Τρίτη, 28 Ιουνίου

Πανελλαδική Ένωση Χημικής Βιομηχανίας Ν. Αττικής: Καταγγελία για την παράνομη και καταχρηστική απόλυση στην εταιρεία ΛΑΛΙΖΑΣ

0

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Καταγγέλλουμε την παράνομη και καταχρηστική απόλυση της συναδέλφισσας ταμία του ΔΣ του συνδικάτου μας, εργαζόμενη στην εταιρεία ΛΑΛΙΖΑΣ Α.Ε.. Τα όποια επιχειρήματα χρησιμοποιεί η εργοδοσία είναι για τα μάτια του κόσμου. Η απόλυση είναι συνδικαλιστική και γίνεται για να στοχοποιηθεί η πρωτοπόρα αγωνιστική στάση της συναδέλφισσας στο χώρο δουλειάς της, γιατί προσπαθεί να οργανώσει την πάλη των εργαζομένων στο εργοστάσιο.

Γνωστή η τακτική που ακολουθεί η εν λόγω εργοδοσία καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που λειτουργεί με αυτό τον τρόπο, με το ίδιο σκληρό πρόσωπο έχει συνηθίσει να μεταχειρίζεται τους εργαζόμενους που δουλεύουν σε αυτή. Αυτή τη φορά όμως η προσπάθεια της θα πέσει στο κενό. 

Η «εταιρεία θαύμα» που κατάφερε να γίνει μεγάλος όμιλος με πολυεθνική παρουσία σε 130 χώρες, να εξαγοράζει εμπορικά σήματα με ανεπτυγμένο δίκτυο διανομής και καταστήματα σε πάνω από 10 χώρες, να στήνει γραμμές παραγωγής και κέντρα logistics στο εξωτερικό, η «εταιρεία θαύμα» που αναγεννήθηκε από τις στάχτες της και κατέκτησε τον κόσμο με «ένα πανί και μια ραπτομηχανή» χάρη στο «επιχειρηματικό δαιμόνιο» του ιδιοκτήτη της και αριθμεί πάνω από 650 εργαζόμενους, παρουσιάζει ένα προσωπείο εντελώς διαφορετικό από την πραγματικότητα που βιώνουν οι εργάτες στη μονάδα παραγωγής στου Ρέντη.

Το «μεγάλο άλμα» και το “Americandream” πατάει πάνω στην υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων που αναγκάζονται μονίμως να κάνουν υπερωρία για να συμπληρώσουν το μεροκάματο, που φεύγουν κατάκοποι από την εντατικοποίηση και τους σκληρούς ρυθμούς εργασίας στη βάρδια. Η «παραδειγματική» της ανάπτυξη που της δίνει «διεθνή βραβεία για τη συνεισφορά στην ναυτιλία», έχει βάση τους κακοπληρωμένους εργαζόμενους, χωρίς συγκροτημένα δικαιώματα με τραγικές συνθήκες εργασίας, ξεμοναχιασμένους και ευάλωτους στις ορέξεις της. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίοδος της πανδημίας με τα μηδαμινά έως ανύπαρκτα μέτρα προστασίας και τα επαναλαμβανόμενα περιστατικά μαζικής διασποράς κορωνοϊού μέσα στο χώρο παραγωγής.

Το σωματείο μας το τελευταίο διάστημα στο συγκεκριμένο χώρο μετράει βήματα οργάνωσης των εργατών, με την εγγραφή μελών, την οργάνωση άμεσων παρεμβάσεων στην εργοδοσία για όλα τα ζητήματα που απασχολούν, τις περιοδείες. Η συναδέλφισσα μας έχει πρωτοστατήσει σε αυτή τη δραστηριότητα, είναι αναγνωρισμένη στο χώρο της σαν μαχήτρια, έχει καθιερωθεί στη συνείδησή πολλών συναδέλφων ως παράδειγμα για την εργατικότητα της, την αλληλεγγύη της, τη συνέπεια λόγω και έργω, χαρακτηριστικά που την αναδεικνύουν σε πρωτοπόρα εργάτρια.

Συνάδελφοι αυτά τα χαρακτηριστικά είναι που ενοχλούν την εργοδοσία, που βλέπει τον κίνδυνο το σωματείο να μαζικοποιείται και να της ξεφεύγει ο έλεγχος. Όπως «ο διάολος το λιβάνι» θέλει με κάθε τρόπο να αποφύγει οι εργάτες να σπάσουν το φόβο, να οργανωθούν, να παλέψουν και διεκδικήσουν.

Μπροστά σε αυτές τις συνθήκες και για τη διασφάλιση των κερδών της δε θα διστάσει να πάρει κάθε μέτρο ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης, να τρομοκρατήσει και να εκβιάσει.

Όμως η πραγματικότητα που βιώνουμε εμείς και οι οικογένειες μας, δεν μας επιτρέπουν να κάνουμε τώρα βήμα πίσω. Εμείς που ασφυκτιούμε από το υπέρογκο κόστος σε ενέργεια και καύσιμα, που στενάζουμε κάτω από την ακρίβεια και «κάθε δεκαπέντε του μήνα η τσέπη μας είναι πανί με πανί», έχουμε χρέος να μην υποκύψουμε στην τρομοκρατία.

Η εργοδοσία φοβάται τους ενωμένους εργάτες και αυτό εκφράζει. Αν επιλέγει να επιτεθεί στους πρωτοπόρους εργάτες είναι για να σκύψουμε το κεφάλι, για να μην αντιδράσουμε.

Συναδέλφισσες – συνάδελφοι,

Σε αυτές τις συνθήκες πρέπει να επιδείξουμε άμεσα αντανακλαστικά , με τη στάση μας να αναγκάσουμε την εταιρεία να ανακαλέσει την παράνομη απόλυση της συναδέλφισσας. Η προσπάθεια της εταιρείας να τρομοκρατησει τους εργαζόμενους θα πέσει στο κενό. Με τετοιες τακτικές δεν μπορουν να βαλουν τα συνδικάτα στο χέρι. Η ιδια η σταση των εργατων στο εργοστάσιο να αποτελέσει ασπιδα για τη συναδελφισσα που αποτελεί πρωτοπόρα εργατρια, αποκουμπι για τα προβληματα στο χωρο δουλειας.

Σας καλούμε σε αυτές τις συνθήκες ακόμα πιο μαχητικά, πιο αποφασιστικά και οργανωμένα να συσπειρωθείτε στο σωματείο και να παλέψουμε για:

  • Να παρθεί πίσω η απόλυση.
  • Στελέχωση όλων των τμημάτων με μόνιμους εργαζόμενους για να σπάσει η εντατικοποίηση,
  • Πραγματική βελτίωση των όρων εργασίας και συνθηκών ασφαλείας,
  • Ουσιαστικές αυξήσεις στα μεροκάματα που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες μας

Απαιτούμε άμεση συνάντηση με τη διοίκηση της εταιρίας    για την απολυση της συναδέλφισσας.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΕΧΟΥΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΒΑΛΟΥΝ ΣΤΟ ΧΕΡΙ!

ΠΑΡΤΕ ΠΙΣΩ ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΣΗ ΤΩΡΑ!

Print Friendly, PDF & Email
Share.

Comments are closed.