Πανελλαδική Γραμματεία Επισιτισμού Τουρισμού : 28 Σεπτέμβρη Πανελλαδική Ημέρα Δράσης στον Επισιτισμό-Τουρισμό

image_pdfimage_print

Οργανώνουμε ΤΩΡΑ τον αγώνα για την υγεία, τη ζωή και τα δικαιώματά μας

Η αγωνιστική στάση δεκάδων σωματείων και χιλιάδων εργαζομένων στον κλάδο του Τουρισμού και Επισιτισμού τους μήνες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, έδωσε στην κυβέρνηση και στην εργοδοσία το μήνυμα ότι είμαστε όρθιοι και δυνατοί.

Ότι μπορούμε να οργανώνουμε την πάλη μας κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, κόντρα στην τρομοκρατία, την απογοήτευση, την μοιρολατρία και την ηττοπάθεια που σπέρνουν τα καλοπληρωμένα τους παπαγαλάκια στα μέσα ενημέρωσης.

Ότι οι μικρές και μεγάλες νίκες έρχονται όταν μπροστά βάζουμε τις δικές μας ανάγκες, τα δικά μας συμφέροντα.

Ότι όταν ενωμένοι παλεύουμε κανείς δεν μπορεί να παίξει με τις αγωνίες μας και τις προσδοκίες των οικογενειών μας για μια καλύτερη ζωή.

Τα χειρότερα είναι ακόμη μπροστά μας. Τίποτε δεν έχει τελειώσει. Οι τουριστικοί όμιλοι που έχουν ήδη στην τσέπη τους δεκάδες ΠΝΠ και μυριάδες χρηματοδοτικά προγράμματα, έχουν βάλει πλώρη να αποτελειώσουν αυτό που τους εμποδίσαμε να κάνουν μέχρι σήμερα: Να υποτάξουν στα δικά τους σχέδια, για να αυξηθεί ξανά η κερδοφορία τους, την ανάγκη μας για ένα εισόδημα που να επιτρέψει την επιβίωση των οικογενειών μας. Η μισοδουλειά-μισοζωή είναι η μεγαλύτερη προϋπόθεση για να ξαναπάρουν πάλι τα κέρδη τους τον ανήφορο.

Να γιατί η κυβέρνηση τους υπόσχεται νέο αντιασφαλιστικό νόμο, μονιμοποίηση της ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ, παράταση των αναστολών των συμβάσεων, αλλά και νέες ιδιωτικοποιήσεις σε νερό και ενέργεια, νέα φορολογικά βάρη για το λαό.

Το ότι δεν έμειναν στο δρόμο οι εκατοντάδες χιλιάδες εποχικοί συνάδελφοι χωρίς καμιά στήριξη, χωρίς να χάσουν το δικαίωμα επαναπρόσληψης, κάτι που έγινε μετά από δύσκολους και μαζικούς αγώνες, δεν μας αρκεί.

Η εξέλιξη της πανδημίας, το κλείσιμο των εποχικών επιχειρήσεων, το άνοιγμα των σχολείων κάτω από τέτοιες συνθήκες, δεν πρέπει να μας βρει απροετοίμαστους.

Η επόμενη μέρα, μετά το πρόωρο τέλος μιας κουτσής τουριστικής σεζόν, θα είναι εφιαλτική αν δεν πάρουμε την υπόθεση στα χέρια τα δικά μας, αν δεν απαιτήσουμε να προστατευτεί το εισόδημα, η υγεία και ασφάλεια, η δική μας και των παιδιών μας.

Ο κορονοϊός έφερε γρηγορότερα μια νέα οικονομική-καπιταλιστική κρίση την οποία η μεγαλοεργοδοσία θα φορτώσει ξανά στους εργαζόμενους και στα φτωχά στρώματα.

