Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού: Καταγγελία ανθυποπλοιάρχου για συνθήκες διαβίωσης στο πλοίο M/V «SEA CHAMPION»

Δημοσιεύτηκε στις

Σε τηλεφωνική και έγγραφη καταγγελία που λάβαμε και επισυνάπτουμε, από τον ανθυποπλοίαρχο Κιρτζαλιώτη Γεώργιο του υπό ελληνική σημαία πλοίου M/V «SEA CHAMPION» της ναυτιλιακής εταιρείας «MEGA SHIPPING LINE CORP.», γίνεται αναφορά για τις επικίνδυνες συνθήκες διαβίωσης.

Συγκεκριμένα από τη μέρα που ναυτολογήθηκε στο πλοίο στις 22-01-2023, διαπίστωσε ότι είναι εκτός λειτουργίας το air condition για πάνω από 6 μήνες και συνεχίζει να είναι εκτός, με αποτέλεσμα η θερμοκρασία στους χώρους ενδιαίτησης και εργασίας να ξεπερνάει τους 40 οC.

Επίσης η τροφοδοσία του γλυκού νερού του πλοίου, ήταν ανεπαρκής (συνεχείς διακοπές) με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν οι ναυτεργάτες σοβαρά προβλήματα σε καθαριότητα και υγιεινή.

Τα προβλήματα που αναφέρονται ήταν γνωστά στην εταιρεία και από επισκέψεις στελεχών της στο πλοίο, χωρίς να παρθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο επίλυσης τους.

Ο κίνδυνος υγείας και ασφάλειας των ναυτεργατών, της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά. Πάνω από τις ζωές, είναι τα κέρδη των εφοπλιστών, που δεν διστάζουν ακόμα και διεθνείς κανονισμούς να τους γράφουν στα «παλιά τους τα παπούτσια».

Απαιτούμε την άμεση επίλυση των προβλημάτων ενδιαίτησης που αντιμετωπίζουν οι ναυτεργάτες του πλοίου M/V «SEA CHAMPION», καθώς και όπως αναφέρει στην καταγγελία του ο ανθυποπλοίαρχος, την αντικατάσταση του στο λιμένα του Durban της Ν. Αφρικής, με την προβλεπόμενη αποζημίωση του.

 

ΠΡΟΣ:

  • Κ. Πλοίαρχο M/V «SEA CHAMPION»
  • Ναυτιλιακή εταιρεία «MEGA SHIPPING LINE CORP.»

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Εγώ ο κάτωθι υπογεγραμμένος Κιρτζαλιώτης Γεώργιος ανθυποπλοίαρχος του πλοίου ΜΑ/ «SEA CHAMPION», καταγγέλλω την σύμβαση εργασίας μου και απαιτώ την αντικατάσταση μου στο επόμενο λιμένα Durban της Ν Αφρικής.

Οι λόγοι της καταγγελίας μου και η ανάγκη για αντικατάστασή μου είναι οι επικίνδυνες συνθήκες διαβίωσης, που αντιμετώπισα από την πρώτη μέρα ναυτολόγησής μου στις 22-01-2023 και αντιμετωπίζουν το σύνολο του πληρώματος.

Συγκεκριμένα το air condition του πλοίου δεν λειτουργούσε τουλάχιστον 6 μήνες πριν την ναυτολόγησή μου και συνεχίζει να μη λειτουργεί, με θερμοκρασίες να ξεπερνούν τους 40°C σε καμπίνες και γέφυρα, ενώ αντίστοιχα σοβαρό πρόβλημα υπάρχει και με το γλυκό νερό με το συστηματικό κλείσιμό του, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σοβαρά προβλήματα καθαριότητας και υγιεινής.

Αυτές οι συνθήκες διαβίωσης παραβιάζουν διεθνείς κανόνες ασφαλούς ενδιαίτησης και είναι σε γνώση της εταιρείας.

Επαναλαμβάνω την θέση μου για την αντικατάστασή μου στο λιμένα του Durban και απαιτώ την προβλεπόμενη αποζημίωσή μου.

Ο Καταγγέλλων Ανθυποπλοίαρχος

Κιρτζαλιώτης Γεώργιος

Ο πλοίαρχος

Μιχαήλ Παλαμίδης

Περισσότερα

Κλαδικό Σωματείο Εργαζ. στην Ιδιωτική Υγεία & Πρόνοια Ν.Αχαΐας: Όχι άλλο αίμα για τα κέρδη των αφεντικών

Το Κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία & Πρόνοια Ν.Αχαΐας καταγγέλλει ένα ακόμα εργοδοτικό...

Εργατικό Κέντρο Σάμου: Για τον νεκρό εργάτη στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Περάματος

ΌΧΙ ΑΛΛΑ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΌΧΙ ΑΛΛΟ ΑΙΜΑ ΕΡΓΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ  Συναδελφισσες και συνάδελφοι, Το...

Σωματείο Εργαζομένων NEXI (πρώην First Data): Συμμετέχουμε στην εκδήλωση για τις ΣΣΕ του Σωματείου εργαζομένων Netcompany Intrasoft

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι Την Τετάρτη 31/05 συμμετέχουμε στην εκδήλωση του σωματείου εργαζομένων Netcompany Intrasoft για τις...