ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ: Ένταση της λογοκρισίας σε βάρος του λαού στο όνομα της παραπληροφόρησης

Δημοσιεύτηκε στις

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να βάλει σε λειτουργία μια ηλεκτρονική πλατφόρμα για την αντιμετώπιση τάχα της παραπληροφόρησης, σύμφωνα με έγγραφο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Για να προσδώσει επίσης μια αίσθηση «αντικειμενικότητας» στα κριτήρια λειτουργίας της ισχυρίζεται ότι το σύστημα θα λειτουργεί με «τεχνητή νοημοσύνη» και «μηχανική μάθηση». Αλλά η «τεχνητή νοημοσύνη» και η «μηχανική μάθηση» εκτελούν λειτουργίες με βάση τα δεδομένα τα οποία θέτει ο χρήστης, δηλαδή η κυβέρνηση, στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές με τους οποίους θα αντιμετωπίζεται η λεγόμενη παραπληροφόρηση.

Γιατί υπάρχει πράγματι κατευθυνόμενη πληροφόρηση από το κράτος, την κυβέρνηση, τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ, τα επιτελεία τους, δηλαδή όλους αυτούς που συνθέτουν το σύστημα εκμετάλλευσης και την παραγωγή και αναπαραγωγή της αστικής ιδεολογίας, πολιτικής και προπαγάνδας. Παραπληροφόρηση είναι και η αποσιώπηση γεγονότων, ειδήσεων, δράσης των συνδικάτων και των κοινωνικών φορέων, ή η διαστρέβλωση τους. Αλλά δεν στήνει η κυβέρνηση πλατφόρμα για όλα αυτά τα οποία και η ίδια προωθεί.

Για παράδειγμα η μεγάλη κινητοποίηση των εργατικών συνδικάτων στο Σύνταγμα για τη σωτηρία της ΛΑΡΚΟ και της δουλειάς των εργατών της όταν η κυβέρνηση στη Βουλή έφερε νόμο απόλυσής τους, θάφτηκε απ’όλα τα αστικά ΜΜΕ.

Η κρατική ΕΡΤ συνειδητά αποσιώπησε σύμφωνα με την αναφορά – καταγγελία του «ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΤΟΜΩΝ ΠΛΗΓΕΝΤΩΝ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑΤΟΣ ΤΕΜΠΩΝ 28-2-2023», προς το Δ.Σ. της ΕΡΤ, τη συνέντευξη Τύπου του στον Δ.Σ.Α στην οποία παρουσιάστηκε η πρωτοβουλία που ενισχύθηκε από 1.500.000 υπογραφές και με την οποία διατυπώνεται το δίκαιο αίτημα της κατάργησης του νόμου περί ευθύνης υπουργών, έτσι ώστε οι υπουργοί να οδηγούνται στα δικαστήρια, όπως ακριβώς συμβαίνει με όλους τους πολίτες.

Είναι μόνο δύο χαρακτηριστικά δείγματα για το τι σημαίνει η «Ευρωπαϊκή Πράξη για την Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης» που εφαρμόζει απαρέγκλιτα η κυβέρνηση. Αυτή είναι η ελευθερία των ΜΜΕ. Να μην ενημερώνουν το λαό και τη νεολαία για κάθε ζήτημα το οποίο αφορά τη ζωή τους και αγωνίζονται οργανωμένα για το δίκιο τους, να αποσιωπάται η οργανωμένη δράση σωματείων και συλλόγων. Αλλωστε ο κώδικας του ΕΣΡ αφήνει στη διάθεση των ΜΜΕ τι θα προβάλλουν και πως, με κριτήριο -υποτίθεται- τι ενδιαφέρει τον κόσμο. Αλλά στην πράξη γίνεται με το κριτήριο των αστικών επιτελείων.

Επομένως η κυβέρνηση βάζει σε λειτουργία έναν ακόμη λογοκριτή, με ξεκάθαρο στόχο να εντείνει παραπέρα τον «στενό κορσέ» στην ενημέρωση, που διασφαλίζουν άλλωστε οι αμέτρητες ευρωενωσιακές Οδηγίες και μηχανισμοί λογοκρισίας και παρακολούθησης, αλλά και τα αντίστοιχα ΝΑΤΟικά «πρότυπα».

Η κυβέρνηση επιχειρεί να σφίξει ακόμα περισσότερο τον κλοιό της λογοκρισίας στα ΜΜΕ με τον μανδύα της «αντιμετώπισης της παραπληροφόρησης». Το υπόβαθρο είναι ο πόλεμος της προπαγάνδας με τα αντίπαλα στο ΝΑΤΟ ιμπεριαλιστικά κέντρα, κυρίως με την Κίνα και τη Ρωσία. Αποδείξεις για αυτό πολλές. Ενδεικτικά αναφέρουμε την εξαφάνιση από τον μιντιακό χάρτη των ρώσικων συμφερόντων SPUTNIC και RUSSIA TODAY για να εξασφαλιστεί η απόλυτη μονοφωνία της Αμερικανονατοικής-ευρωατλαντικής προπαγάνδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο της Ουκρανίας, στην οποία συμμετέχει και η αστική τάξη της Ελλάδας, με όλα τα επιτελεία της, κυβέρνηση, αστικά κόμματα, αστικά ΜΜΕ.

