ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ : Για την «εξοικονόμηση» της φαρμακευτικής δαπάνης από τον ΕΔΟΕΑΠ

Δημοσιεύτηκε στις

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι

Η διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ σε ανακοίνωσή της με τίτλο «Φάρμακα: Τι αλλάζει από 1ης Ιουνίου για τους ασφαλισμένους του ΕΔΟΕΑΠ» αναγγέλλει ότι: «εάν δεν επιλεγεί το (…) γενόσημο αλλά επιλεγεί(…) το πρωτότυπο φάρμακο, ο ασφαλισμένος θα επιβαρυνθεί με τη διαφορά της τιμής. Εχει, όμως, δικαίωμα να επιλέξει όποιο θέλει σε συνεργασία με τον γιατρό του».

Η συγκεκριμένη απόφαση του Δ.Σ. του ΕΔΟΕΑΠ, αντικειμενικά επιβάλλει τη συνταγογράφιση φαρμάκων με βάση το κόστος και όχι με βάση την επιλογή από το γιατρό του καλύτερου φαρμάκου για την αντιμετώπιση των ασθενειών των ασφαλισμένων. Γιατί το γενόσημο είναι φθηνότερο από το πρωτότυπο. Άρα η ιατρική γνωμάτευση για το φάρμακο θα γίνεται στη λογική «κόστους-οφέλους» και ταυτόχρονα με μεγαλύτερη οικονομική επιβάρυνση των ασφαλισμένων αν ο γιατρός επιλέξει το πρωτότυπο φάρμακο γιατί με βάση την ιατρική επιστήμη αυτό είναι το κατάλληλο.

Μάλιστα η διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ επισημαίνει ότι αυτό είναι πρακτική που ακολουθεί το Ταμείο εδώ και χρόνια, συνταγογραφόντας γενόσημα φάρμακα σε ποσοστό 25%-30%, «είτε επειδή αυτά θεωρούνται εξίσου καλά ή και πιο αποτελεσματικά από τα λεγόμενα πρωτότυπα είτε ακόμη γιατί υπάρχει έλλειψη στην αγορά».

Η επιβολή των γενοσήμων φαρμάκων στη συνταγογράφηση έχει γίνει σταδιακά από όλες τις κυβερνήσεις εδώ και χρόνια στο Δημόσιο Τομέα Υγείας, στα πλαίσια της δραστικής μείωσης των κονδυλίων του κρατικού προϋπολογισμού προκειμένου να εξοικονομούνται χρήματα για να ενισχύονται από το κράτος οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, οι εξοπλιστικές δαπάνες που είναι ΝΑΤΟικές, και να αποπληρώνεται το κρατικό χρέος που δημιούργησαν από κοινού το κεφάλαιο, το κράτος και οι κυβερνήσεις τους.

Στην ίδια ανακοίνωση η διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ αναφέρει ότι «δεν θα υπάρξει καμία επιβάρυνση και θα συνεχίσουν να παρέχονται δωρεάν» τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους, φροντίζοντας ταυτόχρονα να «υπενθυμίσει» στους ασφαλισμένους του Ταμείου και το ετήσιο κόστος αυτής της φαρμακευτικής δαπάνης.

Η ουσία βρίσκεται στο ότι η διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ αποσιωπά το γεγονός πως το φάρμακο, σε αυτό το σύστημα που ζούμε είναι εμπόρευμα. Οι φαρμακοβιομήχανοι δεν παράγουν για την υγεία των εργαζομένων αλλά για τα κέρδη τους. Το ίδιο και οι μεγαλέμποροι του φαρμάκου, οι μεγάλες φαρμακαποθήκες, το διαθέτουν στην αγορά μόνο όταν αυτοί και οι φαρμακοβιομήχανοι βγάζουν μεγάλα κέρδη. Διαφορετικά δημιουργούν έλλειψη εκατοντάδων φαρμάκων, όπως τώρα στην Ελλάδα και σε πολλές χώρες διεθνώς.

