάκουοι» στα αφεντικά τους. Δεν θα διεκδικούν, δεν θα σηκώνουν κεφάλι, δεν θα συνδικαλίζονται, δεν θα αγωνίζονται για καλύτερες συνθήκες δουλειάς, για ΣΣΕ με πραγματικές αυξήσεις, συνολικά για τα δικαιώματά τους.
Το κυριότερο άγχος τους είναι, οι νέοι ναυτεργάτες να μην μάθουν ποτέ, την αξία της οργανωμένης διεκδίκησης και πάλης.
Δεν είναι τυχαίο ότι την ίδια ώρα, καμία ουσιαστική ενέργεια δεν γίνεται για την αναβάθμιση της δημόσιας ΑΕΝ της Χίου, όπως και για καμία δημόσια ΑΕΝ της χώρας, ενώ αντίθετα υποβαθμίζεται συνολικά η Δημόσια Ναυτική Εκπαίδευση και Μετεκπαίδευση και δίνεται βορά στα τρωκτικά της ιδιωτικής εκπαίδευσης και τους επιχειρηματικούς ομίλους.
Παράλληλα συνεχίζεται η αδιαφάνεια της χρήσης των χρημάτων του Κεφαλαίου Ναυτικής Εκπαίδευσης (ΚΝΕ), που έχει να πραγματοποιήσει ισολογισμό από το 2003!
Στον προϋπολογισμό του ΝΑΤ για το 2025, γίνεται αναφορά στις κρατήσεις που γίνονται για το ΚΝΕ, ύψους 3.400.000 ευρώ. Ερώτημα αποτελεί το πως κατανέμονται τα εκατομμύρια που λαμβάνει το ΚΝΕ όταν η δημόσια ναυτική εκπαίδευση υποβαθμίζεται κάθε χρόνο και περισσότερο.
Στη χώρα με τον υπό ναυπήγηση νέας γενιάς στόλο να αριθμεί 589 πλοία, οι σπουδαστές στις Ακαδημίες, δηλαδή η αυριανή βάρδια αυτών των πλοίων, διδάσκεται ύλη αναχρονιστική και απαρχαιωμένη.
Το εκπαιδευτικό προσωπικό, παραμένει στη συντριπτική πλειοψηφία του, χαμηλόμισθοι ωρομίσθιοι και με ελάχιστους ναυτοδιδάσκαλους.
Και συγκεκριμένα, η σύνθεση μόνιμων και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών στις ΑΕΝ Χίου, Μακεδονίας και Κρήτης να είναι η εξής:
- ΑΕΝ ΧΙΟΥ σε σύνολο 25 εκπαιδευτικών, οι 4 είναι μόνιμοι και 21 ωρομίσθιοι
- ΑΕΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ σε σύνολο 45 εκπαιδευτικών, οι 4 είναι μόνιμοι και 41 ωρομίσθιοι.
- ΑΕΝ ΚΡΗΤΗΣ σε σύνολο 28 καθηγητών, οι 9 είναι μόνιμοι και 19 ωρομίσθιοι.
Παράλληλα προβλήματα αντιμετωπίζουν τα εργαστήρια των σχολών. Στο σύνολο τους τα μηχανήματα που εκπαιδεύονται οι νέοι ναυτεργάτες είναι μεγάλης ηλικίας και δεν ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες. Οι προσομοιωτές δεν μπορούν να αναβαθμιστούν και θα τεθούν σε αργία λόγω της παλαιότητας τους.
Έχουμε κατάργηση της σίτισης στο σύνολο των ΑΕΝ από το 2017 και οι φοιτητικές εστίες όπου υπάρχουν (στην ΑΕΝ Μακεδονίας δεν λειτουργεί από τους σεισμούς το 2012), καλύπτουν ένα μικρό αριθμό σπουδαστών, με την πλειοψηφία των σπουδαστών, να πληρώνει πανάκριβα ενοίκια.
Κάθε χρόνο η εκπαιδευτική χρονιά ξεκινά με προβλήματα, λόγω έλλειψης προσωπικού. Η ύλη διδασκαλίας δεν ανταποκρίνεται στις τεχνολογικές εξελίξεις του κλάδου. Οι σπουδαστές των ΑΕΝ δεν δικαιούνται μειωμένο κόμιστρο στα ΜΜΜ.
Η κατεύθυνση που προωθείται, όπως αποτυπώθηκε και στην Έκθεση του Ευγενίδιου Ιδρύματος, της σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, εντείνει την υπονόμευση της δημόσιας ναυτικής εκπαίδευσης. Στην πράξη είναι προσαρμογή και πλήρης ενσωμάτωση στις κατευθύνσεις των εφοπλιστών.
Απέναντι σ’ αυτήν την εγκληματική πολιτική και στην υποβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης από το υπουργείο, την κυβέρνηση και τους εφοπλιστές, η μόνη απάντηση μπορεί να είναι ο οργανωμένος αγώνας των σπουδαστών και των νέων ναυτεργατών.
Για Αποστρατικοποίηση των ΑΕΝ και των ΚΕΣΕΝ. Δεν έχουν καμία θέση οι λιμενικοί μέσα στις σχολές. Προσλήψεις μόνιμων καθηγητών και ναυτοδιδασκάλων με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα. Να σταματήσει η απαράδεκτη πρακτική κάλυψης θέσεων εκπαιδευτικού προσωπικού, με ωρομίσθιους καθηγητές. Αναβάθμιση της υλικοτεχνικής υποδομής και των εργαστηρίων.
Καλούμε τους σπουδαστές να απαντήσουμε συντονισμένα και μαζικά, με πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις στα σχέδια των εφοπλιστών και της κυβέρνησης, διεκδικώντας Αποκλειστικά Δημόσια – Δωρεάν – Ανώτατη – Σύγχρονη ναυτική εκπαίδευση, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες, για δουλειά με ΣΣΕ – κοινωνική ασφάλιση – συνδικαλιστικά δικαιώματα, για σπουδές και εργασία με αξία.