Τα κοράκια των πολυεθνικών και των ιμπεριαλιστικών οργανισμών έχουν κατσικωθεί μέσα, γύρω και πάνω από την Ανατολική Μεσόγειο προετοιμάζοντας να διεκδικήσουν τη λεία τους.Οι συμφωνίες που έκανε η κυβέρνηση κι αυτές που θα ακολουθήσουν, όχι μόνο δεν απομακρύνουν το ενδεχόμενο μιας πολεμικής σύρραξης, αλλά αντίθετα το φέρνουν όλο και πιο κοντά. Δεν πρέπει να υπάρξει στην εργατική τάξη κανένα περιθώριο εφησυχασμού.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ σε κάθε σωματείο του κλάδου, σε κάθε γωνιά της χώρας, σημαίνουμε συναγερμό και απευθύνουμε κάλεσμα αγώνα σε όλους όσους θέλουν να μην ζούμε ξανά και ξανά τον εφιάλτη της απληρωσιάς, της ανεργίας, της χαμοζωής. Απευθύνουμε κάλεσμα κυρίως σε όσους αγανακτούν για την κατάσταση και δεν έχουν πάρει ακόμη απόφαση να αντιδράσουν.

Τώρα είναι η ώρα!

Να εμπιστευτούμε τις δυνάμεις μας που είναι ανεξάντλητες. Είμαστε οι πολλοί που δίχως εμάς δεν θα υπήρχε ξενοδοχείο, εστιατόριο, καφέ, μπαρ, κέτερινγκ. Είμαστε οι πολλοί που όταν σκεφτόμαστε, συζητάμε και αποφασίζουμε να μπούμε στη μάχη, κανείς δεν μπορεί να μας αντιμετωπίσει.

Έχουμε τα συνδικάτα, τα σωματεία, τις επιτροπές αγώνα σε κάθε περιοχή και χώρο δουλειάς που πρέπει και μπορούν να οργανώσουν τον αγώνα μας, κόντρα στην κυβέρνηση και στην εργοδοσία, αφήνοντας πίσω όλους αυτούς που θέλουν το εργατικό κίνημα φιμωμένο, αφοπλισμένο, να τρέχει πίσω από τους στόχους και τις επιλογές των επιχειρηματικών ομίλων.

Να πάρουμε επάνω μας την υπόθεση της υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας, μακριά από ομάδες επιχειρηματιών που καλούν σε «συλλαλητήρια» και «κινητοποιήσεις» που δεν έχουν σε τίποτε να κάνουν με τα συμφέροντα των εργαζομένων.

Καλούμε όλα τα σωματεία του κλάδου να πάρουν από τώρα αποφάσεις συμμετοχής στην Ημέρα Πανελλαδικής Δράσης στον Επισιτισμό Τουρισμό, στις 28 Σεπτέμβρη 2020.

Τα Διοικητικά Συμβούλια να επιλέξουν τη μορφή των κινητοποιήσεων με απεργίες, στάσεις εργασίας, συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια.

 • Να διεκδικήσουμε να καταργηθούν όλοι οι αντιλαϊκοί νόμοι και μέτρα, των μνημονίων των ΕΕ – ΔΝΤ – ΕΚΤ και όλες οιαντεργατικές διατάξεις των ΠΝΠ.
 • Να διασφαλιστεί το εισόδημα των εργαζομένων με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας.
 • Να υπογραφούν ΣΣΕ με αυξήσεις σε μισθούς και δικαιώματα.
 • Να απαγορευτούν οι απολύσεις.
 • Να χορηγηθεί το επίδομα ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όλο το διάστημα της ανεργίας.
 • Κοινωνική Ασφάλιση και Υγεία για όλους, δημόσια, υποχρεωτική. Κατάργηση του νόμου Βρούτση-Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία και στην Ασφάλιση. Επαναφορά του εφάπαξ στην 20ετία και ένταξη του κλάδου του Επισιτισμού.
 • Άμεση διακοπή πληρωμών και χρεώσεων σε ΔΕΚΟ, τράπεζες και εφορία.
 • Άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων.
 • Δωρεάν τεστ σε όλους τους εργαζόμενους με ευθύνη του κράτους και των εργοδοτών.
 • Δωρεάν πρόσβαση στα μέσα μαζικής μεταφοράς στους εργαζόμενους πουβρίσκονται σεαναστολή και στο πρόγραμμα συν-εργασία.
 • Να ενταχτούν όλοι οι εργαζόμενοι του επισιτισμού στο μηχανισμό στήριξης χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
 • Να πληρώνεται την πρώτη βδομάδα κάθε μήνα η αποζημίωση ειδικού σκοπού.

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ

Η ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ

Πληρώσαμε Πολλά-Δε Θα Πληρώσουμε Ξανά!

 

Comments are closed.