Είναι το κεφάλαιο στον τομέα φαρμάκου που έχει εξασφαλίσει από το κράτος και τις κυβερνήσεις του να επιβάλλουν την πατέντα του φάρμακου-εμπορεύματος το οποίο πουλιέται, αγοράζεται, διακινείται, αποσύρεται και «εξάγεται παράλληλα» από τους μονοπωλιακούς ομίλους στο χώρο του Φαρμάκου, απαγορεύει την «αντιγραφή» όπως λέγεται, δηλαδή την παραγωγή του ίδιου ακριβώς φαρμάκου, από άλλες φαρμακοβιομηχανίες στα πλαίσια του ανταγωνισμού, προκειμένου να αυξήσουν την κερδοφορία τους. Και ας πεθαίνουν άνθρωποι του μόχθου που ζουν σε συνθήκες εξαθλίωσης και δεν μπορούν να αγοράσουν φάρμακα. Είναι η λογική του «κόστους-οφέλους» που θυσιάζει την υγεία των εργαζομένων για τα κέρδη των ομίλων.

Σε αυτή ακριβώς τη στρατηγική επιλογή βάζει πλάτη και η διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ (συνδικαλιστές προσκείμενοι σε ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ μαζί με την εργοδοσία των ΜΜΕ που εκπροσωπείται με βέτο μάλιστα στο Δ.Σ. του Ταμείου) έχοντας ανοίξει και τον δρόμο των συμπράξεων και των συμφωνιών με τον ιδιωτικό μεγαλοεπιχειρηματικό τομέα της Υγείας, κατ’ αναλογία των προγραμμάτων και της πολιτικής των κομμάτων τους. Που ενισχύουν την εργοδοσία και των ΜΜΕ, η οποία πασχίζει να μειώσει τις εισφορές όπως πχ το 2% για το οποίο έκανε δικαστική προσφυγή κατάργησής του, ενώ ταυτόχρονα ζητά και παίρνει κρατικές επιδοτήσεις. Όλοι αυτοί δρουν σε βάρος των εργαζομένων, των ανέργων, των συνταξιούχων, των ασφαλισμένων στον ΕΔΟΕΑΠ.

Και στην περίπτωση του ΕΔΟΕΑΠ αποδείχθηκε ότι όπου εμπλέκεται ο μεγαλοεπιχειρηματικός ιδιωτικός τομέας, η ζυγαριά γέρνει προς το δικό του όφελος. Αυτό τον δρόμο έχουν ανοίξει όλες οι κυβερνήσεις μετατρέποντας παράλληλα το Δημόσιο Τομέα Υγείας σε έναν πλήρως εμπορευματοποιημένο τομέα που λειτουργεί με τη λογική «κόστους-οφέλους» πουλώντας ιατρικές υπηρεσίες για να έχει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, ίσως και κέρδος, στις δομές του.

Η διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ, εντελώς ανερυθρίαστα ρίχνει τις ευθύνες για την αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης στους ίδιους τους ασφαλισμένους και όταν μιλά για την ανάγκη εξοικονόμησης 2 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, πρέπει να σημάνει καμπανάκι για όλους μας, γιατί «εξοικονόμηση» και «λήψη αναγκαίων μέτρων» στη γλώσσα της «αγοράς» σημαίνει πετσόκομμα ιατροφαρμακευτικών υπηρεσιών για τους ασφαλισμένους.

Συναδέλφισσες Συνάδελφοι

Ως ΠΑΜΕ Τύπου & ΜΜΕ, καλούμε τους εργαζόμενους σε επαγρύπνηση και αγωνιστική ετοιμότητα προβάλλοντας την ανάγκη να οργανώσουμε τη δράση μας από τα κάτω, μέσα στους τόπους δουλειάς, υπερασπιζόμενοι τις ως τώρα παρεχόμενες υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης και διεκδικώντας πλήρη κάλυψη όλων των αναγκών μας σε αυτές.

Διεκδικούμε αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν παροχές υπηρεσιών υγείας και φαρμάκων υψηλής ποιότητας σε εργαζόμενους, συνταξιούχους και ανέργους, στα πλαίσια ενός αποκλειστικά Δημόσιου Τομέα Υγείας. Να πληρώνουν κράτος και εργοδοσία χωρίς καμμιά επιβάρυνση από τους ασφαλισμένους.

 

Περισσότερα

Για το θάνατο της συντρόφισσας Μαρίας Κεφαλληνού

Το ΠΑΜΕ αποχαιρετά με θλίψη την συναδέλφισσα, την συναγωνίστρια και συντρόφισσα μας Μαρία Κεφαλληνού...

Να σταματήσουν οι εκβιασμοί των εργαζομένων στη ΔΥΠΑ

Η εκβιαστική λογική της Διοίκησης της ΔΥΠΑ απέναντι σε εργαζόμενους του πρώην οργανισμού του...