Είναι γνωστό επίσης ότι ο έλεγχος της ενημέρωσης των αστικών ΜΜΕ στην Ελλάδα για τη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού από το κράτος του Ισραήλ είναι απόλυτος, από την κυβέρνηση της ΝΔ και τους επιχειρηματικούς ομίλους ιδιοκτήτες ΜΜΕ που αναπαράγουν τα fake news του ισραηλινού κράτους με στόχο να συκοφαντήσουν τον αγώνα των Παλαιστινίων ενάντια στην κατοχή και να ξεπλύνουν τα εγκλήματα του κράτους – δολοφόνου.

Στην ίδια ρότα βρίσκεται και η Ομάδα Εργασίας Συντονισμού (Task Force) στην Ελλάδα, που δημιούργησε η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης της Προεδρίας της Κυβέρνησης, με σκοπό «την προστασία, την ασφάλεια και την ενίσχυση της θέσης των δημοσιογράφων και άλλων επαγγελματιών ενημέρωσης» με βάση έναν «Κώδικα Επαγγελματικής Ηθικής και Δεοντολογίας». Εχει δε συσταθεί και «Ειδική Επιτροπή για την κρίση περί τήρησης ή μη των αρχών της δημοσιογραφικής ηθικής και δεοντολογίας» από τα ΜΜΕ. Αρα έχουν οργανώσει κρατική επιτροπή ελέγχου και κρίσης της ενημέρωσης του σχολιασμού, των άρθρων, άρα και των πολιτικών θέσεων των ΜΜΕ με βάση τα συμφέροντα των επιχειρηματιών, του αστικού κράτους και των αστικών κυβερνήσεων, ενάντια στο εργατικό κίνημα.

Ταυτίζεται με την ευρωπαϊκή πράξη για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης. Αλλά είναι επιτροπή λογοκρισίας.

Με την κρατική επιτροπή δεοντολογίας και ηθικής, πάνε να συγκαλύψουνε τον ολισθηρό αντιδραστικό κατήφορο της ταξικής υπέρ του κεφαλαίου ενημέρωσης με την προβιά της «παραπληροφόρησης».

 Υπάρχουν και άλλα επιτελεία λογοκρισίας όπως επιτελείο καθηγητών Πανεπιστημίου που αναλαμβάνει αυτοτελώς ανάλογο έργο αντιμετώπισης της παραπληροφόρησης, ή η εμφανιζόμενη ως Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «EllinikaHoaxes» κλπ.

Δεν είναι λίγες και οι περιπτώσεις που έρχονται στην επιφάνεια έπειτα από δημόσιες καταγγελίες, όπου σχολεία, πανεπιστήμια, δήμοι και άλλοι κρατικοί φορείς έχουν συνεργαστεί με την αμερικάνικη πρεσβεία για την αντιμετώπιση τάχα της παραπληροφόρησης, με εκδηλώσεις και άλλες δράσεις.

Όλα τα παραπάνω γίνονται με σκοπό τη χειραγώγηση του λαού και τη στράτευσή του στα επικίνδυνα ευρωατλαντικά σχέδια.

Θα τα αφήσουμε λοιπόν να δουλεύουν υπέρ της λογοκρισίας, σε βάρος της δουλειάς των δημοσιογράφων, σε βάρος των εργαζομένων, του λαού και της νεολαίας;

Πρέπει τώρα να πούμε ένα μεγάλο ΟΧΙ πρώτοι από όλους οι δημοσιογράφοι αλλά και όλοι οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, όλοι οι εργαζόμενοι, όλος ο λαός και η νεολαία, οι γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων.

Τους θυμίζουμε την χωρίς επιτυχία προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ να αναθεωρήσει το άρθρο 181 του Ποινικού Κώδικα με πρόσχημα την “προστασία από ψευδείς ειδήσεις” για την πανδημία, να ανοίξει τον δρόμο για να ενταθούν τα φαινόμενα λογοκρισίας στον Τύπο, μετά από την πάνδημη αντίδραση συνδικάτων και φορέων.

Είναι μονόδρομος η πάλη για την ενημέρωση του λαού με βάση τα δικά του δίκια, τους δικούς του αγώνες για την ικανοποίηση των αναγκών του. Και εμείς οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, και πρώτοι οι δημοσιογράφοι έχουμε ευθύνη, υποχρέωση και καθήκον να αγωνιστούμε για ενημέρωση υπέρ του λαού.

 

Περισσότερα

Μεγάλες αγωνιστικές στιγμές στη ΛΑΡΚΟ – Νεκρωσε η Λοκρίδα (ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ)

Η μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση στη ΛΑΡΚΟ στέλνει μήνυμα: Κανείς δεν πρόκειται να πετάξει έξω...

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΤΙΣ 12 ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ

Κανείς δεν πρόκειται να πετάξει έξω από τη δουλειά τους, τα σπίτια τους, τον...

Συγκέντρωση Τετάρτη 17 Ιούλη στις 10.30 στην είσοδο του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα

Οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ δεν είναι μόνοι τους 10.30π.μ. στην είσοδο του εργοστασίου στη...